100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Maya tempels in Mexico

Mexico Oaxaca Ruines Monte Alban
Mexico Mitla Nicole voor de ruines
Mexico Chiapas Palenque
Mexico Chiapas Tonin uitzicht piramides

Maya tempels in Mexico

Mexico staat bekend om de vele Maya tempels die verspreid staan door het hele land. Tijdens een rondreis door Mexico mag een bezoek aan één van de Maya tempels niet ontbreken. Bezoek je een Maya tempel met een gids dan leer je over de geschiedenis en cultuur van de volkeren. Het is ook mogelijk om sommige Maya tempels op eigen gelegenheid te bezoeken. Lees een selectie van een aantal Maya tempels in Mexico die je niet mag missen!

Mexico Stad: de piramides van Teotihuacan

De piramides van Teotihuacan liggen op 2 uur rijden van Mexico-Stad en zijn daarom uitermate geschikt voor een dagexcursie. De piramides zijn officieel niet van de Maya’s of Azteken maar van de Teotihuacanen. Ooit was Teotihuacan een gigantisch rijk in Mexico. De ruïnes staan bekend om de twee enorme piramides; de Piramide del Sol (Piramide van de Zon) en de Piramide de la Luna (Piramide van de Maan). Tussen de twee piramides loopt de Avenue of the Dead. Wil je het bezoek aan de piramides van Teotihuacan onvergetelijk maken? Maak dan een ballonvaart boven de piramides! Vanuit de lucht heb je een geweldig uitzicht op de bijzondere bouwwerken van de Teotihuacanen.

Individuele rondreizen Mexico Teotihuacan Luchtballon
Mexico Teotihuacan
Mexico Nicole bij Piramides Teotihuacan

Oaxaca: de ruïnes van Monte Alban en Mitla

Monte Alban is van oudsher een stad van de Zapoteken en Mixteken en ligt net buiten het centrum van Oaxaca op een hoge berg. Het complex is erg uitgestrekt en is een waar museum met bijzondere ruïnes. In vergelijking met andere Maya tempels is Monte Alban heerlijk rustig qua bezoekers. De site staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dus zeker de moeite waard.

Mitla staat bekend om zijn goed bewaarde overblijfselen van de oude Zapoteekse beschaving. De architectuur van Mitla is opmerkelijk vanwege de ingewikkelde geometrische ontwerpen die in de gebouwen zijn ingelegd met behulp van kleine stenen en mortel. Deze ontwerpen bevinden zich op de muren en friezen en zijn kenmerkend voor Mitla. Een van de meest opvallende structuren in Mitla is het “Palacio de las Columnas” of het Paleis van de Kolommen. Dit paleis heeft een grote binnenplaats met tientallen kolommen en werd waarschijnlijk gebruikt voor ceremoniële doeleinden.

Mexico Oaxaca Ruines Monte Alban
Mexico Mitla Nicole voor de ruines
Mexico Mitla Ruines

Chiapas: Maya tempels in de jungle van Palenque

Eén van de meest bijzondere locaties om Maya tempels te bewonderen is in de jungle van Palenque. Hier vind je grote bouwwerken die je ook mag beklimmen. Wat de Maya tempels van Palenque bijzonder maakt zijn de inscripties en gedetailleerde afbeeldingen op de vele stenen. Daarnaast is hier door archeologen de sensationele ontdekking gedaan van de graftombe van Koning Pacal in de Tempel der Inscripties.  Ook staan de ruïnes van Palenque op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast de bijzondere bouwwerken wandel je in Palenque ook een mooie route door de jungle met watervallen en rondspringende aapjes.

Mexico Chiapas Palenque
Mexico Chiapas maya tempels Palenque
Mexico Nicole Ruines Palenque

Yucatan: Maya tempels aan zee bij Tulum

Nog een bijzondere locatie voor Maya tempels vind je in de stad Tulum. Gelegen aan het parelwitte strand en omringd door een azuurblauwe zee liggen hier de Maya tempels van Tulum. Deze ruïnes zijn op de rand van een klif gebouwd omdat hier vroeger een haven was. Omdat Tulum een toeristische bestemming is kan het vrij druk zijn bij de ruïnes. Daarnaast is het qua temperatuur ook aan te raden om de Maya tempels vroeg te bezoeken zodat je in de middag een verfrissende duik in de zee kunt nemen.

Mexico Tulum Maya Ruines
Mexico Tulum Maya Tempels aan het strand
Mexico Tulum Maya Tempels

Yucatan: de beroemde Chichén itza

De meest bekende Maya tempel in Mexico is Chichén Itza. Deze bekende Maya ruïne ligt vlakbij het stadje Valladolid en behoort tot één van de 7 wereldwonderen. Het hoogtepunt van een bezoek aan Chichén Itza is de grote piramide van Kukulcán (El Castillo) vanwege de bijzondere akoestiek. Daarom heen vind je een aantal kleinere ruïnes die samen de gehele Maya stad vormen. Bezoek deze Maya tempel vroeg in de ochtend zodat je de drukte van de toeristen uit Cancun voor bent (deze arriveren na 12:00 uur ’s middags). Het is leuk om een bezoek aan Chichén Itza te combineren met een bezoek aan een nabij gelegen cenote in de middag.

Mexico Yucatan Chichen Itza
Mexico Yucatan Chichen Itza Palacio
Mexico Yucatan Chichen Itza Observatorium

Weg van de massa: Bezoek de kleine Maya tempels

Er zijn nog veel meer Maya tempels in Mexico te bewonderen zoals de tempels in Uxmal en Calakmul in Yucatan. Ook de Maya tempels zoals Kabah, Becán en Ek Balam zijn voor een kleine toegangsprijs op eigen gelegenheid te bezoeken. Dit zijn kleine ruïnes die wat minder druk zijn met toeristen. Benieuwd welke Maya tempels in Mexico je kunt bezoeken tijdens jouw rondreis? Neem contact met mij op en dan vertel ik je graag over de mogelijkheden.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op