skip to Main Content

Traditionele festivals in Ecuador… van Mama Negra tot Fiestas de Quito

Ecuador_FIESTA_DE_LA_MAMA_NEGRA_5

Elk jaar in november word in Latacunga het festival La Mama Negra gevierd. Het is een fascinerend en kleurrijk evenement met tradities van de lokale bevolking. Toen ik in Ecuador woonde besloot ik dat een beetje cultuur snuiven geen kwaad kon in combinatie met een fiesta dus op naar Latacunga!

Tussen de locals…

Binnen 2 uur reis ik met de bus vanaf Quito naar de stad Latacunga. De volgende dag ben ik vroeg uit de veren en maak ik een wandeling door de stad. Alles en iedereen maakt zich op zaterdag vroeg in de ochtend klaar voor het traditionele festival; La Mama Negra. Tussen de locals vind ik makkelijk een plekje en krijg ik direct een stoel op de eerste rij aangeboden door een Ecuadoraanse familie. Meer local dan dit wordt het niet…

Het ontstaan van La Mama Negra…

De oorsprong van het festival van La Mama Negra is ontstaan toen de nabij gelegen Cotopaxi vulkaan in 1742 uitbarstte. Het leek erop dat Latacunga vernietigd zou worden en daarom smeekte de lokale bevolking de Maagd van Barmhartigheid om Latacunga te sparen. Uiteindelijk werd de stad gespaard en ter ere daarvan werd besloten om jaarlijks een viering te houden. Rond de tijd van de vulkaanuitbarsting werden Afrikaanse slaven naar het gebied gebracht om in de mijnen te werken. Deze slaven maakten een grote indruk op de lokale bevolking, die hun aankomst in het festival van La Mama Negra verwerkten.

De bijzondere optocht van La Mama Negra…

Het festival is een ware beleving; levensgrote varkens worden op de rug gedragen versierd met cavia’s, kippen en vlaggetjes. Het is een luidruchtige en uitbundige parade van personages waarbij iedereen is verkleed en er word volop gedanst en muziek gespeeld door fanfares. De drank vloeit rijkelijk tijdens de optocht en word ook met het publiek gedeeld. De optocht word afgesloten met de komst van La Mama Negra te paard en gekleed in een kostuum. Wijn, water en melk word het publiek in gespoten want dat schijnt goed te zijn voor de gezondheid. Na de gezellige optocht word ik uitgenodigd door de Ecuadoraanse familie om met hen mee te gaan lunchen en zoeken we een lokaal restaurant op. Een absolute authentieke ervaring en aanrader! Bent u in november in Ecuador? Bezoek dan dit traditionele festival.

Traditie in de hoofdstad; Fiestas de Quito…

Na het traditionele festival in Latacunga is het in december tijd voor een fiesta in de hoofdstad, oftewel Fiestas de Quito. De Fiestas de Quito is een periode van een week van eind november tot 6 december en viert het ontstaan van Quito. Tijdens deze week worden er stierenvechten gehouden op Plaza de Toros, flamenco-dans, opera en theatershows gegeven. De Reina de Quito word tijdens een parade gepresenteerd en door de hele stad zijn er allerlei evenementen. Maak een ritje door de stad met een Chiva (een open “party-bus”) of bezoek één van de concerten van Zuid-Amerikaanse artiesten zoals Jorge Celedon.

Kortom; de traditionele festivals in Ecuador zijn een kleurrijke beleving en een absolute must voor een onvergetelijke ervaring!

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top