100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Haciënda Zuleta in Ecuador

Ecuador Andes Hacienda Zuleta deluxe kamer
Ecuador Andes Hacienda Zuleta patio
Ecuador Andes Hacienda Zuleta Nicole aan het ontbijt
Ecuador Andes Hacienda Zuleta patio

Haciënda Zuleta in Ecuador

Haciënda Zuleta in Ecuador ligt in het Andesgebergte op 1,5 uur rijden van de hoofdstad Quito. Het is een bijzondere accommodatie met een indrukwekkend verhaal over de historie en cultuur van Ecuador en uitermate geschikt als je tot rust wilt komen in de natuur met de bergen om je heen. Ik bezocht deze accommodatie en deel graag mijn persoonlijke ervaringen met jou.

De historie van Haciënda Zuleta

Haciënda Zuleta is een koloniale boerderij gebouwd door de koning van Spanje aan het einde van de 16e eeuw. Een groot deel van de constructie van de haciënda is afgerond door de Jezuïeten in 1691. In 1898 werd Haciënda Zuleta gekocht door de Lasso familie, een rijke familie die eigenaar was van ruim 9 haciënda’s. Galo Plaza Lasso was de president van Ecuador van 1948 tot 1952 en hij erfde de haciënda van zijn moeder. Zuleta behoort nu toe aan de vijf dochters van Lasso; Elisa, Luz, Rosario, Marcela en Margerita en zijn zoon Galo Junior. Fernando Polanco, een kleinzoon, is de general manager van de haciënda en heeft zijn eigen huis op het erf. De familieleden komen graag langs op de haciënda om hem te bezoeken.

Ecuador Andes Hacienda Zuleta
Ecuador Andes Hacienda Zuleta kamer met openhaard
Ecuador Hacienda Zuleta Patio

Een huiselijke sfeer in de koloniale boerderij

Ik krijg een rondleiding door de prachtige haciënda Zuleta in de Andes en het lijkt alsof ik door een museum wandel. Mijn gastheer Santiago laat mij alle verblijven zien waaronder de presidentiële kamer, de eetkamer, de woonkamer en de kapel. In de kapel word twee keer per jaar een evenement georganiseerd door de lokale community Zuleta, op 24 juni met Inti Raymi en tijdens oud & nieuw. De haciënda heeft een huiselijke sfeer. In ieder vertrek is er een heerlijke zithoek met banken voor een knapperend haardvuur waar je kunt lezen over de historie van de Haciënda, de familie Lasso en de communidad Zuleta. Overal in de haciënda staan verse rozen wat het tot een kleurrijk geheel maakt. Zin in koffie, thee of verse fruitsap? In de woonkamer staat dit voor je klaar. Liever iets sterkers? Er is volop keus aan likeuren.

Ecuador Andes Hacienda Zuleta woonkamer
Ecuador Andes Hacienda Zuleta Presidentiele kamer
Ecuador Andes Hacienda Zuleta wandelgang

Vers bereide maaltijden met lokale producten

De maaltijden bij haciënda Zuleta zijn van uitstekende kwaliteit en worden vers bereid met ingrediënten vanuit de eigen tuin. Ze verbouwen 17 verschillende soorten groente en 5 verschillende soorten fruit. Er is ook een Pizza tuin, medicinale tuin en Andes tuin. Er worden geen chemicaliën gebruikt dus alles is puur natuur. Benieuwd? De gastheer of gastvrouw leidt je graag rond in de organische tuin. Iedere ochtend is er een kleinschalig ontbijt buffet waarbij er volop keuze is aan vers fruit. In de ochtend worden de opties doorgegeven voor de lunch en het diner zodat je kunt kiezen wat je graag wilt eten. De dames dragen de prachtige traditionele kleding van de communidad en serveren alles vers vanuit de keuken. Ik vond het iedere keer weer een feestje om aan tafel plaats te nemen.

Ecuador Andes Hacienda Zuleta organische tuin
Ecuador Andes Hacienda Zuleta Bloemen
Ecuador Andes Hacienda Zuleta Nicole aan het ontbijt

Proef de lekkerste kazen van Ecuador!

Zuleta heeft ruim 2.000 hectare grond waar ook een kaasmakerij is. Samen met Santiago bezoek ik de kaasmakerij en hij legt uit hoe het proces werkt. Er is ruim 6.000 liter melk per dag nodig om de kazen te produceren. De melk komt niet van de koeien van de haciënda, maar van de koeien van de communidad Zuleta. Dit geeft inkomsten aan de communidad en de kaasmakerij zorgt ook voor voldoende werkgelegenheid. Er werken ruim 14 medewerkers in de kaasmakerij. De kazen worden verkocht in Ecuador en worden zelfs internationaal geëxporteerd. Wil je de kazen proeven? Iedere dag is er om 18:00 uur een kaasproeverij in de haciënda waar je bij een knapperend haardvuur geniet van de lekkerste kazen van Ecuador!

Ecuador Andes Hacienda Zuleta kaasproeverij
Ecuador Andes Hacienda Zuleta kaasmakerij
Ecuador Andes Hacienda Zuleta Nicole kaas proeven

Paardrijden en wandelen door de Andes

Haciënda Zuleta heeft 54 paarden en ik maak samen met Don José een paardrijtocht door de bergen. Het is genieten van de prachtige omgeving met de bergen overal om ons heen. Onderweg komen we lama’s tegen en we eindigen de tocht bij het Condor project van Zuleta. Hier worden Condors opgevangen en beschermd. Tip: neem je verrekijker mee om de Condors te spotten! Vanaf het Condor project wandelen we terug naar de haciënda samen met de honden van Zuleta; Mambo en Bruno. We trekken een uur door de bergen, een vrij makkelijke trail. Rondom de haciënda zijn verschillende trails uitgezet die je op eigen gelegenheid of samen met een gids kunt bewandelen. De ene trail brengt je naar omliggende watervallen terwijl je bij een andere trail gaat vogel spotten. Er is voor ieder wat wils!

Paardrijden in Ecuador Andes
Paardrijden in Ecuador Andesgebergte Hacienda Zuleta
Ecuador Andes Hacienda Zuleta lamas

Ontdek zelf deze bijzondere accommodatie

Haciënda Zuleta vertelt een bijzonder verhaal en is uitermate geschikt als je meer wilt weten over de historie en cultuur van Ecuador. Daarnaast geniet je van de rust en de natuur om je heen. Meer weten? Neem contact met mij op en ik organiseer graag een bijzonder verblijf in haciënda Zuleta voor jou.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op