100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

13x doen in Yucatán

13x doen in Yucatán Mexico

Het ministerie van toerisme in Mexico had mij uitgenodigd om deel te nemen aan de grootste reisbeurs van het land: Tianguis Turistico. De bestemming van de beurs was Mérida in Yucatán. Een mooie gelegenheid om te ontdekken wat je kunt doen in Yucatán en welke bezienswaardigheden je niet mag missen. Tijdens een rondreis ben ik op ontdekking gegaan en hier lees je mijn 13 reistips.

1. Ontdek de sfeervolle stad Mérida

Tijdens Tianguis Turistico verbleef ik in de hoofdstad van Yucatán, in Mérida. De stad staat ook wel bekend als La Ciudad Blanca, vanwege de witte kalkstenen gebouwen. Het is een sfeervolle stad met veel kleurrijke koloniale panden. Er zijn gezellige kleine pleintjes met street food kraampjes en het historisch centrum leent zich perfect om hier rond te dwalen. Paseo de Montejo, genoemd naar de stichter van Mérida, is de hoofdstraat en geïnspireerd op de boulevards van Frankrijk. Hier vind je de grote herenhuizen die toebehoorden aan de welgestelde families van de stad. Een wandeling hier is een absolute must! In de avond zijn er vaak festiviteiten zoals Noche Mexicana en je kunt een prachtige video mapping op de Kathedraal zien. Restaurant tip: Chaya Maya, hier eet je de lekkerste lokale gerechten.

2. Varen door de mangroven in Celestun

Na aankomst in Mérida reis ik met mijn reisgezelschap door naar het Celestun Biosphere Reserve. Dit bijzondere natuurgebied bestaat uit mangroven en is vooral populair door de duizenden flamingo’s die hier overwinteren. Daarnaast zijn er ook nog ruim 300 andere vogelsoorten te spotten. We maken hier een boottocht door de mangroven en spotten verschillende vogels, en natuurlijk de flamingo’s! Naast de boottocht is het ook mogelijk om te kajakken in dit natuurgebied.

3. Pueblo Magico: Sisal

We reizen verder naar Pueblo Magico, Sisal. Dit dorpje ligt op 1,5 uur rijden van Mérida en hier genieten we van een heerlijke sea food lunch. Sisal is de perfecte plek voor ecotoerisme en hier kun je activiteiten ondernemen zoals zwemmen, kajakken, kanovaren, mountainbiken en vogels spotten in de omliggende manglares. In het dorpje zijn kunstwerken van street art te bewonderen en verder is het er heerlijk rustig. We worden naar de manglares in de buurt gebracht en maken hier een tocht per kano door het natuurgebied en genieten van de zonsondergang.

4. Zwemmen in de mooiste cenotes

In de provincie Yucatán zijn meer dan 1400 cenotes te vinden. Dit zijn grotten gevuld met helder water. Hier kun je zwemmen, snorkelen en soms zelfs duiken. Na ons bezoek aan Sisal gaan we naar de Cenote San Ignacio, gelegen op 20 minuten rijden van Mérida. De cenote is gelegen in een grot en via een houten trap daal je af naar beneden. Eenmaal beneden ben je omringd door druipsteenformaties en het kristalhelder turquoise blauwe water. Hier is het heerlijk afkoelen tijdens het zwemmen en snorkelen. De grot heeft een eigenaardig thermisch effect, namelijk dat ongeacht de temperatuur buiten de grot, het binnen in de grot het hele jaar door 28°C blijft. Dit thermische effect is specifiek voor deze grot. Andere cenotes in Yucatán zijn onder andere Cenote Il-Kil, vlakbij Chichén Itza, Gran Cenote, Cenote Zaci, Cenote Azul, Cenote Dos Ojos en Cenote Xkeken.

5. Flamingo’s en Maya Experience bij Rio Lagartos

De volgende dag reizen we door naar Reserva de la Biosfera Ria Lagartos, dit is een andere plek die bekend staat om het spotten van de vele flamingo’s. Dit natuurpak is gelegen in het noorden van Yucatán, vlak bij de roze meren van Las Coloradas. We gaan met een boot het water op en maken een tocht door de lagune en de mangroves. Onderweg spotten we pelikanen, krokodillen en uiteraard de flamingo’s. We maken een stop op een strand voor een baño maya experience. Dit betekent dat we witte modder die uit het zand is gewonnen en die een hoge concentratie zwavel, mineralen, zouten en algen bevat, op onze huid smeren. Het geeft een rustgevend gevoel en verwijdert alle dode huidcellen. De Maya’s gebruikten deze modder voornamelijk om hun gezicht en lichaam te schilderen tijdens feesten of als natuurlijke huidbeschermer. Nadat we van top tot teen zijn ingesmeerd worden we naar een ander strandje gebracht om hier alles van ons af te spoelen.

