skip to Main Content

Ecuador
Traditionele festivals in Ecuador

Traditionele festivals in Ecuador

Op reis maken we graag kennis met de lokale cultuur, de bijzondere tradities en de unieke leefwijzen. Graag deel ik met u mijn persoonlijke (reis)ervaring met de traditionele festivals in Ecuador! Toen ik in Ecuador woonde heb ik naast de gebruikelijke tradities van carnaval en Semana Santa het beroemde festival La Mama Negra gevierd en ook genoten van het jaarlijks terugkerende Fiestas de Quito.

Mama Negra in Latacunga

Mama Negra is een festival dat elk jaar in Latacunga word gevierd. Dit jaar staat het gepland voor 22 september 2020. Het is een kleurrijk evenement met tradities van de lokale bevolking. Het festival integreert de Spaanse, Inca, Aymaran, Maya en Afrikaanse culturen. De Mama Negra is een grote, zwarte vrouw, gekleed in elegante zijden rokken. Ze paradeert trots te paard door de drukke menigte met in haar ene hand een kleine pop en in haar andere hand een flesje melk. Hiermee zegent ze de menigte, glimlachend en knikkend voor een route van ruim 4 uur door de stad Latacunga.

Het ontstaan van Mama Negra

De oorsprong van het festival van La Mama Negra is ontstaan toen de nabij gelegen Cotopaxi vulkaan in 1742 uitbarstte. Het leek erop dat Latacunga vernietigd zou worden en daarom smeekte de lokale bevolking de Maagd van Barmhartigheid om Latacunga te sparen. Uiteindelijk werd de stad gespaard en ter ere daarvan werd besloten om jaarlijks een viering te houden. Rond de tijd van de vulkaanuitbarsting waren het ook de donkerste dagen van slavernij en werkten Afrikaanse slaven in de omliggende mijnen. Nadat Ecuador de slavernij in 1852 had afgeschaft, werd Mama Negra geboren. Een beeld van een bevrijde zwarte vrouw met controle over haar eigen lot. De parade is een symbool van de Maagd die de mensen naar vrijheid leidt.

Een indrukwekkende parade

De parade begint, net als vele andere parades in Ecuador, met tientallen dansgroepen en muzikanten die traditionele muziek spelen op snaarinstrumenten, houten pijpen en diep klinkende drums. De Mama Negra-parade valt op vanwege de verzameling personages die alleen in deze regio van Ecuador voorkomen: de aartsengel Gabriel als de Angel de las Estrella, El Rey Moro, El Capítan en, natuurlijk, Mama Negra zelf. Er worden levensgrote varkens op de rug gedragen, versierd met cavia’s, kippen en vlaggetjes. Het is een luidruchtige en uitbundige parade van personages waarbij de drank rijkelijk vloeit. Een absoluut traditioneel festival in Ecuador!

Fiestas de Quito

Na Mama Negra in Latacunga is het in december tijd voor Fiestas de Quito. Van eind november tot 6 december viert men in de hoofdstad van Ecuador het ontstaan van Quito. Het is een week lang volop feest en met bijzondere activiteiten zoals stierengevechten op Plaza de Toros, flamenco-dans, opera en theatershows. Ook is er een grote parade waar Reina de Quito aan het publiek wordt gepresenteerd. Leuk om te doen: maak een ritje met de traditionele chiva door de stad. Dit is een open ‘party-bus’ met veel muziek, toeters en bellen. De Ecuadoranen vinden dit fantastisch dus het is de ultieme feest-ervaring tussen de locals. Bezoek ook één van de concerten die door beroemde Zuid-Amerikaanse artiesten worden verzorgd zoals Jorge Celedon.

Een bezoek aan de traditionele festivals in Ecuador is een absolute aanrader! Een lokale ervaring die u nooit meer vergeet.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top