skip to Main Content

Galapagos
cruisen of eilandhoppen?

Schildpaddenspoor op Floreana Island

De Galapagoseilanden, een pareltje in de Stille Oceaan dat u kunt bereizen door te gaan cruisen of eilandhoppen. Maar wat is de beste keuze? Wat is het verschil en wat zijn de voordelen? In deze blog vertel ik u graag over de Galapagos cruises en het eilandhoppen op de Galapagos. Kies vervolgens welke optie het beste bij uw persoonlijke wensen past. Nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Mijn persoonlijke ervaring: Galapagos cruise

De eerste keer dat ik de Galapagoseilanden bezocht was per cruise. Ik maakte een 5-daagse cruise met de tourist superior class Guantanamera langs de zuidelijke eilanden; San Cristobal, Española, Floreana, Santa Fe en Santa Cruz. De perfecte manier om een eerste indruk te krijgen van dit bijzondere natuurparadijs. Met onze kleine groep reizigers (16 passagiers) gingen we snorkelen, kajakken, zwemmen en wandelen over de eilanden. We kwamen op plekjes waar je met een dagtour niet kon komen. In maart 2019 maakte ik opnieuw een Galapagos cruise, dit keer met de luxury class Petrel van de Haugan-vloot. Lees hier mijn uitgebreide ervaring.

Mijn persoonlijke ervaring: eilandhoppen op de Galapagos

De tweede keer dat ik de Galapagoseilanden bezocht besloot ik te gaan eilandhoppen. Vanuit Quito vloog ik naar San Cristobal en hier verbleef ik in een kleinschalige accommodatie. Ik had alle tijd om het eiland goed te verkennen; de hooglanden met de reuzenschildpadden maar ook heerlijk ontspannen op het strand van Playa Mann tussen de zeeleeuwen. Hiervandaan vloog ik met een cessna naar het eiland Isabela. Tijd om de vulkaan Sierra Negra te bewandelen, flamingo’s te spotten bij de lagune en te snorkelen bij Concha Perla. Vanaf Isabela ging ik per speedboot (2,5 uur varen) naar Santa Cruz. Hier was ik al geweest, maar ik had wederom rustig de tijd om de nog niet ontdekte plekjes op het eiland verder te verkennen.

Reizen naar de Galapagoseilanden

Als u de Galapagoseilanden wilt bezoeken dient u een binnenlandse vlucht te nemen vanaf Quito of Guayaquil. De vlucht van Quito gaat via Guayaquil naar de Galapagoseilanden. U kunt vliegen op Puerto Baquerizo Moreno op San Cristobal of op het eiland Baltra. Afhankelijk van waar u Galapagoscruise of het eilandhoppen begint, boekt u uw ticket. Op de luchthaven van Quito of Guayaquil koopt u een INGALA-kaart van $ 20 p.p. en deze moet contant worden betaald. Vervolgens gaat u door de bagage-inspectie voordat u incheckt voor uw vlucht. Als alles is gecontroleerd kunt u inchecken voor uw vlucht. Bij aankomst op de Galapagoseilanden moet u de entree voor het nationaal park betalen van $ 100, – p.p. Ook deze betaling moet u contant voldoen. De vlucht van Quito naar Guayaquil is 35 minuten. Vervolgens dient u ongeveer 45 minuten te wachten op het in- en uitstappen van andere passagiers en daarna is het nog 2 uur vliegen naar de Galapagoseilanden. Houd er rekening mee dat het op de Galapagoseilanden 1 uur vroeger is dan op het vaste land.

Cruisen langs de Galapagoseilanden

Kiest u voor een Galapagoscruise? Dan is er een ruime keuze wat betreft het type boot en het aantal dagen. De cruises variëren van toeristklasse tot aan luxe klasse. Het verschil zit voornamelijk in de kwaliteit van de boot, de crew en de gidsen en de ruimte van de hutten en het onderhoud. Bij de toeristklasse boot zijn de hutten vaak klein en is er weinig ruimte voor bagage. Met Travel Happiness Company bieden wij de eerste klasse en luxe klasse cruises aan. Dit zijn kleinschalige cruises waarbij u voldoende ruimte heeft in uw hut, uw bagage makkelijk kunt opbergen en de kwaliteit van de maaltijden, crew en de gids goed tot uitmuntend zijn. Het nationaal park heeft in overleg met de cruisemaatschappijen de vaarroutes bepaald, deze staan op voorhand dus al vast en hier wordt niet van afgeweken. De reden hiervan is om het toerisme zo te verspreiden en de natuur te beschermen. U kunt kiezen welke route u wilt varen en voor hoeveel dagen, maar de vertrekdata staan al vast. De meeste cruises variëren van 4 tot 15 dagen.

