100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Galapagos Santa Cruz

Galapagos Santa Cruz

Eén van de bekendste eilanden op de Galapagos is Santa Cruz. Je kunt hier overnachten tijdens het eilandhoppen op de Gapagos en naast activiteiten met een lokale gids, ook op eigen gelegenheid leuke plekjes ontdekken. In deze reisblog lees je tips wat je op het eiland Santa Cruz kunt beleven en doen.

Santa Cruz is het op een na grootste eiland in de Galápagos-archipel, na Isabela. Het heeft een gevarieerd landschap met vulkanen, hooglanden, bossen en kustgebieden. Als je naar Santa Cruz gaat vlieg je op het eiland Baltra, hiervandaan steek je het Itabaca-kanaal over met de ferry en reis je naar het havenstadje Puerto Ayora. De Galapagos cruises starten of eindigen in de haven van Puerto Ayora of op het nabij gelegen eiland Baltra. Op het eiland zijn geldautomaten, restaurants, hotels, winkels en cafés. Als je gaat eilandhoppen is het leuk om een aantal nachtjes op Santa Cruz te verblijven. Je kunt overnachten in een middenklasse hotel, een leuk boutique hotelletje of een luxer verblijf zoals een privé villa of Galapagos Safari Camp.

Charles Darwin Research Station

Santa Cruz is de thuisbasis van het Charles Darwin Research Station, een belangrijk onderzoekscentrum dat gewijd is aan het behoud en de bescherming van de Galápagos-ecologie. Elk jaar biedt het research station onderdak aan honderden wetenschappers en vrijwilligers, die waardevol onderzoek uitvoeren op de eilanden dat bijdraagt ​​aan het behoud van de eilanden en hun dieren in het wild. Je leert hier meer over de inspanningen om bedreigde diersoorten te beschermen, waaronder de reuzenschildpad. Naast de reuzenschildpadden zie je hier ook leguanen en darwinvinken. Je kunt het Charles Darwin Station op eigen gelegenheid bezoeken of onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Het is aan te raden om je bezoek vroeg in de ochtend te doen zodat het nog niet te warm is en je de dieren goed kunt bewonderen.

De hooglanden van Santa Cruz

Bezoek in de hooglanden van Santa Cruz El Chato Reserve. Dit reservaat in de hooglanden van Santa Cruz is één van de beste plekken om reuzenschildpadden in het wild te zien. Je kunt hier wandelen door het reservaat en deze majestueuze dieren van dichtbij zien. Daarnaast kun je in de hooglanden ook de tweelingkraters zien, een paar enorme magmakamers waarvan de daken zijn ingestort en waardoor er zinkgaten zijn achtergebleven. De kraters worden omringd door het Scalesia-bos waar verschillende soorten darwinvinken, vermiljoenvliegenvangers en uilen met korte oren leven. De Scalesia-boom is endemisch voor de Galapagos en dankzij de inspanningen van natuurbeschermers is het bos rond Los Gemelos één van de grootste op de eilanden.

Tortuga Bay

Tortuga Bay is een prachtig strand aan de zuidkant van Santa Cruz, dat bekend staat om zijn witte zand, turquoise water en de kans om haaien en roggen te spotten. Via een wandeling van ongeveer 45 minuten over een voetpad bereik je een wit zandstrand waar zeeleguanen rondlopen. Tortuga Bay staat bekend om de mangrovebossen, pelikanen en flamingo’s. Het strand is de perfecte plek om te zwemmen, snorkelen, kajakken, surfen of wandelen.

Black Turtle Cove

Black Turtle Cove (Cove van de Zwarte Schildpad) is één van de meest intrigerende en afgelegen locaties op het eiland Santa Cruz. Deze kustplaats staat bekend om zijn rustige wateren en zijn rol als broedplaats en leefgebied voor een verscheidenheid aan zeedieren en vogels.

De baai staat bekend om zijn populatie zwartpunthaaien, die hier vaak worden gezien tijdens het snorkelen of kajakken. De baai is een belangrijke kraamkamer voor deze haaiensoort. Black Turtle Cove staat ook bekend om zijn grote populatie zeekomkommers, die een belangrijk onderdeel uitmaken van het mariene ecosysteem in de Galápagos. De mangrovebossen die de baai omringen, zijn essentieel voor het behoud van de Galápagos-ecologie. Ze bieden een veilige haven voor tal van mariene soorten, zoals haaien en roggen. Naast zeedieren biedt Black Turtle Cove ook een thuis aan verschillende vogelsoorten, waaronder pelikanen, aalscholvers, fregatvogels en reigers. Het is een geweldige plek voor vogelaars om zeldzame en inheemse soorten te spotten.

Om deze plek te bezoeken ga je met de panga (kleine boot) richting het groene mangrovebosDe regels van het Nationaal Park Galapagos vereisen dat de motor van panga’s wordt uitgeschakeld bij het naderen van de baai om te voorkomen dat dieren in het wild worden gestoord.

Las Grietas

Las Grietas is een spectaculaire kloof in de buurt van Puerto Ayora waar je kunt wandelen, zwemmen en snorkelen tussen hoge lavarotsen. Het is een geweldige plek om af te koelen en te genieten van de natuurlijke omgeving. Het water bij Las Grietas is een mix van zeewater dat aan de ene kant binnenkomt en zoet water dat via de andere kant binnenkomt. Door de beschermde muren is het water kristalhelder en zeer kalm zonder stroming – perfect voor een ontspannen duik. Als je lange wachtrijen wilt vermijden is het aan te raden om vroeg op pad te gaan.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op