100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

De Galapagos: cruisen of eilandhoppen?

De Galapagos: cruisen of eilandhoppen?

De Galapagoseilanden, een pareltje in de Stille Oceaan dat je kunt ontdekken door te gaan cruisen of eilandhoppen. Maar wat is de beste keuze? Wat is het verschil en wat zijn de voordelen? In deze reisblog vertel ik je graag over de Galapagos cruises en het eilandhoppen op de Galapagos. Zo heb je straks voldoende informatie om te bepalen welke optie het beste bij jouw persoonlijke reiswensen past.

Mijn persoonlijke ervaring: Galapagos cruise

De eerste keer dat ik de Galapagoseilanden bezocht was per cruise. Ik maakte een 5-daagse cruise met de tourist superior class Guantanamera langs de zuidelijke eilanden; San Cristobal, Española, Floreana, Santa Fe en Santa Cruz. De perfecte manier om een eerste indruk te krijgen van dit bijzondere natuurparadijs. Met onze kleine groep reizigers (16 passagiers) gingen we snorkelen, kajakken, zwemmen en wandelen over de eilanden. We kwamen op plekjes waar je met een dagtour niet kan komen. In maart 2019 maakte ik opnieuw een Galapagos cruise, dit keer met de luxury class Petrel van de Haugan-vloot. Lees hier mijn uitgebreide ervaring.

Mijn persoonlijke ervaring: eilandhoppen op de Galapagos

De tweede keer dat ik de Galapagoseilanden bezocht besloot ik te gaan eilandhoppen. Vanuit Quito vloog ik naar San Cristobal en hier verbleef ik in een kleinschalige accommodatie. Ik had alle tijd om het eiland goed te verkennen; de hooglanden met de reuzenschildpadden maar ook heerlijk ontspannen op het strand van Playa Mann tussen de zeeleeuwen. Hiervandaan vloog ik met een cessna naar het eiland Isabela. Tijd om de vulkaan Sierra Negra te bewandelen, flamingo’s te spotten bij de lagune en te snorkelen bij Concha Perla. Vanaf Isabela ging ik per speedboot (2,5 uur varen) naar Santa Cruz. Hier was ik al geweest, maar ik had wederom rustig de tijd om de nog niet ontdekte plekjes op het eiland verder te verkennen.

Reizen naar de Galapagoseilanden

Als je de Galapagoseilanden wilt bezoeken moet je een binnenlandse vlucht nemen vanaf Quito of Guayaquil. De vlucht van Quito gaat via Guayaquil naar de Galapagoseilanden. Je kunt vliegen op Puerto Baquerizo Moreno op San Cristobal of op het eiland Baltra. Afhankelijk van waar je Galapagos cruise of het eilandhoppen begint, boek je je ticket. Op de luchthaven van Quito of Guayaquil koop je een INGALA-kaart van $ 20 p.p. en deze moet contant worden betaald. Vervolgens ga je door de bagage-inspectie voordat je incheckt voor je vlucht. Als alles gecontroleerd is kun je inchecken voor je vlucht. Bij aankomst op de Galapagoseilanden moet je de entree voor het Nationaal Park betalen van $ 100, – p.p. Ook deze betaling moet je contant voldoen. De vlucht van Quito naar Guayaquil is 35 minuten. Vervolgens wacht je ongeveer 45 minuten op het in- en uitstappen van de andere passagiers en daarna is het nog 2 uur vliegen naar de Galapagoseilanden. Houd er rekening mee dat het op de Galapagoseilanden 1 uur vroeger is dan op het vaste land.

Cruisen langs de Galapagoseilanden

Kies je voor een Galapagos cruise? Dan is er een ruime keuze wat betreft het type boot en het aantal dagen. De cruises variëren van toerist klasse tot aan luxe klasse. Het verschil zit voornamelijk in de kwaliteit van de boot, de crew en de gidsen en de ruimte van de hutten en het onderhoud. Bij de toerist klasse boot zijn de hutten vaak klein en is er weinig ruimte voor bagage. Travel Happiness Company biedt de eerste klasse en luxe klasse cruises aan. Dit zijn kleinschalige cruises waarbij je voldoende ruimte hebt in je hut, je bagage makkelijk kunt opbergen en de kwaliteit van de maaltijden, crew en de gids goed tot uitmuntend zijn. Het Nationaal Park heeft in overleg met de cruise maatschappijen de vaarroutes bepaald, deze staan op voorhand dus al vast en hier wordt niet van afgeweken. De reden hiervan is om het toerisme zo te verspreiden en de natuur te beschermen. Je kunt kiezen welke route je wilt varen en voor hoeveel dagen, maar de vertrekdata staan al vast. De meeste cruises variëren van 4 tot 15 dagen.

