100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Bezienswaardigheden in Mexico-Stad

De leukste bezienswaardigheden in Mexico Stad

Veel reizigers denken bij vakantie in Mexico aan zon, zee en strand in Yucatan. Maar ook centraal Mexico heeft veel te bieden, vooral op cultureel gebied. Vanaf Amsterdam vlieg je rechtstreeks met de KLM in 11 uur naar de hoofdstad Mexico-Stad. Een bruisende metropool die laat zien dat Mexico veel meer is dan alleen een strandbestemming.

1. Het centrale plein de Zocaló

Mexico Stad is één van ’s werelds grootste metropolen en is ook het oudste stedelijke centrum van het westelijk halfrond. Voorheen heette dit Tenochtitlan. De Spaanse veroveraar Hernan Cortes en zijn mannen waren vol ontzag door de aanblik van de imposante tempels van de Azteken. Nergens is het explosieve verleden van Mexico beter weergegeven dan op het centrale plein, de Zocaló. De Zocaló is omringd door de mooiste gebouwen uit het koloniale tijdperk. Ook liggen hier de overblijfselen van een van de belangrijkste monumenten van de Azteken, de Templo Mayor. Het Nationaal Paleis ligt vooraan op het plein en is ook zeker een bezoekje waard.

2. Bewonder kunst in Palacio de Bellas Artes

Een indrukwekkend gebouw is Palacio de Bellas Artes, ontworpen door de Italiaanse architect Adama Boari en met wit marmer uit Italië gebouwd. Ook de binnenkant van het gebouw is spectaculair te noemen met een art-decoshow. Je kunt hier balletvoorstellingen bekijken of een bezoek brengen aan het museum dat is gelegen op de middelste twee verdiepingen. Er zijn verschillende tentoonstellingen te bewonderen van Mexicaanse kunst en internationale artiesten. Ook is hier de unieke muurschildering Man in Control of the Universe van Diego Rivera te zien.

3. De trendy wijk La Condesa

De wijk La Condesa is een trendy gebied in Mexico-stad en ideaal om op je gemak rond te struinen. Er zijn allerlei leuke winkeltjes, kunstgalerijen, bars, cafés en restaurants. Voor een heerlijke typische Mexicaanse maaltijd en genieten van een terrasje is dit ook the place to be!

4. Cultuur snuiven in Museum de Antropologie

Eén van mijn persoonlijke favorieten qua bezienswaardigheden in Mexico-Stad is het antropologisch museum. Het enorme museum is op zichzelf al een kunstwerk en herbergt een enorme schat aan culturele bezienswaardigheden. Erg indrukwekkend als je geïnteresseerd bent in de diverse culturen die het land rijk is en het geeft een goede basis voor een rondreis door Mexico.

5. Artistieke wijk Coyoacán

In het zuiden van Mexico-Stad ligt de artistieke wijk Coyoacán. Eerder was deze wijk een landelijk dorp buiten de stad maar inmiddels is het uitgegroeid tot één van de rijkere wijken van Mexico-Stad. Het is een bron van kunst en geschiedenis en je vindt hier dan ook vele musea, bohemien cafés, boekwinkels en lokale markten Vanaf de plaza hidalgo maak je met een authentieke tram een tocht door de wijk waarbij je diverse bezienswaardigheden ontdekt.

6. Museum Frida Kahlo

Een must-see in de artistieke wijk Coyoacán is het museum van de beroemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Het huis uit de jaren vijftig staat bekend als La Casa Azul en werd geschonken door Kahlo’s man, Diego Rivera, met de bedoeling om er een museum van te maken. Er staan diverse werken tentoongesteld van Kahlo en Rivera en persoonlijke foto’s. Coyoacán is een heerlijke plek om je een dag onder te dompelen in het culturele hart van de Mexicanen!

7. Het park Chapultepec

Chapultepec is een groot groen gebied van ruim 400 hectare waar ook het museum van Antropologie zich bevindt. Er zijn meertjes, tuinen, speeltuinen en een dierentuin. Voor Mexicanen is dit een heerlijke plek om even bij te komen van het drukke stadsleven. Vooral op zondag zul je hier veel Mexicaanse families treffen. Het park is in 3 zones verdeeld: in het meest oostelijke gedeelte vind je de leukste bezienswaardigheden zoals het museum van Antropologie, museum voor de moderne kunst en Museo Rufino Tamayo. Het tweede gedeelte is voornamelijk gericht op kinderen met speeltuinen en een museum voor natuurgeschiedenis. Het derde gedeelte bestaat uit water- en boottochtjes die vooral in het weekend populair zijn.

8. Het hart van de stad: Paseo de la Reforma

Wil je drukte van Mexico-stad ervaren? Bezoek dan Paseo de la Reforma. Dit is de grootste straat die door het hart van Mexico-Stad loopt. Het is altijd druk met verkeer, behalve op zondag, dan gaat de straat voor de helft dicht en gaan de Mexicanen hier hardlopen en fietsen. Zelf heb ik op dit punt een fietstocht gedaan door de stad, hartstikke leuk om te doen. Op het meest centrale punt zie je een grote rotonde met het monument van The Angel of Indepence. Via de Paseo de la Reforma kom je makkelijk terecht bij de andere wijken zoals La Condesa, Zona Rosa of Polanco.

 9. De kleurrijke boten van Xochimilco

Elk weekend hangt er een gezellige sfeer bij de drijvende tuinen in de buurt van Xochimilco, ook wel het Venetië van Mexico-Stad genoemd. Het stadje staat bekend om de kanalen en staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is de enige plek in de stad waar je een goed beeld krijgt van de oude stad met zijn zeehandel, bloeiende markten en prachtige kleuren. Huur één van de kleurrijke bootjes en ga varen over de kanalen en zie hoe de Mexicanen bloemen, fruit en eten verkopen. Er varen vaak ook grotere boten met mariachi’s die zorgen voor een vrolijke noot!

10. Piramide Teotihuacan

Net buiten Mexico-Stad kun je de tempels van Teotihuacan bezoeken. Eén van de hoogtepunten als je geïnteresseerd bent in de Maya en Azteken cultuur. Er zijn twee piramides genaamd de Maan en de Zon. Tussen beide piramides loopt de weg van de doden “avenue of the dead”. Hier werden de mensenoffers door de Azteken geleid naar het altaar voor de maanpiramide om de goden weer gerust te stellen. Dit is een leuke bezienswaardigheid in Mexico-Stad op slechts een uurtje rijden, leuk om te doen als dagexcursie.

Wil je meer weten over Mexico-Stad of de bestemming Mexico? Neem contact op en dan vertel ik je met veel plezier meer over deze culturele en kleurrijke bestemming.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op