6. Kitesurfen in El Cuyo

Vanuit Rio Lagartos rijden we naar het kleine kustplaatsje El Cuyo. Net als Sisal, een verborgen parel in Yucatán. Het is een ongerepte bestemming met weinig toeristen waar je je vooral tussen de locals begeeft. Er zijn een paar lokale restaurantjes en verder is er niet zo veel. Wij dineren en overnachten hier. El Cuyo staat bekend om een van de beste kitesurf spots van Mexico. Het waait hier vaak harder dan in de rest van Yucatán en daardoor is het de perfecte plek voor beginners, maar ook voor de meer ervaren kitesurfer.

7. Wandelen door de manglares bij San Felipe

De volgende ochtend vertrekken we na een heerlijk ontbijt richting San Felipe, een kleurrijk vissersdorpje. Na een wandeling over de boulevard gaan we het water op en maken we een boottour richting een natuurgebied Ojo de Aguas. Hier wandelen we over de houten steigers door de manglaren. Daarna worden we naar een nabijgelegen eilandje gebracht waar het heerlijk relaxen is op het parelwitte strand met de azuurblauwe zee. Wederom is dit een klein eilandje dat vooral bezocht wordt door de locals, geen massa toerisme maar vooral off the beaten track.

8. De gele stad Izamal

Na ons bezoek aan San Felipe zijn we doorgereden naar de koloniale stad Izamal, ook wel ‘de gele stad’ genoemd. De reden hiervoor is dat alle gebouwen in de stad geel zijn geverfd. Izamal behoort tot één van de Pueblos Magicos van Mexico. Het oude klooster, genaamd Convento de San Antonio de Padua, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Izamal. Het klooster ligt midden in de stad aan het centrale plein en je kunt dit gratis bezoeken. In de avond stroomt het plein vol met locals, er staan verschillende kraampjes met de lekkerste Mexicaanse gerechten of om souvenirs te kopen. Op loopafstand van het centrale plein vind je de Kinich Kak-Mo ruïne. Hiervandaan heb je een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende jungle.

9. De ruïnes van Uxmal

Uxmal is een van de best bewaarde Mayasteden in Mexico. Een must voor iedereen die houdt van archeologie en geïnteresseerd is in de geschiedenis. Uxmal ligt midden in de jungle en dat maakt een bezoek extra bijzonder. Op het complex bewonder je de Pyramid of The Magician, The Nunnery Quadrangle, Ball Court en Governor’s Palace, House of the Doves en Great Pyramid. Zorg ervoor dat je goede schoenen draagt want om alles te bekijken ben je ongeveer 2 tot 2,5 uur aan het rondwandelen. Na afloop is het leuk om ook een kijkje te nemen in het Choco-Story Museum, waar je meer leert over chocolade en de connectie die de Maya’s hiermee hebben.

10. Wereldwonder Chichén Itza

Wat eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een reis in Yucatán is een bezoek aan het wereldwonder Chichén Itza. Zelf was ik verrast door de grote van dit complex en vond het enorm indrukwekkend. Het is wel een uitermate populaire plek waardoor het erg druk is met toeristen (in tegenstelling tot mijn bezoek bij de ruïnes van Uxmal). Het is dus aan te raden om er vroeg te zijn en ervoor te zorgen dat je vooraf de tickets hebt geboekt zodat je de lange wachtrijen bij de kassa kunt overslaan.

11. Bezoek het kleurrijke Valladolid

Naast de gele stad Izamal heb ik ook een bezoek gebracht aan het kleurrijke Valladolid. Een klein en gemoedelijk stadje. Overal vind je mooie koloniale panden en op het centrale plein prijkt de kathedraal met de vrolijk wapperende Mexicaanse vlaggen. Het is een uitstekende plek om te verblijven en hiervandaan dagtripjes te ondernemen naar plekken in de omgeving.

12. Proef de Yucateekse keuken

Dat Mexico een rijke keuken heeft, dat is algemeen bekend. In elke streek van Mexico zijn er nieuwe gerechten te proeven en zo ook in Yucatán. Naast de vele street food tentjes vind je er ook goede restaurants waar je de lokale gerechten kunt uitproberen. Denk aan gerechten zoals Cochinita Pibil, Tamales, Poc Chuc, Relleno Negro en Queso Relleno.

13. Relaxen aan de mooiste stranden

Naast al deze mooie plekken in Yucatán, is dit gedeelte van Mexico natuurlijk ook heel erg bekend om de parelwitte stranden. Naast de populaire plekken zoals Isla Holbox, Tulum, Isla Mujeres, Cozumel en Cancun, zijn er ook volop mooie stranden te vinden waar er minder toeristen zijn. Zoals Sisal, El Cuyo en de eilandjes bij San Felipe. Ongerepte stranden, waar je je tussen de locals begeeft. Het zijn paradijselijke plekjes!

Wil je meer weten over wat je kunt doen in Yucatán? Neem dan contact met mij op en ik vertel je met veel plezier over mijn persoonlijke ervaring.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op