100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Mijn rondreis door Patagonië

Mijn rondreis door Patagonië

Een rondreis door Patagonië mocht niet ontbreken tijdens mijn trip door Zuid-Amerika. Voor vertrek droomde ik al uren weg bij de mooie foto’s van de machtige gletsjers, uitgestrekte landschappen en het meest zuidelijke puntje ter wereld: Ushuaia. In deze reisblog deel ik mijn reiservaringen en enkele tips: wat is de beste reistijd in Patagonië? En wat zijn de mooie plekjes om te zien?

De ideale reisroute in Patagonië

Om de rondreis Patagonië te beginnen raad ik aan om te starten in Ushuaia. Ushuaia is de zuidelijkste stad van de wereld en hoofdstad van Tierra del Fuego. Het stadje is gelegen aan het Beagle kanaal en vanaf hier vertrekken de schepen richting het zevende continent, Antarctica. Ushuaia doet denken aan de Noorse fjordensteden en het Nationaal Park Tierra del Fuego is een must voor iedere natuurliefhebber. Besneeuwde bergtoppen, grote en kleine meren en uitgestrekte bossen vormen het indrukwekkende landschap. Hiervandaan vlieg je naar El Calafate. El Calafate is gelegen aan de oostkant van de Andes en kijkt uit over het Lago Argentino. Per bus of privé transfer kun je vervolgens naar El Chaltén of Puerto Natales in Chili reizen. Puerto Natales vormt de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan Torres del Paine. De reisroute in Patagonië sluit je vervolgens af met een bezoek aan Punta Arenas om de pinguïns op het eiland Isla Magdalena te bewonderen.

De beste reistijd in Patagonië

Een veel gestelde vraag is: wat is de beste reistijd in Patagonië? In de maanden mei t/m september is het niet mogelijk om naar Patagonië te reizen. Vaak ligt alles dan vol gesneeuwd, is de bereikbaarheid van interessante plekken niet goed en zijn nationale parken gesloten. De periode van oktober t/m maart is de beste periode om Patagonië te bezoeken. In deze maanden zijn de nationale parken geopend en zijn de meest interessante plekken goed bereikbaar. Houd er wel rekening mee dat de Argentijnen en Chilenen in januari en februari zelf ook vakantie hebben en daardoor zijn dit de meest drukke maanden. Als je flexibel bent in het plannen van jouw rondreis door Patagonië is het raadzaam om in de maanden november of maart te gaan om zo de drukte te vermijden en van al het moois dat Patagonië biedt te genieten.

Tierra del Fuego en het Beaglekanaal

Het stadje Ushuaia is de uitvalbasis voor het bezoeken van het Nationaal Park Tierra del Fuego. Ga privé of met een internationaal gezelschap op pad onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Je maakt een wandeling door het Nationaal Park en hebt kans om de Magelhaenspecht te zien, dit is de grootste specht van Zuid-Amerika. Ook kun je de arendbuizerd en zelfs de condor spotten! Een andere leuke activiteit is een boottocht maken op het beroemde beagle kanaal. Je vaart langs de Ushuaia Bay met een geweldig uitzicht op het stadje en de achterliggende bergen en bossen eromheen. Onderweg spot je kolonies van aalscholvers, zeeleeuwen en pinguïns. Ook kun je zeevogels zien zoals de reuzenstormvogel, de albatros, sterns en meeuwen.

Gletsjers bij El Calafate

Van Ushuaia vlieg je rechtstreeks naar El Calafate. El Calafate is gelegen aan de oostkant van de Andes en kijkt uit over het Lago Argentino. Hiervandaan kun je het Nationaal Park Los Glaciares bezoeken; één van de spectaculairste parken van Argentinië. Na de noord- en zuidpool is dit de grootste ijsvlakte ter wereld. Je kunt hier diverse gletsjers bewonderen waarvan de Perito Moreno de meest bekende is. De gigantische ijsmuur van ruim 60 meter hoog kun je goed bezichtigen vanaf het vaste land. Het is een actieve gletsjer waardoor je de kans hebt om te zien hoe grote brokken ijs in de zee vallen. De gletsjers Upsala, Spegazzini en Onelli zijn ook een bezoek waard. Door middel van een boottocht over het Lago Argentino vaar je tussen de ijsschotsen door naar de brede ijsmuur van soms wel 75 meter hoog. Een leuke traditie is om hier een “wishky on the rocks” te drinken met eeuwenoud ijs als je langs deze muur van ijs vaart.

