100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Wat te doen in Medellín

Wat te doen in Medellín

Medellín in Colombia is een verrassende stad. Een bruisende metropool die bekend staat als de stad van de eeuwige lente ‘La Primavera Eterna’. Gelegen in het hart van Antioquia biedt Medellín een unieke mix van moderne innovatie en cultuur. De stad ademt een levendige sfeer en heeft voor elk wat wils te bieden. De afgelopen maanden bracht ik hier veel tijd door en in deze blog lees je wat te doen in Medellín, Colombia!

Is Medellín veilig?

Medellín stond in de jaren ’80 en ’90 bekend als één van de gevaarlijkste steden ter wereld. Dit kwam door het conflict tussen drugskartels, paramilitairen, guerrilla’s en de overheid. Dit conflict heeft veel slachtoffers geëist. Sinds de drugskartels midden jaren ’90 uit elkaar zijn gevallen, en in 2016 het vredesakkoord is getekend tussen de regering en de FARC, begon de stad langzaam te transformeren. Deze transformatie naar een innovatieve stad is goed zichtbaar in het historisch centrum en Comuna 13. Er werd geïnvesteerd in veiligheid, het onderwijs, kunst- en cultuurprojecten en de gezondheidszorg. Tegenwoordig is Medellín een populaire spot voor digital nomads, expats en reizigers. Het is uiteraard belangrijk dat je altijd je gezonde verstand gebruikt. Wees voorzichtig op drukke plekken zoals in de metro, hier zijn vaak zakkenrollers actief. En laat je waardevolle spullen achter in een kluisje in het hotel.

Wat te doen in Medellin Colombia

Wandel door het historisch centrum

Een leuke eerste kennismaking met Medellín is een stadswandeling door het historisch centrum. Je leert alles over de beruchte geschiedenis en hoe deze de afgelopen decennia is veranderd. Samen met mijn lokale gids Diomer wandelen we onder andere langs Plaza de las Luces en het Uribe Paleis. We bezoeken Plaza Botero met de wulpse sculpturen van de beroemde kunstenaar Fernando Botero en Parque Berrio. Er is ook tijd om wat lokale gerechten te proberen zoals avocado-ijs en arepa’s!

Graffiti tour Comuna 13

Eén van de meest beruchte wijken in Medellín was Comuna 13, vanwege de gewelddadige conflicten. Tegenwoordig is het één van de meest populaire bezienswaardigheden in Medellín Colombia, vanwege de indrukwekkende graffiti en muurschilderingen die je hier ziet. Ik bezocht samen met een lokale gids, die opgegroeid is in Comuna 13, de wijk en hij vertelde over de transformatie die deze buurt heeft doorgemaakt. De reis naar Comuna 13 gaat per lokale bus en vervolgens wandel je met de gids door de wijk. Creatieve expressie is belangrijk voor de lokale inwoners en dat zie je niet alleen aan de kunstwerken op straat maar ook aan de verschillende korte voorstellingen die er worden gegeven zoals rap, dans, cabaret en zang. Tijdens de wandeling kun je deze korte voorstellingen bezoeken en daar een fooi voor geven, een belangrijke inkomstenbron voor de lokale inwoners. Bij Comuna 13 zie je hoe een beruchte wijk is getransformeerd tot een toeristische bezienswaardigheid waarbij de lokale gemeenschap kunst en cultuur gebruikt om hun veerkracht te laten zien.

