100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Hotel con Corazón in Oaxaca

Hotel con Corazón in Oaxaca

Eerder schreef ik over mijn kennismaking met Joost en Geertje van Hotel con Corazón. Zij brachten mij in contact met de eigenaren van Hotel con Corazón in Oaxaca, Mexico. Erica en Saskia reageerden direct enthousiast toen ik hen vroeg of ik ze mocht interviewen. Hoe zijn ze in contact gekomen met dit concept? En waarom hebben ze voor Mexico gekozen?

Even kort voorstellen…

Erica Donkers (1980) deed HBO International Tourism Management & Consultancy en was jarenlang werkzaam als gemeentelijk beleidsadviseur maatschappelijke opvang en armoedebeleid. Erica: “Ik heb in Costa Rica en Mexico gewoond, waar ik in het ecotoerisme heb gewerkt en later met kansarme kinderen.” Saskia Fiselier (1969) heeft HBO Communicatie gestudeerd en een doctoraal in Kunstgeschiedenis. Ze werkte als communicatie- en marketingconsultant en als reisbegeleider in Latijns-Amerika. Saskia: “Ik woon sinds een aantal jaar in Oaxaca en vond de stad de uitgelezen plek om een sociale onderneming in het toerisme te beginnen.”

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Hotel con Corazón?

We reageerden beiden op een oproep van de Nederlandse stichting Hotel con Corazón waarin ze sociaal ondernemers zochten om nieuwe hotels op te zetten. Het grappige is dat we elkaar niet kenden, maar onafhankelijk van elkaar aangaven een hotel in Oaxaca te willen beginnen maar het ons nog ontbrak aan een business partner. We zijn in contact gekomen met elkaar, de klik was er, en toen zijn we gewoon begonnen aan het business plan. Erica vanuit Nederland, Saskia vanuit Oaxaca!

Waarom Oaxaca in Mexico?

Zoals gezegd, Saskia woonde er al en Erica was er een keer op bezoek geweest en vond het een hele mooie en kansrijke locatie. Zij heeft na uitgebreid marktonderzoek hetzelfde geconcludeerd als Saskia vanuit haar ‘insider’-kennis over Oaxaca: dit is een hele goede plek voor een volgend Hotel con Corazón. Oaxaca is een toeristische trekpleister, maar ook een van de armste staten van Mexico, met de daarbij horende sociaaleconomische problemen als armoede, schooluitval en weinig kansen op de arbeidsmarkt.

Wat maakt jullie hotel bijzonder?

We zijn overweldigd door de enorm positieve reacties die we krijgen, zowel in online reviews als persoonlijk van onze gasten. Ze lopen weg met onze staf, het ontbijt wordt vaak ‘het beste ontbijt ever’ genoemd, en men is lovend over de eenvoud maar kracht van de architectuur en inrichting en de fijne plek die ons hotel is. Maar bovenal is het de sociale focus die ons hotel bijzonder maakt. Er is geen ander hotel in Oaxaca, en misschien wel in heel Mexico, dat zijn winst investeert in een betere toekomst voor lokale jongeren.

Welke lokale projecten steunen jullie met Hotel con Corazon in Oaxaca?

We zijn eigenlijk nog maar zo kort open, dat we nog bezig zijn onze projecten uit te werken. Maar we weten al wel wat we gaan doen. Veel jongeren hier maken hun middelbare school niet af bij gebrek aan motivatie en geld om door te studeren. Daar willen we wat aan doen. Vanaf komend schooljaar, september 2019, gaan we jongeren in een achterstandswijk in Oaxaca begeleiden in het afmaken van hun middelbare school en het kiezen van een vervolgopleiding, om daar vervolgens beurzen aan te koppelen. Het motiveren van de ouders om hun kinderen verder te laten leren is daarbij net zo belangrijk, dus daar zetten we ook op in.

Daarnaast realiseren we onze sociale missie ook in het hotel. We bieden ruimte voor stageplekken en werkervaringsplekken voor jongeren, gaan Engelse les aanbieden voor locals en willen onze ruimtes overdag aanbieden als meeting space voor organisaties met een sociale focus. Alle gasten zijn dan toch de hort op, en het is zonde om zo’n prachtige plek leeg te laten staan!

