100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Dieren spotten

Costa Rica Uvita walvissen spotten
Ecuador Nevelwoud Kolibrie
Costa Rica Tortuguero mini-schildpad
Costa Rica Monteverde kolibrie

Dieren spotten in Costa Rica

Ga dieren spotten in Costa Rica! In dit ultieme natuurparadijs zijn er volop leuke activiteiten te doen om de mooiste dieren te spotten. Denk aan walvissen spotten voor de kust bij uvita, schildpadden die eieren leggen op het strand bij Tortuguero en de bijzondere quetzal bewonderen in het nevelwoud bij Monteverde of San Gerardo de Dota.

Walvissen spotten bij Uvita

De onderwaterwereld bij Costa Rica is prachtig en naast snorkelen en duiken, kun je er ook goed walvissen spotten. Bijvoorbeeld aan de kust bij het plaatsje Uvita. Houd er rekening mee dat deze activiteit seizoensgebonden is, de bultrugwalvissen zie je tussen juli en oktober of tussen december en maart.

Je vertrekt met een boot vanaf het strand van Punta Uvita en bezoekt de beroemde “Whale’s Tail” -formatie; dit zijn de eilandjes van de Tres Hermanas en de Ventana Sea Caves. Tijdens de boottocht ga je op zoek naar de walvissen. De bemanning van de boot is zeer ervaren en ze herkennen snel de geluiden en bewegingen die de zoogdieren in het water maken. Als de walvissen worden gezien vaart de boot zo dicht mogelijk naar de dieren, maar met een gepaste afstand voor het welzijn van de dieren en voor jouw veiligheid. Ook heb je grote kans om tijdens de boottour dolfijnen te zien. Op het laatste gedeelte van de boottocht vaar je naar het Nationaal Park Ballena Marino. Hier is het tijd om een duik te nemen in het water en te snorkelen. Bewonder de koraalriffen en de schitterende natuur van het nationaal park.

Costa Rica Uvita Walvissen voor de kust
Costa Rica Uvita humpback whale
Costa Rica Uvita walvissen spotten

Spot de quetzal en andere vogels

Vogels spotten is één van de populairste activiteiten in Costa Rica en het is dan ook een waar vogelparadijs. Eén van de beste plekken om vogels te spotten is in San Gerardo de Dota bij de Trogón Lodge. In het boek “Fifty Places to Go Birding Before You Die” wordt de Trogón Lodge geroemd om de uitstekende kwaliteit van het vogel spotten.

Tijdens een koffie of thee bij de Trogon Lodge geniet je van de eerste vogels; de kolibries vliegen overal om je heen. Samen met je lokale gids ga je op pad. De lokale vogellijst heeft meer dan 170 soorten, sommige zijn endemische soorten in dit gebied. Langs de paden vind je de meest bijzondere soorten, echte aanwinsten voor vogelaars die hun vogellijst willen vergroten. Je maakt korte wandelingen rond de lodge en in het privé reservaat. De beste tijd is om net na zonsopgang de vogels te gaan spotten. Meestal neemt de gids je tussen 06:00 en 08:00 uur mee zodat je het bos ziet ontwaken en de meeste kans hebt om tropische vogels zoals de quetzal en trogon te zien.

Ecuador Mashpi Lodge trogon vogel
Costa Rica Quetzal
Costa Rica Monteverde kolibrie

Schildpadden spotten bij Tortuguero

Costa Rica staat bekend om de vele soorten schildpadden die hier nestelen. Van juli tot september geniet je van een onvergetelijke ervaring: de komst van de groene zeeschildpad in Costa Rica. Zij leggen jaarlijks hun eieren op het strand, de plek waar ze zelf ooit zijn geboren. Tortuguero is één van de belangrijkste locaties op het westelijk halfrond voor het nestelen van zeeschildpadden. Vier van de zeven soorten zeeschildpadden komen naar Tortuguero om te nestelen. Tijdens je verblijf tussen juli en september kun je een schildpaddentour maken om de schildpadden te zien nestelen op het strand. De meest voorkomende soort is de groene zeeschildpad. Schildpadden nestelen ’s avonds om te zorgen dat er geen roofdieren bij de eieren komen. Naast het beroemde Tortuguero zijn er ook andere plekken om de schildpadden te zien. Bijvoorbeeld Playa Grande in de provincie Guanacaste aan de Pacifische kust. Hier zie je tussen november en februari de lederschildpad haar eieren leggen. Bij Playa Nancite en Playa Ostional vind één keer per maand de arribada plaats. Er komen dan duizenden Warane zeeschildpadden op het strand om eieren te leggen, een bijzonder fenomeen!

Costa Rica Tortuguero Groene Zeeschildpad
Costa Rica Tortuguero mini-schildpad
Costa Rica Tortuguero Groene zeeschildpad in het zand

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op