Guatapé en El Peñol

Een leuk dagtripje vanuit Medellín is een tour naar Guatape en El Peñol. Samen met mijn lokale gids Carolina, reis ik in ongeveer 2 uur naar El Peñol. Deze 200 meter hoge monoliet kun je beklimmen met een trap van 740 treden. Eenmaal boven op de top heb je een fantastisch uitzicht over de prachtige omgeving vol groene bergen en blauwe meren. Daarna gaan we heerlijk lunchen bij het luxe Tau Hause, een mooi plekje met een fijn uitzicht. Ze serveren internationale gerechten en als je wilt, kun je hier ook overnachten. Na de lunch rijden we door naar het kleurrijke Guatapé, ook wel Pueblo de Zócalos genoemd. Dit dorpje staat bekend om de prachtige, kleurrijke muurschilderijen die de huizen van het dorp versieren. Het is een fijn dorpje om lekker doorheen te struinen en wat leuke souvenirs te kopen. Als afsluiting maken we nog een boottocht op het meer. Hierbij vaar je over het oorspronkelijke dorpje El Peñol, dat tijdens de aanleg van het meer is verzonken. Rond het meer zie je de vele vakantievilla’s van rijken en beroemdheden.

Koffietour Medellín

Een belangrijk exportproduct in Colombia is de koffie. Bij velen is de koffieregio bekend, maar mocht je geen tijd hebben om deze regio te bezoeken, dan kun je ook een koffietour doen in de bergen bij Medellín, in Santa Elena. Ik maakte een koffietour bij Haciënda La Casa Grande, een traditionele boerderij die al door 5 generaties wordt gerund. Naast uitleg over het koffieproces kun je ook rondkijken in deze traditionele finca waar alle authentieke elementen zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven. Na een korte uitleg over de finca krijgen we een rondleiding over de koffieplantage en dat gaat in stijl; mét poncho en mandje om de koffiebonen te plukken. We leren alles over het proces, van boon tot aan de koffieplant. Samen met de groep gaan we koffiebonen plukken op de heuvels, en in de tussentijd genieten we van het prachtige uitzicht op Medellín. Na het plukken worden de koffiebonen gewassen en de schil verwijderd met een traditionele machine. Vervolgens zien we de verschillende manier waarop de koffiebonen worden gedroogd. Ten slotte is het tijd voor een koffieproeverij én kunnen we wat koffie kopen voor thuis.

Children of Medellin

Naast de toeristische activiteiten bezoek ik tijdens mijn verblijf in Medellín een aantal lokale projecten waaronder de stichting Children of Medellín. Deze stichting is in 2008 opgezet door een Nederlander om zich in te zetten voor kinderen die zijn achtergesteld door armoede, geweld, verwaarlozing, seksuele intimidatie en verslaving. Inmiddels werken ze met ruim 500 kinderen en hun families in het centrum van de stad en in de buitenwijken Carambolas en Bello Oriente. Ze organiseren verschillende activiteiten zoals voetbal, dans, muziek, communicatieprojecten (podcast, magazines) en geven les in Engels, lezen en schrijven en informatica.

Mijn bezoek aan Children of Medellin

Tijdens mijn bezoek aan het project leren we meer over de achtergrond van de stichting en wat ze precies doen, en er is tijd om samen met de kinderen deel te nemen aan een aantal activiteiten die op die dag worden georganiseerd. We sluiten het bezoek af met een wandeling door de wijk Santo Domingo, voordat we weer met de kabelbaan en metro terug naar het centrum gaan. Het bezoek geeft een goed beeld over de leefsituatie van de kinderen en hun families en is een mooie manier om een oprechte connectie te creëren met de locals.

Mi Barrio Mi Sueño

Een andere stichting die veel indruk op mij gemaakt heeft is Mi Barrio Mi Sueño. De drijvende kracht achter deze mooie stichting is Andrea Gonzales, geboren in Bogotá en geadopteerd naar Nederland. “Toen ik met de stichting begon, wist ik meteen dat ik me wilde inzetten voor gelijkheid, vooral voor vrouwen en kinderen, omdat zij recht hebben op gelijke en eerlijke kansen en behandeling, net als iedereen. Ik heb een zeer sterke mening over dit onderwerp, omdat deze ongelijkheid de reden is achter mijn adoptie. Nu zet ik mij in om de ongelijke omstandigheden te veranderen en samen te werken aan een eerlijker wereld.

