100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Wandelen in Argentinië

Argentinië Los Humueles Trekking Patagonie
Argentinië Patagonie los huemules brug
Argentinië Chalten Fitz Roy meer
Argentinië Glamping in Patagonië Huemules dome aan het meer

Wandelen in Argentinië 

Los Huemules is een natuurreservaat en uitstekend om te gaan wandelen in Argentinië. Mijn lokale partner reisde af naar dit gebied en vertelt de ervaringen over de wandeltochten in dit natuurgebied. De foto’s zijn prachtig en laten goed zien dat dit nog een stukje onontdekt Argentinië is.

Waar ligt Los Huemules?

Los Huemules is een particulier natuurreservaat van 5.800 hectare en ligt ongeveer 20 km ten noorden van het dorp El Chaltén. Het ligt ingeklemd tussen het Los Glaciares National Park in Argentinië en het uitgestrekte Bernardo O’Higgins National Park in Chili. Het natuurreservaat is vernoemd naar de huemul, het zuidelijke Andes hert. Vanuit het reservaat Los Huemules heb je uitzicht op de meest beroemde attractie van de regio, de Cerro Fitz Roy. Ook passeer je de Gorra Blanca en de Marconi-gletsjers tijdens het wandelen in dit natuurgebied.

Argentinië Patagonie Los Huemules trekking
Argentinië Patagonie los huemules wandelpaden
Argentinië Patagonie los huemules gletsjer en meer

Het landschap en de dieren in Los Huemules

Achter het bezoekerscentrum liggen twee beboste valleien oplopend naar de Andes met meer dan 5.000 hectare beschermd en ongerept Patagonisch landschap. Hier zijn meer dan 25 km uitstekende wandelpaden en een overvloed aan zoet water en dieren in het wild zoals; eenden, de Magelhaenspecht, condors , andesherten, rode vossen en poema’s.

Wat is het voordeel van wandelen in Los Huemules?

De paden in Los Huemules zijn zeer goed onderhouden en bewegwijzerd. Ben je een ervaren wandelaar? Dan is een gids niet nodig. Alhoewel de gids natuurlijk veel meer biedt dan alleen de weg te wijzen, hij of zij vertelt veel over de natuur dus dit is altijd aan te bevelen. In dit natuurreservaat zijn, in tegenstelling tot de meer bekende routes uit El Chaltén, een zeer klein aantal bezoekers – het is nog steeds een onontdekte plek!

Argentinië Patagonie trekking los huemules familie
Argentinië Patagonie Los Huemules Laguna Azul

Roger: “Toen wij in dit park gingen wandelen zagen we slechts 4 andere wandelaars, twee bij de ingang die een ander pad bewandelde, en twee aan het eind van de dag op het Laguna Verde-parcours. Op dezelfde dag hebben naar schatting enkele honderden mensen het Laguna de los Tres-parcours bewandeld en in januari komt dit aantal gemakkelijk in de duizenden. Het is duidelijk dat Los Huemules geleidelijk beter bekend zal worden, dus ga er nu heen en geniet van dit mooie gebied helemaal voor jezelf!”

Wandelen in Los Huemules

Er zijn vier hoofdwandelingen in Los Huemules;

  • Laguna del Diablo
  • Laguna Azul en Laguna Verde loop
  • Loma del Diablo
  • Río Electricó   

Laguna del Diablo

Roger beveelt dit aan als een perfecte route voor een dag wandeling: “het is een eenvoudige 5 tot 6 uur durende wandeling naar de Laguna del Diablo, door oude lenga en oude bossen. Een mooie wandeling en geschikt voor alle leeftijden, mijn 10-jarige zoon kon het met gemak aan. Je wordt beloond met een geweldig uitzicht op de Cagliero-gletsjer”. Er is een modern trekking-toevluchtsoord bij Laguna del Diablo, genaamd de Puesto Cagliero, waar je geniet van een lunch of zelfs de nacht kan doorbrengen. Op de terugweg heb je de mogelijkheid om de lus rond Laguna Azul en Laguna Verde toe te voegen, dat zorgt voor extra variatie.

Argentinië Glamping in Patagonië Huemules dome aan het meer
Argentinië Patagonie los huemules gletsjer en meer
Argentinië Chalten Fitz Roy meer

Laguna Azul en Laguna Verde Loop

Dit is een prachtige 2 uur durende wandeling die een fantastisch uitzicht op de Fitz Roy-berg biedt. Tijdens de wandeling loop je langs twee kleine meren; een meer met een verrassend groene kleur (Laguna Verde) en een meer met transparant blauw kleur (Laguna Azul). Als je deze lus tegen de klok in wandelt, heb je continu zicht op Fitz Roy als je er naartoe loopt langs Laguna Azul. Het beste moment om de prachtige blauwe kleur van Laguna Azul te zien is in het ochtendlicht. Dus als je de combinatie wandelt van deze Laguna Loop met de Laguna del Diablo, is onze aanbeveling om eerst de Laguno Loop te doen en daarna het pad op te lopen naar Laguna del Diablo.

Loma del Diablo

Dit is de moeilijkste wandeling in dit natuurgebied van ongeveer 7 á 8 uur. Deze wandeling gaat niet omhoog naar de top van Loma del Diablo, want die ligt buiten Los Huemules en er is geen pad, maar gaat wel via de heuvelrug naar de rand van het reservaat en biedt een prachtig uitzicht. Heen en terug bewandel je hetzelfde pad.

Río Eléctrico

De Río Eléctrico grenst aan het reservaat aan de zuidkant en er is een pad aan beide zijden van de rivier. Er is een populaire schuilplaats genaamd Piedra del Fraile aan de andere kant van de rivier, buiten Los Huemules. Dus terwijl je andere wandelaars niet ziet, hoor je misschien wel groepen aan de andere kant van de rivier. Dit is een makkelijke wandeling van ongeveer 5 uur heen en terug en biedt uitzicht op het Lago Eléctrico en de Marconi-pas en kan ook worden gecombineerd met de wandeling Laguna Azul  en Laguna Verde.

Argentinië Patagonie Fitz Roy
Argentinië Chalten Fitz Roy hiken
Argentinië Patagonie Los Huemules

Avontuurlijk wandelen in Argentinië?

Dat kan! Ga bijvoorbeeld ijswandelen op de Cagliero-gletsjer. In een klein internationaal gezelschap ga je onder begeleiding van een gids op pad. De wandeling is in het begin hetzelfde als de wandeling naar Laguna del Diablo. Vervolgens wandel je rond de noordrand van de Laguna omhoog met behulp van metalen kabels om de voet van de gletsjer te bereiken. Hier kan de ijstrekking beginnen! Je trekt de ijsschoenen aan en wandelt over de gletsjer. Het is een intensieve dag dus een goede conditie is van groot belang!

Heb je ook zin gekregen om te gaan wandelen in Argentinië en de ongerepte natuur van Los Huemules te ontdekken? Neem dan vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op