skip to Main Content

Argentinië & Chili
Rondreis Patagonië

Rondreis Patagonië

Een rondreis Patagonië mocht niet ontbreken tijdens mijn trip door Zuid-Amerika. Voor vertrek droomde ik al uren weg bij de mooie foto’s van de machtige gletsjers, uitgestrekte landschappen en het meest zuidelijke puntje ter wereld: Ushuaia. Graag deel ik in deze reisblog mijn reiservaringen in Patagonie en deel ik enkele tips: want wat is de beste reistijd in Patagonië? En wat zijn de mooie plekjes om te zien?

De ideale reisroute in Patagonië

Om de rondreis Patagonië te beginnen raad ik aan om te starten in Ushuaia. Ushuaia is de zuidelijkste stad van de wereld en hoofdstad van Tierra del Fuego. Het stadje is gelegen aan het Beagle kanaal en vanaf hier vertrekken de schepen richting het zevende continent, Antarctica. Ushuaia doet denken aan de Noorse fjordensteden en het nationaal park Tierra del Fuego is een must voor iedere natuurliefhebber. Besneeuwde bergtoppen, grote en kleine meren en uitgestrekte bossen vormen het indrukwekkende landschap. Hiervandaan vliegt u naar El Calafate. El Calafate is gelegen aan de oostkant van de Andesketen en kijkt uit over het Lago Argentino. Per bus of privétransfer kunt u vervolgens naar El Chaltén of Puerto Natales in Chili reizen. Puerto Natales vormt de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan Torres del Paine. De reisroute in Patagonië sluit u vervolgens af met een bezoek aan Punta Arenas om de pinguïns op het eiland Isla Magdalena te bewonderen.

De beste reistijd in Patagonië

Een veel gestelde vraag is: wat is de beste reistijd in Patagonië? In de maanden mei t/m september is het niet mogelijk om naar Patagonië te reizen. Vaak ligt alles dan vol gesneeuwd, is de bereikbaarheid van interessante plekken niet goed en zijn nationale parken gesloten. De periode van oktober t/m maart is de beste periode om Patagonië te bezoeken. In deze maanden zijn de nationale parken geopend en zijn de meest interessante plekken goed bereikbaar. Houd er wel rekening mee dat de Argentijnen en Chilenen in januari en februari zelf ook vakantie hebben en daardoor zijn dit de meest drukke maanden. Als u flexibel bent in het plannen van uw rondreis Patagonië is het raadzaam om in de maanden november of maart te gaan om zo de drukte te vermijden en van al het moois dat Patagonië biedt te genieten.

Tierra del Fuego en het Beaglekanaal

Het stadje Ushuaia is de uitvalbasis voor het bezoeken van het nationaal park Tierra del Fuego. Ga privé of met een internationaal gezelschap op pad onder begeleiding van een Engelssprekende gids. U maakt een wandeling door het nationaal park en heeft kans om de Magelhaenspecht te zien, dit is de grootste specht van Zuid-Amerika. Verder is het mogelijk om de arendbuizerd en zelfs de condor te spotten! Ook is het mogelijk om het beroemde beagle-kanaal op te gaan. Met een boottocht verkent u het kanaal en vaart u langs de Ushuaia Bay met een geweldig uitzicht op het stadje en de achterliggende bergen en bossen eromheen. Onderweg spot u kolonies van aalscholvers, zeeleeuwen en pinguïns. Ook kunt u zeevogels zien zoals de reuzenstormvogel, de albatros, sterns en meeuwen.

Gletsjers bij El Calafate

Van Ushuaia vliegt u rechtstreeks naar El Calafate. El Calafate is gelegen aan de oostkant van de Andesketen en kijkt uit over het Lago Argentino. Hiervandaan kunt u het nationaal park Los Glaciares bezoeken; één van de spectaculairste parken van Argentinië. Na de noord- en zuidpool is dit de grootste ijsvlakte ter wereld. U kunt hier diverse gletsjers bewonderen waarvan de Perito Moreno de meest bekende is. De gigantische ijsmuur van ruim 60 meter hoog kunt u goed bezichtigen vanaf het vaste land. Het is een actieve gletsjer waardoor u de kans heeft om te zien hoe grote brokken ijs in de zee vallen. De gletsjers Upsala, Spegazzini en Onelli zijn ook een bezoek waard. Door middel van een boottocht over het Lago Argentino vaart u tussen de ijsschotsen door naar de brede ijsmuur van soms wel 75 meter hoog. Een leuke traditie is om hier een “wishky on the rocks” te drinken met eeuwenoud ijs als u langs deze muur van ijs vaart.

