100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Barichara Colombia

Colombia Barichara
Colombia Nicole uitzicht Chicamocha Canyon
Colombia Barichara Guane Chiva
Colombia Barichara Straatjes

7x reistips voor Barichara in Colombia

Barichara in Colombia wordt ook wel ‘het mooiste dorp van Colombia’ genoemd. Het pittoreske dorpje ligt in het departement Santander, op ongeveer 6,5 uur rijden van Bogotá, 4,5 uur van Villa de Leyva en 45 minuten van San Gil. Het koloniale centrum met de kleurrijke straatjes is prachtig en diende dan ook ter inspiratie voor de Disney-film Encanto. Tijdens mijn roadtrip bezocht ik Barichara en in deze reisblog deel ik mijn persoonlijke reistips.

Colombia Santander Barichara Straat Kathedraal
Colombia Barichara TukTuk Chiva
Colombia Barichara

Ontdek het koloniaal centrum

Zodra je Barichara inrijdt lijkt het alsof je een andere wereld inrijdt. Het dorp staat niet voor niets bekend als ‘het mooiste dorp van Colombia’ en dit komt door de goed bewaarde koloniale architectuur. De huizen zijn gebouwd van leisteen wat Barichara een unieke uitstraling geeft. Er wonen slechts 8.500 inwoners en door de ligging op 1.300 meter hoogte is het klimaat aangenaam. Naast het centrale plein met de kathedraal vind je in Barichara kleine parkjes en kerken zoals Capilla de Santa Barbara en Capilla de San Antonio. Ook is er een bijzondere begraafplaats waar beelden staan die iets vertellen over de persoon die er begraven ligt. Je kijkt je ogen uit in Barichara!

Colombia Barichara Kathedraal
Colombia Barichara koloniaal centrum
Colombia Barichara bloemen in de straat
Colombia Santander Barichara Begraafplaats
Colombia Barichara park
Colombia Barichara Guane Andean Mot Mot

Papierworkshop in Barichara

Erg leuk is om een bezoek te brengen aan de papiermakerij in Barichara. In deze kleinschalige werkplaats, die volledig gerund wordt door vrouwen, kun je een papierworkshop volgen. Het papier wordt gemaakt van de fique plant, een plant die vooral voorkomt in de Andes van Ecuador, Peru en Colombia. In de tuin achter de papiermakerij kun je verschillende planten zien waar papier van wordt gemaakt. Je krijgt een rondleiding waarbij het complete proces wordt uitgelegd van A tot Z. Ten slotte kun je zelf een papier maken én krijg je deze mee als souvenir. Het papier dat hier wordt gemaakt is niet alleen functioneel, maar wordt ook gebruikt ter decoratie zoals bijvoorbeeld voor lampen of fotolijstjes.

Colombia Barichara Taller de Papel
Colombia Barichara Taller de Papel Fique Plant
Colombia Barichara Taller de Papel Pers

Creatief met zand in Barichara

Een andere leuke workshop om te doen is bij Taller de la Tierra. Lina en Santiago laten je graag kennis maken met de ‘essentie’ van Barichara door je meer te leren over de constructie van de huizen in het mooiste dorp van Colombia. Naast een klein museum kun je een workshop volgen waarbij je gaat schilderen met zand wat uit Barichara komt. Je kunt een schilderij of magneet maken en leert meer over de verschillende type aarde in Barichara. Een leuke en leerzame activiteit om te doen!

Colombia Barichara Taller de la Tierra Zand
Colombia Barichara Taller de la Tierra
Colombia Barichara Taller de la Tierra Schilderij

Hike naar Guane

Ben je graag actief bezig? Dan kan ik je de hike via Camino Real van Barichara naar Guana van harte aanbevelen. Het is een makkelijk pad wat je prima zelf kunt bewandelen. Zorg er wel voor dat je goede wandelschoenen aantrekt. De wandeling duurt, afhankelijk van je tempo, ongeveer 1,5 uur. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de groene bergen en kun je tropische vogels spotten. Guane is een koloniaal dorpje met een klein dorpsplein. Je vindt er enkele ambachtelijke winkels, de kerk en een mooi uitzichtpunt. Wil je weer terug naar Barichara? Dan kun je ervoor kiezen om met de tuk tuk te gaan of met de lokale bus.

Colombia Barichara Camino Real
Colombia Barichara Camino Real Bergen
Colombia Barichara Camino Real Nicole Uitzicht
Colombia Barichara Uitzicht Camino Real
Colombia Barichara Dorpje Guane
Colombia Barichara Guane Chiva

Uitstapje maken naar San Gil

Als je van avontuurlijke activiteiten houdt, dan kun je vanuit Barichara een uitstapje maken naar San Gil. Het is geen mooi koloniaal dorp zoals Barichara, dus gezien de reisafstand (slechts 45 minuten) raad ik je aan om in Barichara te overnachten en de activiteit in San Gil te doen. Je kunt hier onder andere raften, paragliden en het extreme sports park bezoeken. Tijdens mijn roadtrip in Colombia heb ik er slechts een korte stop gemaakt, maar voor de avonturier kan het leuk zijn om een dagje naartoe te gaan.

De Chicamocha Canyon

Vanuit Barichara reis ik naar Girón en rijd ik door de Chicamocha Canyon. Je kunt een stop maken bij het Nationaal Park Chicamocha en met de kabelbaan door de grootste en bekendste kloof van Colombia gaan. Het duurt ongeveer 15 minuten om van de ene naar de andere kant van de canyon te gaan. Het uitzicht is geweldig! Eenmaal aan de overkant vind je hier restaurants en kleine winkeltjes. Maak een korte wandeling en geniet van het uitzicht. Een andere optie is om de canyon van grote hoogte te ervaren en te gaan paragliden, een spectaculaire ervaring! Houd je liever beide voeten op de grond? Ga dan hiken door de kloof onder begeleiding van een lokale gids.

Colombia Santander Parque Nacional Chicamocha
Colombia Santander Chicamocha Kabelbaan
Colombia Chicamocha Canyon Rivier
Colombia Nicole Chicamocha Canyon
Colombia Roadtrip Santander Chicamocha Canyon
Colombia Chicamocha Canyon Uitzicht

Bijzondere overnachting: Casa Yahri

Tijdens mijn verblijf in Barichara overnacht ik in Casa Yahri, een kleinschalige villa met slechts 4 kamers. Je voelt je hier direct ‘thuis’ en wordt warm verwelkomd door de lokale hotelmanager. Er is aan alle details gedacht en het ontbreekt je aan niets. De villa wordt omringd met groen en in de ochtend is het heerlijk wakker worden met ontbijt op de veranda en de tropische vogels om je heen. Vanuit de villa wandel je in slechts 5 minuten naar het centrum van Barichara. Casa Yahri is een oase van rust, heeft een zwembad, fijne loungeplekjes en een uitstekende keuken. Je kunt de villa huren voor je eigen reisgezelschap zodat je het huis niet met andere gasten hoeft te delen.

Colombia Barichara Casa Yahri lounge en zwembad
Colombia Barichara Casa Yahri Master Suite
Colombia Barichara Casa Yahri jacuzzi
Colombia Barichara Casa Yahri Suite
Colombia Barichara Casa Yahri veranda
Colombia Barichara Casa Yahri woonkamer

Wil je meer weten over wat je in Barichara kunt doen en hoe je dit het beste in je rondreis Colombia kunt passen? Stuur mij gerust een berichtje, vraag een reisvoorstel aan en ga het mooiste dorp in Colombia ontdekken!

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op