100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Mi Barrio Mi Sueño

Colombia Medellin Mi Barrio Mi Sueno Boxing
Colombia Mi Barrio Mi Sueno sieradenworkshop
Mi Barrio Mi Sueno in Medellin Colombia Boksles
Colombia Mi barrio Andrea en kinderen

Mi Barrio Mi Sueño

In februari 2024 ontmoet ik Andrea Gonzalez en bezoek ik haar stichting in Medellín; Mi Barrio Mi Sueño. Samen met mijn lokale partner in Colombia reis ik per bus en motortaxi naar de wijk La Honda, waar de stichting is gevestigd. Het is een indrukwekkende ervaring waarbij je een kijkje in de lokale cultuur en het dagelijkse leven krijgt. Andrea verwelkomd ons en vertelt over hoe ze de stichting is begonnen. Onderweg wordt ze tientallen keren enthousiast begroet door de kinderen en vrouwen in de wijk. Ik zie direct dat ze een speciale band met hen heeft, en dat het veel voor hen betekent dat Andrea hier is. Het heeft mij zo geraakt, dit is een bijzonder verhaal om met je te delen.

Colombia Medellin Barrio Boxing
Colombia Mi Barrio Andrea en kids
Colombia Mi barrio Andrea en kinderen

Even voorstellen…

Andrea Gonzalez Duarte is 35 jaar, geboren in Bogotá en geadopteerd naar Friesland in Nederland. Hier heeft ze tot haar 25e gewoond en daarna is ze naar Curaçao verhuisd. Inmiddels woont ze alweer 6 jaar in het mooie Colombia.

Hoe Andrea in Colombia terecht kwam

Haar roots liggen natuurlijk in Colombia. Nadat ze 2,5 jaar op Curaçao had gewoond, was ze wel toe aan een nieuwe uitdaging samen met haar vriend, en besloten ze naar Colombia te verhuizen. Ze is naar Medellín gegaan, een stad waar ze direct verliefd op werd!

De start van Mi Barrio Mi Sueño

De stichting heeft Andrea opgezet tijdens de coronapandemie. Er was een zware lockdown van 8 maanden en toen is ze voedselpakketten gaan uitdelen. Andrea vertelt; “Naast het virus zaten de mensen met hun handen in het haar want ze hadden geen inkomsten. Ruim 42% van de lokale bevolking werkt informeel, dat betekent dat ze geen contract hebben om op terug te vallen en geen overheid die steun biedt. Na twee weken lockdown hingen mensen allerlei rode kleding buiten hun huizen en krotjes om het signaal af te geven ‘wij verhongeren hier letterlijk’. Ik voelde de noodzaak om hier iets in te betekenen en daarom ben ik begonnen met het uitdelen van voedselpakketten”.

Colombia Mi Barrio op het veld
Colombia Mi barrio kinderen uit de wijk
Colombia Mi Barrio kindje met sandwich

Van voedselpakketten naar boks lessen

In één van de rondes dat ze voedselpakketten aan het uitdelen was, hoorde ze steeds meer geluiden over misbruik van vrouwen en kinderen. Andrea; “op een bepaald moment stonden we voor een huis en hoorden we een vrouw gillen, dat deed mij zoveel. Mijn biologische moeder komt uit een gewelddadige relatie en dat was voor haar de reden om mij ter adoptie af te staan. Daardoor dacht ik; dit kan niet meer. Genoeg is genoeg. Tijdens het uitdelen van de voedselpakketten leerde ik Diego kennen, hij had een sportschool waar hij boks lessen gaf en dat was het begin van het boks project.”

Colombia Mi Barrio kinderen
Colombia Medellin Mi Barrio Mi Sueno Boxing
Mi Barrio Mi Sueno in Medellin Colombia Boksles

Wat Mi Barrio Mi Sueño zo bijzonder maakt

Andrea ziet de stichting echt als haar levensmissie. Iedereen die bij de stichting betrokken is werkt heel persoonlijk. Het is een klein team en Andrea kent alle vrouwen en kinderen uit de wijk. Ze komt bij hen thuis, drinkt kopjes koffie met hen en zorgt voor de persoonlijke aandacht die zij zo nodig hebben. Andrea gelooft dat alles wat zij in haar leven heeft meegemaakt nodig is geweest om nu op deze plek in Medellín te zijn, zodat zij samen met haar team deze impact kan maken. Tijdens mijn bezoek aan de stichting, kan ik dit compleet beamen; je merkt dat Andrea en haar team echt vanuit hun hart dit project doen, dat is zo mooi om te zien.

