100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Carnaval in Rio de Janeiro

Carnaval in Rio de Janeiro

Wil je een groot, bijzonder en traditioneel feest ervaren in Brazilië? Dag mag je Carnaval in Rio de Janeiro niet missen! Wie aan Rio denkt, denkt aan carnaval. Het is het belangrijkste feest voor de cariocas en ze kijken er ieder jaar naar uit. Naast het feestvieren schuilt er ook een bijzonder verhaal achter de Carnaval in Rio de Janeiro. Ik nam een kijkje bij één van de grootste sambascholen van Rio: Académicos do Grande Rio. Ik had een toeristische attractie verwacht, maar niets bleek minder waar te zijn.

Welkom in het carnavalshart van Brazilië!

Bij aankomst in het cultureel hart van de Samba word ik enthousiast begroet door Felipe. Hij vindt het ontzettend leuk om reizigers rond te leiden in ‘zijn’ sambaschool en alles te vertellen over wat hier gebeurt. Samen bewonderen we de prachtige en gigantische creaties waar veel cariocas maandenlang in het diepste geheim aan werken. Praalwagens en kostuums in allerlei kleuren, hier zie je het allemaal van dicht bij! Het maken van foto’s en video’s is alleen toegestaan als er praalwagens en kostuums van het afgelopen jaar staan, van de huidige creaties mag dit niet want alles is top secret. Iedere sambaschool werkt in het geheim aan een bepaald thema en onderling heerst er een vriendelijke, maar competitieve strijd die uiterst serieus wordt genomen.

Iedereen heeft een belangrijke rol bij de Carnaval in Rio

Vanaf juni start het project van de Carnaval in Rio de Janeiro. Er wordt gewerkt aan een thema en vervolgens gaat het creatieve team helemaal los. Ze bedenken welke kostuums er moeten komen en hoe de uitstraling van de praalwagens eruit komt te zien. Na goedkeuring van de president kan er gewerkt worden aan ieder detail. In totaal werken er ruim 3000 mensen voor de sambaschool. Sommige mensen werken maandenlang aan hetzelfde detail voor een kostuum, bijvoorbeeld het opzetten van schitterende sterren op het pak of het verven van een masker. Je kijkt je ogen uit bij alle creaties die voorbij komen!

Carnaval in Rio is serious business

De sambascholen zijn organisaties waarbij iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid heeft. Van president tot creative director en van lasser tot naaister. Op deze manier wordt er werkgelegenheid gecreëerd voor de cariocas. De sambascholen ontvangen geld door middel van sponsors en donaties zodat ze op deze manier iedereen een inkomen kunnen garanderen. Doet men het goed tijdens de grote parade in de Sambadrome? Dan kan er zelfs een bonus worden verdient!

Van favela naar Sambadrome

Felipe vertelt dat de sambascholen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en zijn ontstaan vanuit de tradities binnen de favela’s van Rio de Janeiro. Zo heten de sambascholen van oudsher ‘blocos’ en vind je deze op iedere hoek van de straat gedurende de carnaval. De kinderen uit de favela’s die het leuk vinden worden op jonge leeftijd lid van de sambaschool en er wordt hen van alles geleerd zodat ze kunnen deelnemen aan de grote parade in de Sambadrome. Er is een speciale optocht voor de kinderen.

Wil je Carnaval in Rio de Janeiro ervaren?

Als je op vakantie bent in Brazilië, neem dan een kijkje achter de schermen bij de sambascholen om meer te leren over de Carnaval in Rio de Janeiro. Bewonder de glamour kostuums en praalwagens, én pas de prachtige kostuums!

In 2024 zijn de optochten van de groepen op 9 en 10 februari. De 14 beste sambascholen zijn te bewonderen op 11 en 12 februari in de Sambadrome. De parade met de winnaars (de 6 beste sambascholen) is op 17 februari te zien. Wil je erbij zijn? Wacht dan niet te lang en neem contact met mij op, dan informeer ik je graag over de mogelijkheden.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op