100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Treinreis El Chepe

Treinreis El Chepe

Mexico is ruim 47x groter dan Nederland en heeft daardoor een grote variëteit te bieden aan landschap, natuur en cultuur. In maart 2018 ben ik afgereisd naar het noorden van Mexico om daar te genieten van de spectaculaire treinreis El Chepe. Lees in deze reisblog over de ideale reisroute met El Chepe in noord Mexico. Je start in Los Mochis, reist per trein door de Copper Canyon in Mexico en eindigt in de culturele stad Chihuahua. Ontdek welke plekken je niet mag missen en waar je bijzonder kunt overnachten.

Veilig reizen in noord Mexico

De eerste vraag die door veel reizigers wordt gesteld: is het wel veilig om door Mexico te reizen? Helaas komt Mexico vaker negatief dan positief in het nieuws. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat Mexico veilig is om te reizen. De reisroute in noord Mexico heb ik zelf afgelegd en zonder problemen ervaren. Houd altijd rekening met een aantal basisprincipes als je in Latijns-Amerika reist: geen dure sieraden dragen, niet ’s avonds in het donker alleen over straat, gebruik het openbaar vervoer alleen overdag en neem ’s avonds een Uber of privé transfer en laat belangrijke documenten in een kluisje op je hotelkamer. Bij een rondreis door Mexico ga je met gidsen en privé transfers op pad, veilig en goed geregeld!

De treinreis El Chepe

Als je door noord Mexico wilt reizen is de treinreis El Chepe een absolute aanrader. Je reist een 655 kilometer lange route van Los Mochis tot aan Chihuahua en passeert 36 bruggen en 87 tunnels. Het uitzicht dat aan je voorbij trekt is adembenemend; een robuust berggebied, inheemse dorpen en de grootste canyon in noord-Amerika, de Copper Canyon. Voordat je aan de treinreis begint kun je beslissen waar je een stop wilt maken om in de omliggende dorpen te overnachten. Je bepaalt op deze manier zelf hoelang je over de treinreis doet. Mijn reisroute door noord Mexico zag er als volgt uit: Los Mochis – El Fuerte – Bahuichivo – Posada Barrancas – Creel – Chihuahua. De reden dat ik voor deze route heb gekozen en niet andersom is dat je op deze manier het landschap op spectaculaire wijze ziet transformeren, oftewel save the best for last!

Heerlijke mariscos in Los Mochis

De treinreis El Chepe begint voor mij in het stadjes Los Mochis. In de stad zelf is er weinig te beleven, je kunt rondwandelen door het park en struinen door de straatjes. Waar de plek bekend om staat zijn de uitstekende mariscos! Dit zijn lokale visgerechten, vaak vers bereid. Bezoek het lokale restaurant El Barbajan voor een verrukkelijke La Mariskeña of Molcajete.

Mexicaans ontbijten in El Chepe

De volgende dag begint je schilderachtige treinreis El Chepe en rijdt je om 06:00 uur van Los Mochis naar El Fuerte. Langzaam wordt het buiten licht en zie je de zon opkomen. Het rode ochtendlicht dat zich aftekent tegen de bergketen van de Sierra Tarahumara is een machtig gezicht om te zien vanuit de trein. Geniet van een typisch Mexicaans ontbijt met chilaquiles terwijl je naar El Fuerte wordt gebracht.

El Fuerte en La Casa del Zorro

Een bijzondere accommodatie om te overnachten in El Fuerte is Posada del Hidalgo, ook wel La Casa del Zorro genoemd. Het huis is omgetoverd tot een luxueuze haciënda waar je je ogen uitkijkt. De haciënda heeft verschillende vertrekken waar overal iets terug te vinden is over de historie van het gebouw en de legende van Zorro. Het dorp El Fuerte is terecht benoemd tot Pueblo Magico met zijn koloniale architectuur en historische gebouwen. Bezoek het Museo Mirador waar je meer leert over de historie van dit bijzondere dorp. Ook kun je een boottour maken over de rivier waarbij je diverse vogelsoorten spot.

De spectaculaire route van El Fuerte naar Bahuichivo

Van El Fuerte reis je naar het station Bahuichivo. Dit is het meest spectaculaire gedeelte van de treinreis El Chepe. Het landschap verandert van woestijn naar steeds groenere vlaktes met bergen. Je ziet dat je de Copper Canyon nadert! Het landschap krijgt een kleurrijke dimensie met de roze en paarsen bloemen in de bergen. Je kijkt je ogen uit: grote stenen, rivieren, diepe kloven, watervallen en de immens grote bergketen. In de trein rijdend door dit unieke landschap voelt als een cadeautje. Op dit traject rijd je door meer dan 40 tunnels en passeer je de hoogste brug.

Wandelen in Cerrocahui

Bij aankomst in Bahuichivo word je naar hotel Misión in Cerrocahui gebracht. Dit is een klein inheems dorp met slechts 1500 inwoners, een kerk en een kleine plaza. In de omgeving kun je prachtig wandelen door de bergen onder begeleiding van een lokale gids die met veel plezier reizigers de natuur, watervallen en ‘zijn’ Cerrocahui laat zien.

Hotel Mirador in Posada Barrancas

Na een stop in Bahuichivo reis je verder richting Posada Barrancas. Dit is dé plek om de Copper Canyon in Mexico te bewonderen. De treinreis laat je wederom groene bergketens, diepe kloven en watervallen ziet. Na 2 uur reizen met El Chepe kom je aan in Posada Barrancas en word je naar het Hotel Mirador gebracht. Dit hotel is gebouwd tegen de klif van de bergketen en vanaf je privé balkon geniet je van een adembenemend uitzicht op de Copper Canyon. In de omgeving maak je onder begeleiding van een lokale gids wandelingen door de bergen, maak je kennis met de lokale bevolking Tarahumara en bezoek je het Adventure Park waar je per zipline (de langste ter wereld!) of teléferico naar de andere kant van de bergketen gaat.

Van Posada Barrancas naar Creel

Per trein kun je verder reizen naar Creel, maar een andere optie is om dit per transfer te doen. Als je per transfer reist kun je dit gelijk combineren met een bezoek aan een aantal hoogtepunten in de omgeving zoals de rotsformaties in Valle del Monje, de kleine kerk San Ignacio Mission en Lake Arareko. Ook ontmoet je de lokale inwoners, Raramuri, en zie je hoe zij in de grotten van Creel leven.

Cultuur snuiven in Chihuahua

Na de spectaculaire treinreis El Chepe door de natuur van noord Mexico eindig je de reis in de stad Chihuahua. In 4 uur reis je van Creel naar Chihuahua. Deze stad heeft een grote rol gespeeld in de revolutie van Mexico en heeft een aantal bijzondere culturele hoogtepunten die je niet mag missen. Het centrum van de stad is gemakkelijk te bewandelen en in het straatbeeld zie je veel cowboyhoeden en -laarzen, typische Mexicaanse restaurantjes en het centrale plein de Zocaló met een prachtige kathedraal. Bezoek in Chihuahua het huis van Pancho Villa, het revolutiemuseum en het federale paleis van Chihuahua waar Miguel Hidalgo gevangen werd gehouden. Je leert hier alles over de indrukwekkende historie en revolutie van Mexico!

Maak de treinreis El Chepe en ontdek noord Mexico

Ontdek zelf met de treinreis El Chepe het prachtige noord Mexico. Benieuwd wat voor jou de ideale reisroute in noord Mexico is? Deel jouw reiswensen en ik stel met veel plezier een rondreis op maat voor je samen.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op