100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Mashpi Lodge

Mashpi Lodge in Ecuador

Mashpi Lodge in Ecuador is door National Geographic benoemd tot één van de meest unieke lodges ter wereld. Helemaal terecht naar mijn idee. Het is een bijzondere natuurplek waarbij duurzaamheid en luxe hand in hand gaan. Benieuwd naar de accommodatie en activiteiten? Ik mocht 3 dagen verblijven in de Mashpi Lodge en deel graag mijn persoonlijke ervaring met jou over dit prachtige vogelparadijs in het nevelwoud.

De reis naar de Mashpi Lodge

Vanaf Casa Gangotena vertrekken we met een internationaal gezelschap onder begeleiding van een chauffeur en Engelssprekende gids in een mini-van met 6 personen naar de Mashpi Lodge. Onderweg passeren we diverse hoogtepunten zoals Mitad del Mundo, Nanegalito en Tulipe. Bij Tulipe bekijken we de archeologische zwembaden en het museum waar de gids ons vertelt over de historie van deze plek. We rijden 2,5 uur over een geasfalteerde weg door het Andesgebergte. Langzaam zien we de vegetatie veranderen en het laatste uur rijden we over een onverharde weg steeds dieper de groene oase in. Op slechts 3 uur rijden van de hoofdstad Quito wanen we ons in een compleet andere wereld en staan we aan de poort bij de Mashpi Lodge.

Een verfrissend welkom in de Mashpi Lodge!

Hotelmanager Ana heet ons hartelijk welkom en heeft voor iedereen een verfrissend doekje en drankje. Heerlijk, want er is een hoge luchtvochtigheid. Ze nodigt ons uit om eerst te gaan lunchen. De Mashpi Lodge serveert ontbijt en lunch in buffet-vorm en het diner a-la-carte. Er is een uitgebreid buffet van soep, salades, fruit, warme gerechten met vlees, vis, lokale groente en een selectie aan desserts. De buikjes zitten dus goed vol dus met voldoende energie zijn wij klaar voor de eerste activiteit.

Wandelen naar de Copal waterval

Aan het einde van de middag beginnen we met onze activiteit. Gewapend met een poncho en rubberlaarzen gaan we op pad, want het regent flink. Dat mag de pret niet drukken, want het is evengoed genieten in deze prachtige natuur. We wandelen een route naar de Copal waterval. Een korte wandeling van een half uurtje naar beneden. Enigszins verbaasd zijn we over de plastic cola kratjes die zijn aangelegd op de weg. De gids legt ons uit dat dit is gedaan uit veiligheid voor de gasten, zodat we niet wegglijden naar beneden. Makes sense! Beneden bij de waterval waait het flink en het water komt met een flinke kracht naar beneden. Een verfrissende duik zit er niet in, maar indrukwekkend is het wel.

Fietsen door het nevelwoud in Ecuador

We wandelen verder naar een van de meest besproken attracties van de Mashpi Lodge; de Sky-bike. De fiets is gemaakt voor 2 personen en laat je door de boomtoppen van het nevelwoud fietsen. De achterste persoon trapt, terwijl de ander geniet van het uitzicht. Het is ongeveer 15 minuten trappen totdat je aan de overkant bent. Hier worden de stoelen omgedraaid en dus ook de fiets-rollen omgedraaid. Tijdens het wachten op je beurt kun je de uitkijktoren beklimmen en genieten van het uitzicht over het groene woud.

Leer over de amfibieën en camera traps

In de avond worden er lezingen georganiseerd door de gidsen van de Mashpi Lodge. Iedere avond is er een ander thema. Wij hadden tijdens onze avonden een lezing over de amfibieën en de camera traps in het reservaat. Onze gids geeft uitleg over de endemische amfibieën en reptielen die in dit natuurreservaat voorkomen. Mashpi Lodge werkt samen met vrijwilligers en biologen die continu onderzoek doen naar de bijzondere diersoorten. Zij gebruiken camera traps om de dieren te bestuderen. Naast amfibieën en reptielen zijn er ook vele andere diersoorten op de camera traps vastgelegd, zo weten ze dat er zelfs poema’s in dit gebied voorkomen.