Bewonder de Fitz Roy bij El Chaltén

De volgende stop van mijn rondreis door Patagonië is El Chaltén. Dit kleine stadje bereik je in 3 uur met de bus of per privé transfer vanuit El Calafate. In El Chaltén geniet je van de prachtige landschappen en zijn er in de omgeving voldoende trails uitgezet die je op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een lokale gids kunt verkennen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om te gaan kayakken, raften of een tour te maken naar de viedma gletsjer. Eén van de mooiste trektochten in dit gebied is de wandeling die je leidt naar de voet van de mythische Mount Fitz Roy. Je wandelt door bossen, langs rivieren en komt langs Laguna de los Tres waar je een adembenemend uitzicht hebt op de Mount Fitz Roy, de lagune en gletsjers. Een spectaculaire trekking waarbij je 8 tot 9 uur wandelt.

Torres del Paine in Chileens Patagonië

Vanuit El Calafate kunt je per bus of privé transfer in 5 uur naar het stadje Puerto Natales reizen. Puerto Natales is de toegangspoort voor het Nationaal Park Torres del Paine. Het stadje zelf is klein en heeft enkele cafés, restaurants, winkels en een historisch museum. Om naar Torres del Paine te gaan kun je kiezen voor een dagtour, een meerdaagse trekking maken door dit gebied of overnachten in een accommodatie in het Nationaal Park. De dagtour begint met een rondleiding door de Mylodon-grot en een bezoek aan het dorp Cerro Castillo. Voordat je de ingang van het park bereikt, kun je het Sarmiento-meer en de Amarga-lagune zien. Dit is ook de beste plaats om het wilde leven van het park in grote aantallen en dichtbij de weg te observeren. Je wandelt naar het Grey Lake en ziet hier de vele ijsbergen die afkomstig zijn van de Grey Glacier, het bewijs van de laatste ijstijd hier in Patagonië.

W-trekking door Torres del Paine

Wil je een meerdaagse trekking maken door Torres del Paine? Dat is de W-trekking een populaire keuze. Je overnacht in een tent of in eenvoudige lodges. Je wandelt vanaf de entree van het park in 4,5 uur naar Los Cuernos voor een eerste overnachting. De volgende dag wandel je door bossen en langs rivieren naar het uitzichtpunt van Mirador Frances. Hier geniet je van een spectaculair uitzicht over het Patagonische landschap. Na 3 dagen wandelen heb je de W-trekking voltooid. Wil je er meer tijd voor uit trekken? Dat kan! Dan pas ik de reis aan op jouw persoonlijke wensen.

Punta Arenas en Pinguïns

Mijn rondreis Patagonië eindigde in het Chileense Punta Arenas. Je reist in 3 uur met de bus of per privé transfer van Puerto Natales naar dit dorpje. Punta Arenas staat bekend om de magelhaenpinguïn, hier leven meer pinguïns dan mensen. Het stadje is de meest zuidelijke van Chili en heeft een kleurrijke architectuur. Het weer kan guur en koud zijn, dus zorg voor warme en winddichte kleding! In dit stadje eet je de heerlijkste visgerechten, een delicatesse is King Crab. Vanuit Punta Arenas is het leuk om naar Isla Magdalena te gaan, hier leven en broeden wel 150.000 pinguïns. Ook kun je een bezoek brengen aan King Penguin Park; de meest noordelijke plek ter wereld waar deze prachtige pinguïn-soort kan worden bekeken.

Zelf Patagonië ontdekken?

Vanuit Punta Arenas vlieg je naar Santiago de Chili en aansluitend kun je doorvliegen naar Amsterdam. Voor mij was dit gedeelte van Chili en Argentinië een onvergetelijke ervaring en als natuurliefhebber is dit absoluut een bestemming voor op je bucketlist! Deze reisroute is ter inspiratie en hoe ik zelf heb gereisd. Wil je meer weten en graag een reisvoorstel op maat ontvangen? Neem dan contact met mij.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op