100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Jardín in Colombia: 8x de leukste reistips

Colombia Jardin Oranje rotshaan
Colombia Jardin Bergen
Colombia Glamping Jardin tent
Jardin in Colombia uitzicht op de bergen

Jardin in Colombia: 8x de leukste reistips

Jardin in Colombia is een klein dorpje, gelegen tussen de groene bergen in Antioquia op ongeveer 3,5 uur rijden van Medellín. De kleurrijke straten geven het dorp een vrolijke uitstraling en het is heerlijk om er op het grote plein neer te strijken voor een drankje tussen de locals. Door de groene omgeving, de vele wandelmogelijkheden, het spotten van bijzondere vogels, de rust én de authentieke sfeer is Jardin in Colombia één van mijn favoriete plekken. In deze reisblog deel ik mijn persoonlijke reistips met je.

Colombia Jardin Plaza met Basilica
Colombia Jardin Bergen
Colombia Glamping Jardin tent

Kleurrijk dorp Jardin

Jardin in Colombia is één van de kleurrijkste dorpen. De huizen zijn in de meest prachtige kleuren geschilderd waardoor je direct een vrolijk gevoel krijgt als je door de straten wandelt. Het dorp telt 13.500 inwoners en wordt nog niet overspoeld door massatoerisme, daardoor voelt een verblijf hier heel authentiek. De locals vinden het leuk om een praatje met je te maken, dus hier heb je volop de kans om je onder te dompelen in het Colombiaanse dorpse leven! Op het grote plein staat de Basilica, die zeker een bezoek waard is. Er zijn verschillende restaurants en cafés waar lokale gerechten worden geserveerd. Ook zijn er allerlei kleine winkeltjes te vinden waar je leuke souvenirs kunt kopen.

Colombia Jardin Straatje
Colombia Jardin Kleurrijke straten
Colombia Jardin Kleurrijk straatje

Uniek: ga mee op de bijentour

Samen met mijn lokale gids ga ik naar Finca la Florida voor een bijzondere tour, namelijk een bijentour. Een plek die sinds 1938 door 4 generaties wordt gerund om de bijen in Antioquia te beschermen. We worden verwelkomd door Anderson, de imker. Hij geeft een korte uitleg over het ontstaan van de Finca, hoe het is opgezet en wat het belang is van de bijen voor het ecosysteem. Daarna trekken we de pakken aan en gaan we kijken bij de bijenkasten. Anderson legt van alles uit over de bijen en ik mag hem helpen met de bijenkasten, een leuke ervaring! Daarna krijg ik een rondleiding over de Finca waar ze 19 verschillende bijensoorten hebben.

Colombia Jardin Bijentour 4 generaties
Colombia Jardin Honing
Colombia Jardin Bijen
Colombia Jardin Bijentour met lokale gids en Imker
Colombia Jardin bijentour met imker
Colombia Jardin bijentour Nicole en Imker

Bewonder de Cock of the Rock

Na de bijentour en een heerlijke lunch, gaan we terug naar het dorp om een korte wandeling te maken. Mijn lokale gids vertelt meer over de geschiedenis van Jardin in Colombia en de lokale cultuur. Rond 16:00 uur wandelen we naar de rand van het dorp, naar Reserva Natural Jardín de Rocas. Hier kun je elke dag tussen 16:00 en 18:00 uur de Cock of The Rock (Gallitas de Roca) bewonderen. Deze bijzondere vogel komt voornamelijk in het regenwoud voor en is sinds een aantal jaren in Jardín neergestreken. De eigenaren van het terrein hebben dit opengesteld voor toeristen en daarom kun je tegen een kleine betaling hier rondwandelen en de vogel bewonderen.

Colombia Jardin Cock of the Rock
Colombia Jardin Oranje rotshaan
Natuurreis Colombia Jardin Cock of the Rock

Hiken in Jardin

De volgende dag ga ik zelf op pad in Jardin. Vanaf mijn glamping wandel ik in een uur naar het dorp. Ik maak een stop op het plein voor een koffie en wandel een route van 4 kilometer door de bergen. De eerste stop onderweg is bij Cascada del Amor. Onderweg geniet ik van prachtige uitzichten op de bergen en het dorp. Bij Mirador la Herrerita geniet ik van een verse jugo en arepa met kaas. Daarna wandel ik door tot het punt waar je met de oude kabelbaan, La Garrucha, de oversteek naar de overkant maakt. Dan kom je weer uit bij de Reserva Natural Jardín de Rocas en wandel je zo het dorp in.