De hoogtepunten van afgelopen jaren

Andrea; “ik ben er erg trots op dat we er nog steeds zijn en dat we de afgelopen jaren alleen maar aan het groeien zijn. Ik ben begonnen tijdens de pandemie, dan sta je eigenlijk al met 10-0 achter, maar we hebben doorgezet en gingen er vol vertrouwen voor. We begonnen met 10 vrouwen die deelnamen aan de boks lessen en inmiddels zijn er ruim 80 vrouwen die zich hebben aangesloten. Daarnaast organiseren we ook projecten met het geven van Engelse les en sieradenworkshops voor de single moeders in de wijk. Ik ben trots als ik kijk naar de impact die we de afgelopen 4 jaar hebben gemaakt”.

Colombia Mi barrio Mi Sueno armbandenworkshop
Colombia Mi Barrio Mi Sueno sieradenworkshop
Colombia Mi Barrio Mi Sueno Ladies

De moeilijke situaties

Andrea werkt in een omgeving waar er veel problemen zijn. Daarnaast is de stichting een NGO, dus biedt ze geen service maar moet ze echt actief mensen vragen om zich bij de stichting aan te sluiten. Ze vertelt; “Het meest lastige is toch om financieel rond te komen, we hebben veel mooie dromen maar door alles wat er speelt in de wereld blijft het lastig om fondsen te krijgen. Daarnaast horen we natuurlijk veel verhalen over kinderen die geen eten hebben, vrouwen die te maken hebben met misbruik en alle trauma’s die er zijn. We doen ons best en gaan ervoor, maar dit is best pittig.”

Impact maken als reiziger

“Ik geloof heel erg in de kracht van je verhaal delen, daarom ben ik daar heel open en eerlijk over. Ik vertel dat ik ben geadopteerd en in welke situatie mijn familie zat. Zolang we een dialoog met elkaar kunnen hebben en dingen bespreekbaar maken, creëren we empathie. En zolang we meer empathie hebben voor elkaar kunnen we een betere wereld creëren, want vaak is het ‘onbekend maakt onbemind’. Reizigers die onze stichting bezoeken kunnen van ons leren, maar wij ook van hen. De kinderen leren bijvoorbeeld dat mensen er anders uitzien, anders spreken, op deze manier maken we de wereld een stukje kleiner en creëren we verbinding met elkaar”.

Colombia Mi Barrio kinderen spelen
Colombia Mi Barrio kinderen op voetbalveld
Colombia Mi Barrio Smile

Mijn bezoek aan Mi Barrio Mi Sueño

Tijdens mijn bezoek aan Mi Barrio Mi Sueño maak ik kennis met de moeders uit de wijk. Wat een leuke en enthousiaste vrouwen! Ze geven mij een workshop sieraden maken en vertellen vol passie over het project. Het is een leuke en interactieve manier om kennis met elkaar te maken. Tijdens de workshop oefenen we nog Engels en is het net alsof je gezellig met je vriendinnen bij elkaar zit. Daarna wandelen we door de wijk Honda en bezoeken we het boks project waar op dat moment de kinderen boks les krijgen. Na afloop krijg ik een mooi armbandje van de workshop als bijzondere herinnering mee, en keren we met de bus terug naar het centrum van Medellín.

Wil je meer weten over Mi Barrio Mi Sueño of een donatie doen? Je vindt alle informatie op deze website. Wil je tijdens je rondreis in Colombia graag een bezoek brengen aan Mi Barrio Mi Sueño? Dat kan! Laat het mij weten en dan creëren we samen een bijzondere rondreis op maat, waarbij jij als reiziger impact kan maken.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op