100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Quilotoa Loop

Quilotoa Loop: de leukste trekking in Ecuador

Mijn eerste kennismaking met Ecuador was tijdens een afstudeerstage bij een lokaal reisagentschap. Hierdoor kreeg ik de kans om de diversiteit van Ecuador te ontdekken en vele reizen te maken. Het wandelen in Ecuador door de natuurparken was, en is, nog steeds één van mijn favoriete activiteiten. De Quilotoa Loop is de leukste trekking in Ecuador. In deze reisblog lees je meer over deze wandeltocht in het Andesgebergte.

Het Andesgebergte in Ecuador: een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt

Het Andesgebergte heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Het landschap is zo anders dan wat wij gewend zijn; de grootsheid van de immense bergen, besneeuwde toppen van de vulkanen, de zuivere lucht, de roofvogels die door de valleien zweven, de azuurblauwe kratermeren, de lichamelijke inspanning om een berg op te klimmen en dan vervolgens te genieten van een prachtig uitzicht, ik geniet er intens van. Voor mij is de Quilotoa loop dan ook de leukste trekking in Ecuador.

De Cotopaxi Vulkaan

Voordat ik start met de 3-daagse Quilotoa Loop reis ik eerst met een kleine groep naar het Nationaal Park Cotopaxi. Hier wandelen we op de Cotopaxi vulkaan een stuk omhoog, tot een hoogte van 4.865 meter. De weersomstandigheden zijn redelijk goed, dus wandelen we nog een klein stukje door tot aan 5.000 meter waar sneeuw ligt. Vanaf het pad dat we omhoog wandelen hebben we een prachtig uitzicht op de vallei beneden en de omliggende hoogtes en pieken. Na een drankje in de refugio om even op te warmen gaan we weer terug naar beneden en op de parkeerplaats staan de mountainbikes klaar want we gaan down-hill mountainbiken door het park! We fietsen een mooie route en eindigen aan een prachtige lagune.

Overnachten op een Inca-site

Na de avontuurlijke tocht op de Cotopaxi vulkaan worden we naar onze accommodatie gebracht, Haciënda San Agustin de Callo.  Deze haciënda bevindt zich op één van de twee meest belangrijke archeologische Inca-sites in Ecuador. Het is bezocht door bekende mensen waaronder de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt en de Engelse bergbeklimmer Edward Whymper. De haciënda is van historisch monument omgetoverd tot een exclusief hotel. ’s Avonds is het genieten van een knapperend haardvuur, terugkijkend op een geslaagde dag.

Van Cotopaxi naar Isinlivi

Vanuit het Nationaal Park Cotopaxi reizen we met een internationaal gezelschap naar Isinlivi, een klein bergdorp midden in de Andes. Hier overnachten we in de berglodge Llullullama, een traditionele boerderij omgetoverd tot een uniek plekje om te genieten van de prachtige omgeving. Hier begeef je je tussen de locals en het traditionele leven van de Andes boeren. Er wordt heerlijk gekookt en ’s avonds is het genieten van de warmte bij de open haard, lekker knus en sfeervol.

Wandelen van Isinlivi naar Chugchilan

De volgende dag starten we  met de Quilotoa Loop; we gaan wandelen naar Chugchilan. We wandelen een route van 6 uur door bergen en valleien met groene uitzichten. Een goede conditie heb je wel nodig aangezien er soms pittige stukken tussen zitten waar je wel moet klimmen, maar door de omgeving en het uitzicht is dit het dubbel en dwars waard! Onderweg is er voldoende tijd om te stoppen om even uit te rusten en te genieten van de prachtige natuur. De bagage wordt alvast vooruit gestuurd met transport dus hier hoef je je geen zorgen over te maken. Overnachten doen we in een eenvoudige homestay.

Wandelen van Chugchilan naar Quilotoa

De derde dag van de Quilotoa Loop wandelen we in 5 uur van Chugchilan naar het Quilotoa kratermeer. Een route die je, naast de overweldigende natuur, kennis laat maken met de cultuur want je wandelt langs kleine bergdorpjes. Hier voelt het écht alsof je teruggaat in de tijd. De vriendelijkheid van de mensen is ongekend, zo worden we regelmatig uitgenodigd voor een kopje thee. Na een pittige klim komen we aan bij de kers op de taart:  het Quilotoa kratermeer.

individuele rondreizen Ecuador lama Quilotoa

Het smaragdgroene Quilotoa kratermeer

Door de zonnestralen kleurt het Quilotoa meer prachtig azuurblauw met groentinten. Hier maken we een wandeling naar beneden tot aan het water van de krater. De tocht naar boven was wel wat pittig, maar je kunt ook voor een paar dollar te paard naar boven gaan. Een andere optie is om een wandeling aan de rand van het kratermeer te maken. Overnachten doen we in de buurt van het kratermeer in een authentieke haciënda.

De Quilotoa Loop is voor mij persoonlijk de leukste trekking in Ecuador! Je geniet van de natuur met het indrukwekkende Andesgebergte en dompelt je onder in de lokale cultuur met de kleine bergdorpjes. Wil je zelf ook een trekking maken tijdens je rondreis? Neem gerust contact met mij op en dan help ik je graag bij het samenstellen van een rondreis op maat.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op