Colombia Jardin Cascada del Amor
Colombia Jardin Mirador
Colombia Jardin uitzicht op het dorp

Leuke tour: Cueva del Esplendor

De volgende tour die ik doe is naar Cueva del Esplendor. We vertrekken met jeeps de bergen in op 2.300 meter hoogte. Daarna wandelen we in 10 minuten naar een finca. Hier krijgen we koffie, empanada en arepa de chocolo geserveerd. Daarna start onze wandeling naar beneden, een leuke route waarbij je op sommige plekken via rotsen klimt. In 40 minuten zijn we bij de grot met de waterval. Hier kun je een verfrissende duik in het water nemen. Zorg dat je voor deze activiteit goede wandelschoenen hebt en waterschoenen voor als je het water in wilt gaan. Na ongeveer een half uur wandelen we weer terug, een leuke tour door de mooie natuur!

Colombia Jardin Finca Cueva Esplendor
Colombia Jardin Hike Cueva Esplendor
Colombia Jardin Cueva del Esplendor

Hike naar Mirador Cristo Rey

Na de tour naar Cueva del Esplendor, ga ik in de middag zelf op pad. Dit keer ga ik een hike maken aan de andere kant van het dorp, naar het uitzichtpunt Mirador Cristo Rey. Het eerste gedeelte is een ietwat pittige klim naar boven, maar het uitzicht is weer fenomenaal. Na een hapje en drankje bij een lokaal café wandel ik naar Cascada la Escalera, het is wederom een prachtige wandelroute tussen de bergen. Na de stop bij de waterval wandel ik weer terug naar het dorp. Deze wandeling is ongeveer 8 kilometer.

Jardin in Colombia uitzicht op de bergen
Colombia Jardin Mirador del Cristo
Colombia Jardin Hike Nicole

Mijn favoriete plek: Glamping Jardin

De plek waar ik verblijf in Jardin is Glamping Jardín. Opgezet door het Nederlandse koppel; Suzan en Jamie. Midden tussen de koffie- en bananenplanten, met een geweldig uitzicht op de omgeving, vind je hier 7 goed uitgeruste glamping tenten. ’s Ochtends is het heerlijk wakker worden met het gezang van de vogels. In de gemeenschappelijke ruimte wordt een heerlijk ontbijtje geserveerd en vind je ook fijne plekjes om lekker te relaxen (al kan dit ook prima op je privé veranda). In 10 minuten rijd je met een tuk tuk naar het dorp, dus zo heb je het beste van beide werelden; overnachten midden in de natuur én dicht bij de reuring van het dorp.

Colombia Glamping Jardin tent
Colombia Jardin Glamping Tent
Colombia Glamping Jardin werkplek Nicole

Andere leuke plekjes om te overnachten in Jardin

Wil je liever in het dorp overnachten? Dan heb ik nog twee leuke plekjes voor je. Hotel Casa Passiflora is een kleinschalig hotel midden in het dorp. Er zijn slechts 9 kamers. Er is een kleine tuin met jacuzzi en terras dat exclusief voor gasten van het hotel is. In het restaurant wordt ontbijt geserveerd, maar je kunt er ook terecht voor lunch en diner. Als je op zoek bent naar een duurzaam verblijf dan kan ik Hotel Plantación aanraden. Dit hotel ligt aan de rand van het dorp en heeft in totaal 9 kamers. Hier staat alles in het teken van duurzaamheid, zowel in de kamers als in het veganistische restaurant.

Colombia Jardin Hotel Casa Passiflores Kamer
Colombia Jardin Hotel Casa Passiflores Jacuzzi
Colombia Jardin Hotel Plantacion Kamer

Leuke restaurants in Jardin

Ten slotte deel ik ook graag mijn tips over de beste restaurants in Jardin met je:

  • Otra Cocina: hier heb ik meerdere keren gegeten. Dit restaurant wordt gerund door een enthousiaste Colombiaanse jongen die culinaire hoogstandjes met lokale gerechten combineert. Menu del día is typisch Colombiaans en een echte aanrader hier!
  • Doña Hilda: hier heb ik ook een heerlijk Menu del día gegeten.
  • Mítico Gastrobar: een fijne plek aan het grote plein waar je heerlijke koffie kunt drinken.
  • Cocoa Café Francés: voor de lekkerste verse schepijsjes! Elke week worden er weer andere smaken gemaakt.
Colombia Jardin Soepje
Colombia Jardin Menu del Dia
Colombia Jardin koffie en taart

Jardin in Colombia kun je prima verkennen in 3 tot 4 dagen. Wil je meer weten over wat je hier kunt doen en hoe je dit het beste in je rondreis Colombia kunt passen? Stuur mij gerust een berichtje, vraag een reisvoorstel aan en ga zelf het prachtige Jardin in Colombia ontdekken!

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op