100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

7x doen in San Agustin

7x doen in San Agustin

San Agustín is de volgende bestemming die ik bezoek tijdens mijn rondreis door Colombia. Dit kleine stadje ligt in het zuiden in de provincie Huila. San Agustín staat bekend om de archeologische parken die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar daarnaast zijn er nog meer leuke dingen om te doen in San Agustín. In deze reisblog lees je over mijn persoonlijke reiservaring.

1. Archeologisch park San Agustín

Samen met mijn gids Maria bezoek ik het Archeologisch park in San Agustín. Naast de entree voor dit park, krijg je ook direct toegang tot de archeologische parken Alto de las Piedras en Alto de los Idolos. Trek hier wel minimaal 2 dagen voor uit want alleen al in het Archeologisch park in San Agustín wandel je gerust 4 tot 5 uur rond. Het park bevat honderden pre-Columbiaanse standbeelden en sculpturen die dateren uit de 1e tot de 8e eeuw na Christus. De sculpturen liggen verspreid over verschillende delen in het park en laten de artistieke en religieuze tradities van de oude inheemse culturen in dit gebied zien. Er is vrij weinig over bekend over deze inheemse culturen en er wordt nog steeds volop onderzoek gedaan. De wandeling leidt door een park met palmbomen en bamboeplanten en eindigt op de berg met een mooi uitzicht op de omgeving.

2. Alto de las Piedras & Alto de los Idolos

De andere archeologische parken kun je de volgende dag bezoeken. Alto de las Piedras en Alto de los Idolos liggen in het stadje Isnos op ongeveer een half uurtje rijden van San Agustín. De sculpturen die je hier ziet zijn vergelijkbaar met die in San Agustín, alleen zijn deze sculpturen beter bewaard gebleven waardoor je beter de details ziet. De parken zijn kleiner dan in San Agustín, maar absoluut het bezoeken waard.

3. Ontdek het kleurrijke centrum van San Agustín

Het centrum van San Agustín is een leuke plek om een middagje rond te wandelen. De huizen zijn in vrolijke kleuren geschilderd, de straten zijn versierd met kleurrijke slingers en onderweg zie je graffiti schilderingen op de muren. Op het centrale plein zie je een aantal replica’s van de sculpturen en het is een leuke plek om het dagelijks leven van de Colombianen te bekijken.

4. Ga paardrijden of wandelen in de bergen

San Agustín is een heel natuurrijk gebied met bergen, valleien, rivieren en watervallen. Het is dus uitermate geschikt voor als je houdt van wandelingen maken of ga de omgeving te paard verkennen! De routes die je kunt maken variëren van 2 tot 4 uur durende paardrijtochten. De wandelingen kun je makkelijk op eigen gelegenheid doen.

5. Zie hoe panela wordt gemaakt

In de omgeving van San Agustín vind je verschillende suikerrietfabrieken. Hier kun je het proces zien hoe er panela blokken worden gemaakt. Panela is een lokaal product dat erg populair is in Colombia en wordt gebruikt als een natuurlijk alternatief voor suikers. Bij een bezoek aan een suikerrietfabriek zie je het hele proces van A tot Z en kun je uiteraard ook de panela proeven!

6. Restauranttips in San Agustín

In San Agustín vind je volop leuke restaurantjes. Mijn persoonlijke favoriet is het vegetarische restaurant Tomate. Hier worden dagelijks maximaal 40 lunchgerechten gekookt (voor-, hoofd-, en nagerecht) en als het op is, is het op. Je kunt van tevoren niet reserveren dus zorg dat je op tijd bent! Er wordt met verse ingrediënten gekookt en de smaaksensaties zijn voortreffelijk. Voor lekkere waffels en cappuccino moet je bij het restaurant Quiwe zijn.

7. Overnachten in San Agustín

Een mooie plek om te overnachten in San Agustín is Haciënda Anacaona, op 5 minuten rijden van het centrum. Het wordt gerund door een Colombiaanse familie en voelt daardoor echt als thuiskomen. Je bent hier volledig omringd door de natuur en ’s ochtends word je wakker van de fluitende vogeltjes. De kamers zijn eenvoudig ingericht, met gezellige zitjes op de veranda. Er wordt gekookt met verse ingrediënten en ze maken hun eigen chocolade. Je kunt ook makkelijk naar het centrum wandelen in ongeveer 20 minuten. Een fijne plek om vanuit hier leuke dingen te doen in San Agustín!

Wil je meer weten over wat je kunt doen in San Agustin? Neem dan contact met mij op en ik vertel je met veel plezier over mijn persoonlijke ervaring.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op