Voordelen van een Galapagos cruise

Een groot voordeel van de Galapagos cruise is dat je gedurende de nacht vaart en daardoor heb je overdag alle tijd om de meest bijzondere plekken van de Galapagoseilanden te verkennen. Je komt op plekken waar je tijdens het eilandhoppen niet komt en daardoor zie je dus ook meer van de eilanden. Een ander voordeel is dat je gedurende je verblijf maar 1 accommodatie hebt en dat is de boot, je spullen hoef je dus maar 1 keer uit te pakken en zo heb je alles bij de hand. Daarnaast is het ook de ideale manier om te connecten met de natuur en écht even helemaal weg te zijn. Er is namelijk geen wifi-bereik op de Galapagos cruise dus je kunt helemaal op gaan in de natuur.

Kosten van een Galapagos cruise

De prijzen van de cruises zijn afhankelijk van het type boot dat je kiest en het aantal dagen. Een eerste klasse cruise van 5 dagen is goedkoper dan een luxe klasse cruise van 5 dagen. Vaak hebben de cruise maatschappijen ook last minute aanbiedingen, dus neem ook zeker contact met mij op voor de beste prijzen. Gemiddeld starten de prijzen voor een Galapagos cruise rond de €2.800 euro per persoon (exclusief vlucht en entree voor het Nationaal Park). Neem gerust contact op voor de exacte prijs van de cruise die jouw voorkeur heeft.

Eilandhoppen op de Galapagos

Kies je voor eilandhoppen op de Galapagos? Dan verblijf je op de 3 grootste eilanden die zijn bewoond: Santa Cruz, San Cristobal en Isabela. Het programma voor het eilandhoppen kan ik op maat voor je samenstellen. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids ga je met een internationaal gezelschap activiteiten ondernemen op het eiland waar je verblijft. Denk hierbij aan snorkelen, wandelen, duiken of het bezoeken van informatieve centra. Je overnacht in de accommodaties die op de eilanden zijn en hebt hierbij een keuze uit een middenklasse- of luxe accommodatie. Om van het ene naar het andere eiland te komen vaar je 2,5 uur met een speedboot. Ook is het mogelijk om dagtours te maken naar omliggende eilanden. Welke eilanden dit zijn is afhankelijk van het reglement van het Nationaal Park.

Voordelen van het eilandhoppen op de Galapagos

Een groot voordeel van het eilandhoppen op de Galapagos is dat je het programma op maat kunt samenstellen. Je bent niet gebonden aan de geplande vertrekdata zoals bij de Galapagos cruises. Daarnaast kun je zelf bepalen hoeveel dagen je wilt verblijven op één van de eilanden. Nog een bijkomend voordeel; het eilandhoppen is vaak goedkoper qua prijs dan de cruises. Daarnaast geeft het eilandhoppen ook meer vrijheid doordat je naast de geplande activiteiten ook op eigen gelegenheid het eiland kan verkennen. ’s Avonds kies je zelf een leuk lokaal restaurantje uit om te gaan dineren. En wil je een vrije dag om gewoon te genieten van het strand en de dieren om je heen? Geen probleem, dan plannen we dat gewoon voor je in.

Kosten van eilandhoppen op de Galapagos

De prijzen van het eilandhoppen op de Galapagos zijn voordeliger dan van de cruises. Het is afhankelijk van het aantal dagen, het type accommodatie en aantal activiteiten dat je kiest. Een budget programma van 5 dagen eilandhoppen begint vanaf €1.350 euro per persoon (exclusief vlucht en entree voor het Nationaal Park).

Ontdek de Galapagos met cruisen of eilandhoppen!

Er is voldoende keus wat betreft het ontdekken van de Galapagoseilanden. Laat mij weten wat jouw reiswensen zijn en dan spar ik graag met je mee om te kijken wat voor jou de beste optie is: cruisen of eilandhoppen. Ik help je kiezen met de juiste boot, vaarroute en het aantal dagen of stel een rondreis op maat voor je samen.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op