100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

12x Bijzondere dieren op de Galapagos

12x Bijzondere dieren op de Galapagos

De Galapagoseilanden hebben hun roem te danken aan de natuuronderzoeker Charles Darwin. In 1859 publiceerde Darwin zijn evolutietheorie over de bijzondere dieren op de Galapagos in “On the Origin of Species”. Nog altijd is de dierenwereld de belangrijkste reden om de Galapagoseilanden te bezoeken. Maar welke dieren zijn er te zien? En waar spot je deze bijzondere dieren op de Galapagos? In deze reisblog lees je over de bijzondere diersoorten op de Galapagos.

Bewonder de dieren op de Galapagos van dichtbij!

De Galapagoseilanden zijn volgens wetenschappers nooit verbonden geweest met het vasteland. De eilanden liggen 1000 kilometer voor de kust van Ecuador. De meeste dier- en plantensoorten zijn oorspronkelijk afkomstig van Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De landzoogdieren bereikten de eilanden doordat ze meegenomen werden door mensen. Het bijzondere aan deze dieren op de Galapagos, is dat ze vrij en zonder vrees voor mensen leven. Hierdoor bewonder je bijzondere dieren zoals reuzenschildpadden, zeeleeuwen, pinguïns en leguanen op slechts 2 meter afstand. Dat maakt een bezoek aan de Galapagoseilanden uniek!

1. Reuzenschildpadden

Het beroemdste dier op de Galapagos is de reuzenschildpad. Het is niet alleen een van de oudste maar ook een van de zeldzaamste reptielen soorten ter wereld. Het dier kan wel tot 250 kilo wegen en heeft een gemiddelde levensverwachting van 170 jaar. Op de eilanden Santa Cruz, San Cristobal, Floreana en Isabela kun j de reuzenschildpad bewonderen. In het Charles Darwin Station op Santa Cruz en de Galapaguera op San Cristobal zie je de reuzenschildpadden van baby- tot volwassenen formaat.

2. Zeeleeuwen

Eén van de populairste dieren op de Galapagos is de zeeleeuw. De jongen zien er schattig uit en zijn heel speels, tijdens het snorkelen blazen de dieren graag bellen en zwemmen ze om je heen of happen in je vinnen. De mannetjes bakenen graag hun territorium af dus voorzichtigheid is hierbij gewenst. Je ziet de zeeleeuwen op vele eilanden in kolonies met elkaar samenleven. Heel bijzonder; op de boulevard in Santa Cruz en San Cristobal zijn deze dieren al van dichtbij te bewonderen. Ze liggen graag op de stranden waar ook mensen zijn en komen gerust een kijkje op de vis markt nemen om te zien of er nog een lekker hapje voor hen tussen zit!

3. Pelsrobben

De pelsrobben zijn kleiner dan de zeeleeuwen en hebben meer haar. Ze zijn schuwer dan de zeeleeuwen en leven op afgelegen plekken in kolonies bij de kliffen. Het is een uniek soort op deze archipel en je vindt ze op de eilanden Santa Cruz, Fernandina en Isabela.

4. Leguanen

Er zijn op de Galapagos 2 soorten leguanen te bewonderen, namelijk de landleguanen en de zeeleguanen. De landleguanen leven op de eilanden en zoeken de drogere plekken op. Ze kunnen 1 meter lang worden en wegen soms meer dan 13 kilo. Bijzonder is dat ze verschillende kleuren hebben, van geel/roodachtig tot zwart met groen/paarse kleuren. Je ziet de landleguanen op de eilanden Isabela, Santa Fe, Fernandina en South Plaza. De zeeleguanen zwemmen rond in de zee en komen af en toe aan land.  Je spot ze dus ook tijdens het snorkelen op de Galapagos! Er zijn maar liefst 7 verschillende soorten zeeleguanen op de Galapagos te bewonderen. Op San Cristobal, Isabela, Fernandina, Santa Cruz en Santiago heeft u grote kans ze te zien. De zeeleguanen zijn van de landleguanen te onderscheiden door hun vlakke en vierkante neus en plattere staart (waar ze makkelijker mee kunnen zwemmen).