Bewonder de Fitz Roy bij El Chaltén

De volgende stop van uw rondreis Patagonië is El Chaltén. Dit kleine stadje bereikt u in 3 uur met de bus of per privé transfer vanuit El Calafate. In El Chaltén geniet u van de prachtige omgeving en zijn er in de omgeving voldoende trails uitgezet die u op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een lokale gids kunt verkennen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te gaan kayakken, raften of een tour te maken naar de viedma gletsjer. Eén van de mooiste trektochten in dit gebied is de wandeling die u leidt naar de voet van de mythische Mount Fitz Roy. U wandelt door bossen, langs rivieren en komt langs Laguna de los Tres waar u een adembenemend uitzicht heeft op de Mount Fitz Roy, de lagune en gletsjers. Een spectaculaire trekking waarbij u 8 tot 9 uur wandelt.

Torres del Paine in Chileens Patagonië

Vanuit El Calafate kunt u per bus of privé transfer in 5 uur naar het stadje Puerto Natales reizen. Puerto Natales is de toegangspoort voor het nationaal park Torres del Paine. Het stadje zelf is klein en heeft enkele cafés, restaurants, winkels en een historisch museum. Om naar Torres del Paine te gaan kunt u kiezen voor een dagtour of een meerdaagse trekking maken door dit gebied. De dagtour begint met een rondleiding door de Mylodon-grot en een bezoek aan het dorp Cerro Castillo. Voordat u de ingang van het park bereikt, kunt u het Sarmiento-meer en de Amarga-lagune zien. Dit is ook de beste plaats om het wilde leven van het park in grote aantallen en dichtbij de weg te observeren. U wandelt naar het Grey Lake en bent hier getuige van de vele ijsbergen die afkomstig zijn van de Grey Glacier, het bewijs van de laatste ijstijd hier in Patagonië.

W-trekking door Torres del Paine

Wilt u een meerdaagse trekking maken door Torres del Paine? Dat kan uiteraard ook. Er zijn meerdere keuzes voor uw onderkomen van tenten tot eenvoudige lodges. U wandelt vanaf de entree van het park in 4,5 uur naar Los Cuernos voor een eerste overnachting. De volgende dag wandelt u door bossen en langs rivieren naar het uitzichtpunt van Mirador Frances. Hier geniet u van een spectaculair uitzicht over het Patagonische landschap. Na 3 dagen wandelen heeft u de W-trekking voltooid. Wilt u er meer tijd voor uittrekken? Dan is dit mogelijk, dit kunnen we op uw persoonlijke wensen aanpassen.

Punta Arenas en Pinguïns

De rondreis Patagonië eindigt in het Chileens Punta Arenas. U reist in 3 uur met de bus of per privé transfer van Puerto Natales naar dit dorpje. Punta Arenas staat bekend om de magelhaenpinguïn, hier leven meer pinguïns dan mensen. Het stadje is de meest zuidelijke van Chili en heeft een kleurrijke architectuur. Het weer kan guur en koud zijn, dus zorg voor warme en winddichte kleding! In dit stadje kunt u ook de heerlijkste visgerechten eten, een delicatesse is King Crab. Deze krabben kunnen wel twee meter worden en hebben een heerlijke smaak. Vanuit Punta Arenas kunt u een bezoek brengen aan Isla Magdalena, hier leven en broeden wel 150.000 pinguïns. Ook kunt u een bezoek brengen aan King Penguin Park; de meest noordelijke plek ter wereld waar deze prachtige pinguïn-soort kan worden bekeken.

Zelf Patagonië ontdekken?

Om de rondreis Patagonië te beëindigen kunt u vanuit Punta Arenas naar Santiago de Chili vliegen en hiervandaan weer terug naar Amsterdam. Voor mij was dit gedeelte van Chili en Argentinië een onvergetelijke ervaring en als natuurliefhebber is dit een reis die u zeker eens in uw leven moet maken. Vertel ons uw reiswensen en wij stellen met veel plezier een rondreis Patagonië op maat voor u samen.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top