skip to Main Content

Mexico
Hotel con Corazón

Hotel con Corazon in Oaxaca lachende kinderen

Via via kwam ik in contact met Joost van Duin, één van de managers van Hotel con Corazón. Een concept waarbij toerisme en duurzaamheid hand in hand gaan. Als ondernemer met een groen hart sprak mij dit ontzettend aan; een verblijf waarbij je tegelijkertijd iets terug doet voor de lokale bevolking. Nieuwsgierig als ik ben sprak ik af met Joost en zijn partner Geertje om meer te horen over hen en de missie van Hotel con Corazón.

Hotel con Corazón: Enjoy today, Care for Tomorrow

Hotel con Corazón is een sociale onderneming. Het doel is om een ​​eerlijke winst te maken om te investeren in onderwijs. Alle winsten worden geïnvesteerd in projecten die kinderen ondersteunen om school af te maken. Op die manier kunnen ze een betere toekomst opbouwen.

Hoe het duurzame project ooit begon…

In 2008 bouwden Marcel en Onno het eerste hotel in Granada, Nicaragua. Alle winst werd geïnvesteerd in het onderwijs van de lokale kinderen. Inmiddels is het hotel één van de beste accommodaties in Granada en volgen jaarlijks ruim 250 kinderen een opleiding dankzij de educatieve ondersteuningsprogramma’s. Daarnaast bied het concept ook voor ruim 20 Nicaraguanen inkomsten en ontwikkelingskansen. Joost en Geertje hebben 2 jaar het management van hotel in Granada gevormd, een rijke ervaring.

Kansen op goed onderwijs in Granada

In Granada ondersteunt Hotel con Corazón 2 bestaande NGO’s op het gebied van onderwijs. Het hotel heeft leraren in dienst die elke dag lesgeven aan kinderen die moeite hebben met taal of rekenen. Daarnaast is het belangrijk om de betrokkenheid van ouders te vergroten en het belang van goed onderwijs duidelijk te maken. Ook worden er wekelijks muzieklessen en sportactiviteiten georganiseerd.

Een duurzame accommodatie in Mexico

Na het succes in Granada opende Hotel con Corazón de deuren van een tweede hotel in Oaxaca, Mexico. Een kleinschalig hotel met 14 kamers middenin het centrum van de stad maar toch met een oase van rust. Alle kamers kijken uit op de patio en tuin met de prachtige jacaranda boom die het middelpunt vormt van het hotel.

Duurzaam project in Mexico

In Oaxaca richt Hotel con Corazón zich op de overgang van secundair naar hoger onderwijs voor studenten uit de gebieden in en rondom Oaxaca stad. Uit onderzoek blijkt dat slechts 35% van de jeugd de middelbare school afmaakt, voornamelijk om economische redenen. Deze kinderen hebben niet het geld om door te gaan met school, ze moeten inkomsten genereren voor het gezin, of onderwijs wordt door hen of door hun ouders niet als nuttig gezien. Samen met lokale ngo’s zet Hotel con Corazón een programma op dat de verschillende aspecten van dit probleem behandelt. Denk aan het toekennen van studiebeurzen, het ontwikkelen van motivatieprogramma’s voor kinderen en ouders, het aanbieden van studiebegeleiding en andere manieren om kinderen te helpen bij een langere schoolcarrière.

Meer duurzame projecten!

Naast het onderwijs heeft Hotel con Corazón nog meer doelen:

 • Werkgelegenheid creëren
  Het hotel in Oaxaca draagt rechtstreeks bij aan de economie door een winstgevende onderneming te leiden die banen, inkomsten en professionele ontwikkelingskansen creëert voor de lokale werknemers. Ze krijgen een fatsoenlijk salaris betaald met goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals sociale zekerheden, een gratis dagelijkse maaltijd en een extra 10% van hun salaris voor onderwijs.
 • Lokale inkopen doen
  De inkopen worden vaak bij kleine lokale verkopers gedaan. Zo wordt er in de keuken gewerkt met verse en seizoensgebonden ingrediënten voor het bereiden van de gerechten. Op deze manier ondersteunen ze de lokale economie.
 • Water & energie
  Voor water en energie wordt er gebruik gemaakt van een systeem om water uit douches, wastafels en keukens te filteren en te recyclen voor de toiletten en de tuin. Zonneboilers verwarmen het douchewater en er is een hergebruikprogramma voor handdoeken en beddengoed.
 • Organisch afval recyclen
  Het verspillen van afval is zo eenvoudig! Ze recyclen organisch afval en scheiden ander afval zoals plastic, glas, blikjes en papier. Het gebruik van plastic minimaliseren ze zoveel mogelijk.
 • 100% biologisch afbreekbaar
  De zeep en shampoo in uw hotelkamer zijn 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar. De zeep is gemaakt door een coöperatie van 15 gezinnen in het kleine dorpje Mazunte aan de kust van Oaxaca. Bij Hotel con Corazón zijn ze een groot fan van hun producten en daarom verkopen ze deze ook in de winkel! Verder gebruiken ze biologisch afbreekbare reinigingsproducten zonder kunstmatige ingrediënten.

De ambitie van Hotel con Corazón

Joost en Geertje zijn helder over de ambitie van Hotel con Corazón; de wereld veroveren! In de komende 10 jaar willen ze 10 extra hotels openen op basis van dit concept: een kwalitatief goed verblijf bieden en een gezonde winst behalen om te investeren in onderwijs. Momenteel zijn ze bezig met een fundraising voor een derde hotel in Costa Rica en staat ook een vierde hotel in León in Nicaragua op de planning.

Draagt u Hotel con Corazón een warm hart toe?

Dan zijn er verschillende manieren om dit hartverwarmende project te ondersteunen. Kies voor een overnachting tijdens uw reis door Mexico of geef een donatie (iedere bijdrage is van harte welkom). Het verschil maken kan ook door mede-eigenaar te worden voor 500 euro. Het dividend van uw ‘sociaal aandeel’ wordt betaald in de vorm van één gratis nacht per jaar in elk Hotel con Corazón.

Wij helpen u graag bij het samenstellen van uw privé rondreis door Mexico en brengen u graag in contact met dit mooie concept van Hotel con Corazón.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top