100% Maatwerk
Latijns-Amerika specialist
Verborgen pareltjes mét kwaliteit
Ruim 10 jaar ervaring
Verantwoord reizen

Reistips voor de Galapagos

De beste reistips voor de Galapagos

De Galapagoseilanden is één van de mooiste plekken in Ecuador. Inmiddels heb ik de eilanden al 5 keer bezocht en daarom deel ik in deze reisblog graag de beste reistips voor de Galapagos. Wat is de beste reistijd en welke dieren zijn er te zien op de Galapagos? Kies je voor een cruise of ga je eilandhoppen op de Galapagos? Ook deel ik enkele bijzondere accommodaties en geef ik tips waar je kunt duiken op de Galapagos.

Vulkanische eilanden met unieke flora en fauna

De Galapagoseilanden liggen 1000 kilometer uit de kust van Ecuador en zijn bekend geworden door de wereldberoemde evolutietheorie van Charles Darwin. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en hebben een uniek ecosysteem met vele bijzondere planten en dieren die er voorkomen. Het is niet alleen voor biologen een interessant gebied om te bezoeken maar ook voor de natuur- en dierenliefhebber.

Beste reistijd voor de Galapagos

Er is niet specifiek een beste reistijd voor de Galapagos te benoemen, het hele jaar door is de bestemming goed te bezoeken. De Galapagoseilanden hebben een warm en nat klimaat dat onder invloed staat van de Humboltstroom. Deze golfstroom zorgt voor een koude luchtaanvoer die het kenmerkende karakter aan de eilanden geeft. De eilandengroep heeft een (sub)tropisch klimaat en gedurende het hele jaar ligt de temperatuur rond de 20 tot 30 graden. Het hele jaar door heb je kans op een regenbui, maar door de hoogteverschillen kan dit van plaats tot plaats verschillen. Elke maand heeft zijn unieke kenmerken, ook qua dieren, dus het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Dieren op de Galapagos

De unieke flora en fauna zijn dé reden om naar de Galapagos te reizen. Omdat de Galapagoseilanden nooit verbonden zijn geweest met het vasteland en de voorouders van de planten en dieren van andere bestemmingen zijn ‘aangespoeld’ kennen de dieren op de Galapagos geen natuurlijke vijanden. Hierdoor kun je de dieren van dichtbij, op een afstand van minimaal 2 meter, bewonderen. De reuzenschildpadden zijn één van de beroemdste dieren van de archipel. Ze kunnen wel 170 jaar worden en er leven tegenwoordig 25.000 reuzenschildpadden op de Galapagos. Je kunt ze bewonderen op Santa Cruz, San Cristobal, Floreana en Isabela. Andere diersoorten die je kunt zien zijn de landleguanen, de zeeleguanen, aalscholvers, darwin vinken, de Galapagos pinguïn, zeeleeuwen, blauwvoet jan van gent, havikken, lava hagedissen, fregatvogels, albatrossen, flamingo’s, haaien en nog veel meer!

Maak een Galapagoscruise

Op de Galapagos is het mogelijk om de eilanden per cruise te bezoeken of te gaan eilandhoppen. De cruises zijn er in allerlei soorten en maten. Ze variëren van toeristklasse tot aan luxe klasse. Ook kun je kiezen voor het aantal dagen, variërend van 4-, 5-, 6-, 8- tot zelfs 15-daagse cruises. Travel Happiness Company biedt kleinschalige cruises aan met maximaal 16 passagiers aan boord. Op deze manier geniet je optimaal van de activiteiten die je gedurende de dag onderneemt. De cruises hebben vaste vertrekdata en vaarroutes, bepaald door het Nationaal Park Galapagos en  hier wijken ze niet vanaf. Een voordeel van de cruises is dat je op veel plekken komt waar je tijdens een dagtour met het eilandhoppen niet kunt komen. Je vaart tijdens de nacht en daardoor is er overdag alle tijd om de afgelegen plekjes te verkennen.

