100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

8x doen in Cholula

8x doen in Cholula

Cholula wordt beschouwd als de oudste stad van Amerika en behoort tot de Pueblos Magicos in Mexico. Het was de tweede grootste stad in het Azteken rijk en ligt vlakbij de stad Puebla. In deze reisblog deel ik 8 reistips over wat je kunt doen in Cholula.

1. Met de Tourist Train van Puebla naar Cholula

Eén van de manieren om Cholula te bereiken is door te reizen met de Tourist Train. Deze moderne trein verbindt het historische centrum van Puebla met de archeologische zone van Cholula. Het station ligt op 2 blokken lopen van het National Railway Museum. Je reist in ongeveer 30 minuten van Puebla naar Cholula en stapt direct uit in het kleurrijke centrum zodat je de stad op je gemak te voet verder kunt verkennen. De trein vertrekt op maandag tot en met vrijdag om 07:00 uur, 08:30 uur en 16:50 uur. Op zaterdag, zon- en feestdagen rijdt de trein regelmatig en vertrekt ook om 09:00, 10:00, 15:15 en 16:00 uur. Een kaartje kost slechts 3 dollar.

2. De Zocaló in Cholula

De Zocalo, het belangrijkste plein in Cholula, vormt een centraal punt voor de stad; Het is niet alleen de belangrijkste ontmoetingsplaats van Cholula, maar hier vind je ook restaurants, cafés en kleine winkels achter de bogen van het stadspaleis met uitzicht op het centrale plein.

3. Kleurrijke kerken in Cholula

In Puebla en Cholula zijn er veel kerken die je kunt bezoeken. Er wordt gezegd dat deze steden samen 365 kerken hebben, voor elke dag van het jaar een andere kerk waarbij een andere heilige wordt aanbeden. Cholula heeft ongeveer 40 kerken die de stad een kleurrijk straatbeeld geven. Het Ex Convento de San Gabriel, aan de oostkant van de Zocaló, is één van de belangrijkste herkenningspunten met 3 kerken: Capilla de Tercera Orden, Capilla Real en Templo de San Gabriel.

4. De Grote Piramide van Cholula

In Cholula ligt de breedste piramide ter wereld. Deze wordt heel toepasselijk De Grote Piramide van Cholula genoemd. In zijn hoogtijdagen was hij 1460 meter breed en 60 meter hoog; dus in volume is het groter dan Ceops in Egypte. Bovenop deze piramide vind je Santuario de Nuestra Señora de los Remedios, een felgekleurde kerk die door de Spanjaarden is gebouwd. Het is onduidelijk of de Spanjaarden destijds wisten dat er een piramide bestond onder de met gras begroeide heuvel. Vanaf het plein voor de kerk heb je een geweldig uitzicht over de stad Cholula en de nabijgelegen vulkanen.

5. Archeologische Zone

Om de archeologische zone te betreden begin je met een wandeling door een 1200 meter lange tunnel door de Grote Piramide. Sommige delen van de Grote Piramide zijn opgegraven en een klein deel van de uitgebreide tunnels staat open voor bezoekers; ze kunnen het beste worden bezocht als onderdeel van een rondleiding. Het belangrijkste plein van de oude stad, Patio de los Altares, is ook te zien aan de zuidkant van het archeologische park. Het kleine museum, tegenover de ingang, werd in 1971 geopend en toont een uitstekend uitgesneden model van de piramide en een reconstructie van de oude site, evenals artefacten die zijn teruggevonden uit de opgravingen op de archeologische vindplaats.

6. Vulkanen Popocatepetl en Iztaccihuatl

De twee beroemdste vulkanen van Mexico – Popocatepetl en Iztaccihuatl – torenen uit boven de regio ten zuiden van Mexico-Stad en vooral boven Cholula. Middagnevels blokkeren meestal een duidelijk zicht op de vulkanen, dus het is belangrijk om ’s ochtends vroeg in Cholula te zijn om van het beste uitzicht te genieten en de mooiste foto’s te maken. De Popocatepetl (in de volksmond ook wel “Popo” genoemd), is de op één na hoogste berg van Mexico en torent zo’n 5426 meter boven zeeniveau uit. De Popocatepetl is de meest actieve vulkaan van Mexico. Iztaccihuatl is een slapende vulkaan en is verbonden met Popo aan de noordkant en heeft vier pieken; de hoogste torent zo’n 5230 meter boven zeeniveau uit.

7. Lokale markten en souvenir shops

Zoals alle Mexicaanse steden heeft Cholula een uitstekend assortiment aan levendige en lokale markten. De meeste locals winkelen in Cholula regelmatig op de belangrijkste markt in de stad, op slechts twee blokken van het belangrijkste plein aan de Calle Morelos. Het marktgebouw herbergt een groot aantal kraampjes die allerlei soorten goederen verkopen: van vers fruit, groenten, vlees en specerijen tot lederwaren, speelgoed, bloemen en huishoudelijke artikelen. De markt begint dagelijks rond 10.00 uur en is tot laat geopend. Het is zeker een bezoek waard, al is het maar om te genieten van de sfeer en geuren van een echte Mexicaanse markt in actie.

8. Mexicaans eten in Cholula

Naast de lokale markten en souvenir shops met sombrero’s, vrolijke kleuren, talavera-keramiek en Mexicaanse klederdracht, vind je in Cholula genoeg hotspots voor lekker eten! Overal vind je Mexicaanse klassiekers zoals enchilada’s, taco’s en guacamole. Het eten in Mexico is een feest en dat is in Cholula niet minder. Rondom de Zocaló is het heerlijk eten in de typisch Mexicaanse restaurants met een uitzicht op het plein.

Cholula is een Pueblo Magico die je niet mag missen in Mexico! Wil je meer weten over wat je kunt doen in Cholula of over een rondreis op maat door Mexico? Neem dan contact met mij op en ik deel met veel plezier mijn insider tips.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op