5. Blauwvoetgenten

Een ander beroemde diersoort van de Galapagos is de blauwvoetgent, ook wel Blue Footed Boobie genoemd in het Engels. Het is een zeevogel en is herkenbaar aan zijn blauwe voeten. Grote kans dat je deze iconische vogel op Santa Cruz, North Seymour, Isabela, Genovesa en Floreana spot!

6. Galapagos pinguïns

Uniek om te spotten in dit dierenparadijs is de Galapagos pinguïn! Het is de op twee na kleinste soort pinguïn ter wereld. Het merendeel van de Galapagos pinguïns zijn te vinden op de eilanden Fernandina en Isabela. Ook is het mogelijk om ze te zien op Santiago, Bartolome en het noorden van Santa Cruz en Floreana. Doordat de pinguïns zo klein van stuk zijn hebben ze zowel op het land als in het water meerdere vijanden. Denk hierbij aan krabben, slangen, uilen en haviken op het land of haaien, pelsrobben en zeeleeuwen in het water.

7. Waved albatros

Een dier dat veel reizigers graag willen zien tijdens hun bezoek aan de Galapagoseilanden is de waved albatros. Het is de grootste vogel van deze archipel en de enige in zijn soort die in de tropen leeft. Je ziet de albatros op het eiland Española. Het is spectaculair om ze in de lucht te zien zweven vanaf de rotsachtige kliffen!

8. Darwin’s vinken

De vinken van de Galapagos hebben een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van Darwin’s evolutietheorie. Op de Galapagoseilanden kwam hij tot de ontdekking dat uit één vooroudergroep 13 verschillende soorten vinken zijn voortgekomen. De belangrijkste verschillen die Darwin tussen de vinken zag, waren de grootte en de vorm van hun snavel. De 13 soorten Darwin’s vinken zijn in 2 groepen onder te verdelen: de grondvinken en boomvinken. Ze zijn te vinden over de gehele archipel dus je komt er gegarandeerd eentje tegen tijdens je reis!

9. Haaien

De onderwaterwereld herbergt veel bijzondere dieren op de Galapagos. Tijdens het snorkelen of duiken zul je continu verrast worden door de tropische vissen die je ziet, er zijn meer dan 500 verschillende soorten geteld en elk jaar worden er nog nieuwe soorten ontdekt. Ook haaien komen voor in de wateren van de archipel. Denk hierbij aan de Galapagos-, hamer- en witpuntrifhaaien. Deze haaisoorten zijn niet gevaarlijk. Je komt ze tegen tijdens het snorkelen bij Isabela, San Cristobal, Floreana of Santa Cruz.

10. Galapagos aalscholvers

De Galapagos aalscholver is een grote zwartachtige gekleurde vogel en staat erom bekend dat hij niet kan vliegen door zijn kleine vleugels. Dit maakt de vogel uniek! Je ziet de Galapagos aalscholver op Fernandina en Isabela eiland.

11. Fregatvogels

De fregatvogels werden door Darwin ook wel ‘de condor van de oceaan’ genoemd. Ze hebben grote vleugels en een gespleten staart waar ze goed aan te herkennen zijn. De fregatvogels kunnen zonder veel inspanning op een hoogte van 2.500 meter vliegen en zijn daardoor in staat om lange afstanden af te leggen. De mannetjes staan erom bekend dat ze in de paartijd hun rode keelzak opblazen om de vrouwtjes te imponeren. Op de eilanden North Seymour, Floreana, San Cristobal en Genovesa komen de fregatvogels veel voor.

12. Lava Hagedissen

De meest voorkomende reptielen op de Galapagoseilanden zijn de lava hagedissen. Het zijn de kleinere versies van de leguanen. Vaak begeven ze zich bovenop lava, vandaar de naam. De mannetjes hebben vaak fellere kleuren met gele stippen of gouden strepen. Vrouwtjes hebben een rode nek of rood hoofd. Op elk eiland kun je de lava hagedissen zien behalve op de eilanden Genovesa, Darwin en Wolf.

Uiteraard zijn er nog veel meer bijzondere diersoorten op de Galapagos te zien. Heb je een bepaalde diersoort die je graag wilt zien en staat deze niet in bovenstaande lijst? Laat het mij weten en ik vertel je graag op welk eiland je het dier kunt zien!

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op