Eilandhoppen op de Galapagos

Een andere manier om de eilanden te verkennen is door te gaan eilandhoppen op de Galapagos. Dit is over het algemeen een goedkopere optie dan het maken van een Galapagoscruise. Je verblijft op de 3 bewoonde eilanden van de Galapagos; Santa Cruz, San Cristobal of Isabela. Hiervandaan maak je onder begeleiding van een Engelssprekende gids tours naar de nabij gelegen plekjes. Zo zijn er wandelactiviteiten zoals naar de Sierra Negra vulkaan op het eiland Isabela of kun je gaan snorkelen of duiken bij Kicker Rock op San Cristobal. Ook kun je een dagtour maken naar omliggende eilanden. Welk eiland je dan bezoekt is afhankelijk van de richtlijnen van het Nationaal Park. Je overnacht op de eilanden en hebt hierbij de keuze uit kleinschalige accommodaties, variërend van middenklasse hotels tot aan luxe ecolodges. De programma’s voor het eilandhoppen kan ik op maat voor je samen stellen.

Bijzondere accommodaties op de Galapagos

Als je kiest voor eilandhoppen zijn er verschillende opties om te overnachten. Een aanrader op San Cristobal is het luxe Golden Bay Hotel & Spa. Gelegen aan de baai van Puerto Baquerizo Moreno met een fantastisch uitzicht over de zee en spelende zeeleeuwen op het strand voor het hotel. Op Santa Cruz is een overnachting in het Galapagos Habitat Hotel aan te raden. Het hotel ligt aan het einde van de boulevard in Puerto Ayora en is omringd door mangrovebos. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de Academy Bay en op de haven van Puerto Ayora. Ook is er plek voor de dieren van de Galapagos, zo is er een speciale lounge waar de zeeleeuwen en leguanen graag komen rusten. Ook pelikanen en blauwvoet jan van genten komen regelmatig een bezoekje brengen aan het hotel.

Glamping in de hooglanden van Santa Cruz

Een unieke accommodatie op Santa Cruz is Galapagos Safari Camp. De safari-traditie uit Afrika is door de eigenaren naar de hooglanden van Santa Cruz gebracht. Er zijn 9 luxe glamping tenten die je een schitterend uitzicht bieden over de groene heuvels en de oceaan met de kleinere omliggende eilanden zoals Daphne Mayor en Daphne Menor. Vanuit het Safari Camp onderneem je activiteiten op Santa Cruz en maak je uitstapjes naar de eilanden in de omgeving. Galapagos Safari Camp weet te verrassen met culinaire hoogstandjes en heeft persoonlijke service hoog in het vaandel staan.

Duiken op de Galapagos

Naast het snorkelen is de Galapagos archipel ook één van de beste plekken ter wereld om te duiken. Als je wilt gaan duiken op de Galapagos kun je een speciale duik-cruise boeken of ervoor kiezen om vanaf San Cristobal of Santa Cruz een dagtour te maken waarbij je gaat duiken. Vanwege het samenkomen van verschillende warme- en koude oceaanstromingen is er een grote diversiteit in de onderwaterwereld. De eilanden Darwin en Wolf staan bekend om de grote scholen hamerhaaien, manta’s en dolfijnen. Ook kun je bij het eiland Wolf naar Shark Point om te duiken met walvishaaien. Vanuit Santa Cruz kun je een dagtour maken naar Gordon Rocks om te duiken met hamerhaaien. Vanaf San Cristobal kun je een duiktour maken naar de beroemde Kicker Rock.

Zelf de Galapagos ontdekken?

De Galapagoseilanden zijn een pareltje in de Stille Oceaan en blijft één van de mooiste plekken om naartoe te reizen. Wil je deze bestemming graag ontdekken? Neem contact met mij op en ik denk graag met je mee over een rondreis op maat naar de Galapagos.

Jouw Reisspecialist Latijns-Amerika

Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar ervaring met reizen en wonen in Latijns-Amerika. Mijn liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ik een aantal jaren heb gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Daarnaast heb ik veel in Latijns-Amerika gereisd, van Brazilië tot aan Mexico. Graag deel ik met jou mijn insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

  • Deel deze pagina op