Vogels spotten bij de Mashpi Lodge

De Mashpi Lodge is bij uitstek geschikt voor natuur- en vogelliefhebbers. Wij staan dan ook te popelen om vroeg in de ochtend (lees om 05:00 uur) op te staan en op pad te gaan om de meest bijzondere vogelsoorten te spotten. Bij de ingang van het reservaat vliegen de vogels letterlijk en figuurlijk om onze oren. We zien onder andere de kolibrie, trogon, toekan, blue-gray tanager, fly-catchers en nog veel meer. In totaal spotten we ruim 64 verschillende vogelsoorten deze ochtend! Het is een must om een goede verrekijker mee te nemen op reis als je naar dit soort gebieden reist, het verrijkt je ervaring enorm. Na een wandeling van 3 uur door het natuurgebied maken we een stop bij de hummingbird garden en genieten we van een ontbijt terwijl er tientallen kolibries om ons heen vliegen, zó bijzonder.

Vlindertuinen en het Life Center

In de middag wandelen we vanuit de Mashpi Lodge in ongeveer 45 minuten naar het Life Center. Een makkelijke wandeling zonder pittige klim. We hebben geluk dat het Life Center overdekt is want het regent hard. Vanaf het dek van het Life Center spotten we wederom 20 extra vogelsoorten. Ze worden gelokt met bananen, anders werd de kans om ze te zien wel erg klein. De meest kleurrijke vogels laten zich fotograferen en filmen, we genieten enorm. Naast de vogels zien we nog een andere bijzondere diersoort; de agouti. Dit is familie van de cavia en lijkt op de capibara. We krijgen van de gids uitleg over de biologische projecten zoals het kweken van orchideeën. Er zijn 250 verschillende orchidee soorten in het natuurreservaat van Mashpi. Ook bezoeken we de vlindertuin en krijgen we uitleg over het vlinderproject. Een middag volop in de natuur!

Zweven door de boomtoppen van de Mashpi

De volgende ochtend wandelen we in 10 minuten naar het vertrekpunt van de andere unieke attractie van de Mashpi Lodge; de Dragon Fly. Met 4 personen en de gids nemen we plaats in een open bak aan een kabelbaan. We zweven letterlijk door het beboste natuurreservaat van de Mashpi, het is spectaculair! We dalen van 1400 naar 700 meter en zweven tussen de boomtoppen en wolken. De Dragon Fly heeft verschillende stations waar je uit kan stappen en wij besluiten uit te stappen bij station 6. We wandelen naar een overdekte hut en genieten van het uitzicht terwijl we ontbijten. Ook hier spotten we weer allerlei vogels. Na het ontbijt zweven we weer met de Dragon Fly naar het eerste station. Een heerlijke activiteit om in de ochtend te doen!

Handige extra’s bij de Mashpi Lodge

Duurzaamheid en luxe gaan hand in hand bij de Mashpi Lodge. Dit merk je aan de handige extra’s die er voor de gasten zijn. Als welkom staan er op de kamer bidons en een tasje klaar. De bidons vul je gratis bij met water en de tas is handig om spullen in mee te nemen of ter bescherming van de camera tijdens de regen. Ook heeft de Mashpi een droog ruimte voor de poncho’s en rubberlaarzen. Natte kleding lever je gratis in bij de receptie en dezelfde avond ligt dit weer droog in je kamer. Het zijn kleine details die het verblijf in de Mashpi Lodge extra comfortabel maken.

Ben je enthousiast om zelf ook de prachtige Mashpi Lodge en de natuur te ervaren? Neem dan contact met mij op en dan help ik je graag bij het samenstellen van jouw rondreis op maat in Ecuador.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op