Boksen voor een gelijke wereld

Een van de projecten van de stichting is Barrio Boxing, waarbij vrouwen van alle leeftijden gratis bokslessen krijgen om zo hun zelfwaardering en fysieke en mentale gezondheid te vergroten. Een ander initiatief is het maken van prachtige sieraden, dat wordt gedaan door de moeders uit de wijk. Ook biedt het project Engelse les en kunstlessen voor alle leeftijden. Om gezinnen in nood te ondersteunen delen ze voedselpakketten uit. Alles met de missie om dromen waar te maken! Tijdens mijn bezoek maakte ik kennis met de moeders uit de barrio en gaven zij mij een workshop sieraden maken. Een interactieve manier om kennis met elkaar te maken, Engels met elkaar te oefenen en elkaar een beetje beter te leren kennen. Na afloop maken we nog een wandeling door de barrio Honda voordat we met de bus weer terugkeren naar het centrum.

Colombia Medellin Mi Barrio Mi Sueno Boxing
Mi Barrio Mi Sueno in Medellin Colombia Boksles
Colombia Medellin Barrio Boxing

Museum Casa de la Memoria

Een museum wat veel indruk op mij heeft gemaakt is Casa de la Memoria. Dit museum brengt de heftige geschiedenis van Medellín in beeld, waarbij het een eerbetoon brengt aan de slachtoffers van het geweld en de conflicten. Je vindt in het museum tentoonstellingen met foto’s, video’s, documenten, persoonlijke verhalen en kunstwerken. Door middel van educatieve programma’s, workshops en evenementen wil Casa de la Memoria bijdragen aan het bevorderen van de vrede en sociale rechtvaardigheid. Door dit museum te bezoeken leer je meer over de geschiedenis van Medellín en Colombia.

Ontdek het hippe El Poblado

De wijk waar je de meeste hippe restaurants, koffiebars en clubs vindt is El Poblado. Het is de meest rijke wijk van Medellín en voelt niet typisch Colombiaans omdat je er vooral veel toeristen ziet. Het is dus niet de wijk waar je de meest authentieke ervaring zult hebben, maar voor een lekker hapje en drankje is het zeker een aanrader. Als je een digital nomad bent, vind je hier ook volop leuke plekjes om lekker te werken.

Beste restaurants Medellín

Naast over wat te doen in Medellín, deel ik ook graag mijn tips over de beste restaurants in Medellín met je:

  • Hija Mia: voor de lekkerste koffie en sapjes. De açai bowl is ook een aanrader!
  • Pergamino en Urbanista: dit zijn leuke koffietentjes waar je naast koffie ook terecht kan voor gezonde sapjes en een lekkere lunch.
  • Alambique: heeft een hip interieur en is een leuke plek voor lunch of diner. Het zit wel bijna altijd vol dus zorg dat je op tijd reserveert.
  • Vegan & Veggie: perfect voor een vegetarische lunch. Een aanrader is “menu del dia”, goedkoop en lekker!
  • Ama: voor als je graag vegetarisch wilt dineren. Een klein restaurantje, wel heel knus. Ze hebben ook een klein winkeltje waar ze allerlei vegetarische etenswaren verkopen.
  • El Zorro y La Gitana: een klein lokaal restaurantje met heerlijke pizza’s.
  • Bihao: een sjieker restaurant in El Poblado met een groot buitenterras en livemuziek. Ze serveren internationale en lokale gerechten inclusief bijzondere cocktails.
  • Mombasa: geeft een beetje ‘clubgevoel’ met een dj in het midden. Hippe inrichting en de kaart heeft zowel internationale als lokale gerechten. Leuk voor een avondje dineren en als je daarna opstap wilt gaan in Provenza of bij Parque Lleras.
  • Mamasita: nog zo’n leuke hippe bar met de lekkerste cocktails, hapjes en diner!

Wil je meer weten over wat te doen in Medellín, Colombia? Laat het mij weten, stuur gerust een berichtje en dan help ik je met veel plezier verder. Of kies voor een reisvoorstel aanvragen en ga zelf het prachtige Medellín en Colombia ontdekken!

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op