Vertel eens over jullie persoonlijke hoogtepunten…

Dat was toch wel de officiële opening afgelopen augustus. Na jarenlang hard werken was de beloning daar. Wat een feest, om het hotel dat we zelf hebben neergezet vol te hebben met alle mensen die met ons hebben samengewerkt om dit te bereiken en alle lokale vrienden die ons zo trouw hebben gevolgd en gemotiveerd om door te gaan. Ook de Nederlandse ambassadeur in Mexico was er, ze was speciaal voor dit doel afgereisd naar Oaxaca om de openingshandeling te verrichten!

Mogen we nog een hoogtepunt noemen? Of een terugkerend hoogtepunt eigenlijk. Elke keer als we weer eens allemaal tienen hebben gescoord in een review (en dat gebeurt best vaak, als we zo onbescheiden mogen zijn), zijn we zo ongelofelijk blij en trots op ons team en op wat we neer hebben gezet! Het is nog steeds wat onwerkelijk af en toe, hoe enthousiast mensen zijn over het hotel. Daar komt dan toch weer de bekende Hollandse nuchterheid om de hoek zetten: we doen toch gewoon ons werk, dus hoezo jubelende reviews?

En met welke tegenvallers krijgen jullie te maken?

Dingen gaan kapot die nog lang niet kapot zouden moeten gaan. De kwaliteit van producten in Mexico is over het algemeen laag, dat zijn wij Nederlanders niet gewend. Daarnaast is het aansturen van een team in een andere cultuur soms lastig. Wij zijn bij voorkeur niet hiërarchisch en sturen op eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid, maar dat werkt hier niet altijd en wordt zelfs gezien als niet-betrokken zijn. Veel Mexicanen verwachten van hun baas dat ze streng zijn, hun werk controleren en iemand eruit schoppen als ie het niet goed heeft gedaan… Dat doen wij niet, en dat werd in het begin heel raar gevonden. Het is soms een hele uitdaging om niet als een schooljuf te hoeven rondlopen maar mensen te leren hun eigen werkzaamheden in te delen en zelf beslissingen te laten nemen. Gelukkig hebben wij het enorm getroffen met ons team en vinden ze het allemaal leuk deze uitdaging aan te gaan. Ze raken langzaamaan gewend aan die rare Hollanders.

Waarom raden jullie mensen aan om Oaxaca in Mexico te bezoeken?

Ahh, Oaxaca… Unesco-werelderfgoed, een stad die bruist van de activiteiten, lokale feesten, parades. Rijk aan koloniale pracht en praal, inheemse cultuur, tradities en een fantastische keuken. Mooie musea en een keur aan lokaal ambacht, dat in de dorpen rondom Oaxaca wordt gemaakt. Vanuit Oaxaca maak je dagtochten naar valleien met archeologische sites, slapende dorpjes met reusachtige kerken, een versteende waterval, of je gaat de nabijgelegen bergen in voor een een- of meerdaagse wandeltocht waarbij je kunt overnachten in cabañas. Oaxaca never gets boring!

Een van de grootste vragen; is het veilig om te reizen in Mexico?

Er zijn plekken in het noorden die je beter kunt mijden, omdat daar de drugsbendes elkaar het leven zuur maken. Dat geldt vooral voor plekken richting de grens met de VS. Maar Mexico is zo gigantisch groot (45 keer Nederland!), dat dit niet betekent dat het hele land onveilig is. De meeste plekken zijn prima te bereizen. Zo ook Oaxaca, dat een kleine 500 kilometer onder Mexico Stad ligt. Alles rondom Mexico Stad, en vandaar naar het zuiden richting Yucatan, wordt sowieso als veilig aangemerkt.

De toekomst van Hotel con Corazón

Er komen meer Hotels con Corazón! Na ons eerste hotel in Nicaragua en het tweede in Oaxaca, hebben we verdere uitbreidingsplannen in Midden-Amerika. We hebben altijd gezegd dat we meer hotels willen openen om meer kinderen te kunnen stimuleren een betere toekomst voor zichzelf op te bouwen. We zijn met een aantal investeerders in een vergevorderd stadium om aan deze plannen vorm te geven. Dus in een aantal jaar kunnen onze gasten reizen van het ene naar het andere Hotel con Corazón!

Hotel con Corazón in Oaxaca bezoeken?

Na dit fantastische verhaal van Erica en Saskia kan ik mij voorstellen dat je Oaxaca zelf wilt bezoeken! Neem contact met mij op en ik help je met het samenstellen van een rondreis op maat door Mexico, waarbij je ook kunt verblijven in Hotel con Corazón en zo kennismaakt met dit duurzame reisconcept.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op