skip to Main Content

Mexico
Kleurrijk en artistiek Oaxaca

Mexico holbox strand palboom

Vanuit de metropool Mexico Stad reis ik via Puebla naar de verrassende provincie Oaxaca in Mexico. De artistieke en kleurrijke stad, magische ruïnes en azuurblauwe zee met witte stranden zijn waanzinnig mooi! Reis met mij mee en ik deel graag met u mijn ervaringen.

Kleurrijk Oaxaca

Na mijn bezoek aan Mexico Stad reis ik door naar de kleurrijke stad Oaxaca. Het is direct een heel ander gevoel qua beleving wanneer ik de stad binnenkom. Oaxaca is net een dorp;  heerlijk om door de straten te slenteren, er zijn volop restaurants, cafés, kunstateliers én uiteraard de mezcal-barretjes. Naast tequila is mezcal hét Mexicaanse drankje wat door zowel locals als toeristen graag gedronken word. De mezcal is afkomstig van de Agave plant. In de omgeving van Oaxaca zijn volop mogelijkheden om naar een destilleerderij te gaan en te zien én proeven hoe de mezcal wordt gemaakt. In Oaxaca verblijf ik in het hotel genaamd Casa Oaxaca, een traditioneel gebouw vol met verhalen en geheimen in het hart van de stad. Na een stadswandeling is het heerlijk om te genieten van het zwembad en uzelf te trakteren op een welverdiende massage.

Ruïnes van Monte Albán

Wat ook absoluut de moeite waard is, is om een bezoek te brengen aan de ruïnes van Monte Albán. Dit was vroeger de hoofdstad van de Zapoteken en hier vind u invloeden terug van Mixteken. De ruïnes liggen slechts 20 minuten rijden van de stad en onder begeleiding van een gids ontdekt u in een paar uur tijd de historie van de ruïnes. Het leuke aan Mexico is dat de verschillende culturen terug te zien zijn in de ruïnes, geen enkele ruïne is hetzelfde waardoor het interessant blijft om ze te bekijken.

Ruïnes van Mitla

Een andere “must-do” is een tour maken naar de ruïnes van Mitla in combinatie met Hierve el Agua. Mitla is een archeologische site van de Zapoteken en is UNESCO-werelderfoed. Wederom totaal anders dan Teotihuacan en Monte Albán. Onderweg bezoek ik ook een lokale community waarbij ik kennis maak met de traditionele kunst van het weven én de culinaire kookkunsten. Samen met de lokale community bereid ik een lokaal gerecht waar we vervolgens tijdens de lunch heerlijk van smullen.

Ontspannen in de warm waterbronnen

Daarna is het genieten van een warm water bad met spectaculair uitzicht bij Hierve el Agua. Dit zijn watervallen gelegen op grote hoogte en midden in de natuur. Ze monden uit in natuurlijke warm water baden met een magisch uitzicht over de vallei. De rotsen hebben een witte kleur door de hoge concentratie calcium in het water, hierdoor lijkt het net of de waterval versteend is. Een heerlijke afsluiter van de dag!

Surfen in Puerto Escondido

Na de drukte van de stad en het bezoeken van de ruïnes is het tijd voor ontspanning aan het strand. Vanuit Oaxaca reist u per privé transfer of propeller vliegtuig richting het strand. De rit per auto is hobbelig en slingert door de bergen, maar als u uiteindelijk aankomt in Puerto Escondido bent u dit zo vergeten. Er heerst een ontspannen sfeer en men komt vooral voor het surfen. De Mexican Pipeline bij Zicatela is wereldberoemd! In Puerto Escondido zijn er verschillende stranden en baaien waar u geniet van zon, zee en strand. De baaien Manzanillo en Carazillio zijn het best om te gaan zwemmen. In Zicatela vind u een uitgestrekte boulevard met veel restaurants en bars, dit is het toeristisch centrum van Puerto Escondido. Ook in Rinconada vind u enkele restaurants en cafés. Een absolute aanrader zijn de taco’s met fish!

Schildpadden vrij laten in de zee

Wat een leuke activiteit is in Puerto Escondido is het vrij laten van kleine schildpadjes. Er is een National Turtle Center dat zich inzet voor het behoud van lokale flora en fauna zoals de zeeschildpadden. De stranden in de buurt van Puerto Escondido zijn namelijk niet alleen voor de surfers maar ook de zeeschildpadden komen hier graag om eieren te leggen. De eitjes worden beschermd uitgebroed en wanneer de kleine schildpadjes sterk genoeg zijn mogen ze worden vrijgelaten in de oceaan. Op deze manier hebben ze een betere overlevingskans.

Oaxaca heeft dus voor ieder wat wils te bieden en is de perfecte combinatie van cultuur en natuur!

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top