Voordelen van een Galapagos cruise

Een groot voordeel van de Galapagos cruise is dat u gedurende de nacht vaart en daardoor heeft u overdag alle tijd om de meest bijzondere plekken van de Galapagoseilanden te verkennen. U komt op plekken waar u tijdens het eilandhoppen niet komt en daardoor ziet u dus ook meer van de eilanden. Een ander voordeel is dat u gedurende uw verblijf maar 1 accommodatie heeft en dat is de boot, uw spullen hoeft u dus maar 1 keer uit te pakken en zo heeft u alles bij de hand. Daarnaast is het ook de ideale manier om te connecten met de natuur en écht even helemaal weg te zijn. Er is namelijk geen wifi-bereik op de Galapagos cruise dus u kunt helemaal op gaan in de natuur.

Kosten van een Galapagos cruise

De prijzen van de cruises zijn afhankelijk van het type boot dat u kiest en het aantal dagen. Een eerste klasse cruise van 5 dagen is goedkoper dan een luxe klasse cruise van 5 dagen. Vaak hebben de cruisemaatschappijen ook last minute aanbiedingen, dus neem ook zeker contact met ons op voor de beste prijzen. Gemiddeld starten de prijzen voor een Galapagos cruise rond de €2.800 euro per persoon (exclusief vlucht en entree voor het nationaal park). Neem gerust contact met ons op voor de exacte prijs van de cruise die uw voorkeur heeft.

Eilandhoppen op de Galapagos

Kiest u voor eilandhoppen op de Galapagos? Dan verblijft u op de 3 grootste eilanden die zijn bewoond: Santa Cruz, San Cristobal en Isabela. Het programma voor het eilandhoppen kunnen wij geheel op maat voor u samenstellen. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids gaat u samen in een internationaal gezelschap activiteiten ondernemen op het eiland waar u verblijft. Denk hierbij aan snorkelen, wandelen, duiken of het bezoeken van informatieve centra. U overnacht in de accommodaties die op de eilanden zijn en heeft hierbij een keuze uit een budget-, middenklasse-, of luxe accommodatie. Om van het ene naar het andere eiland te komen vaart u 2,5 uur met een taxiboot. Ook is het mogelijk om dagtours te maken naar omliggende eilanden. Welke eilanden dit zijn is afhankelijk van het reglement van het nationaal park. Bekijk onze inspiratiereizen voor enkele voorbeeld programma’s van het eilandhoppen op de Galapagos.

Voordelen van het eilandhoppen op de Galapagos

Een groot voordeel van het eilandhoppen op de Galapagos is dat u het programma op maat kunt samenstellen. U bent niet gebonden aan de geplande vertrekdata zoals bij de Galapagos cruises. Daarnaast kunt u zelf bepalen hoeveel dagen u wilt verblijven op één van de eilanden. Nog een bijkomend voordeel; het eilandhoppen is vaak goedkoper qua prijs dan de cruises. Daarnaast geeft het eilandhoppen ook meer vrijheid doordat u naast de geplande activiteiten ook op eigen gelegenheid het eiland kan verkennen. ’s Avonds kunt u zelf bepalen waar u wilt gaan dineren en kiest u zelf een leuk lokaal restaurantje uit. En wilt u een vrije dag om gewoon te genieten van het strand en de dieren om u heen? Geen probleem, dan plannen we dat gewoon voor u in.

Kosten van eilandhoppen op de Galapagos

De prijzen van het eilandhoppen op de Galapagos zijn een stuk voordeliger dan van de cruises. Het is afhankelijk van het aantal dagen, het type accommodatie en aantal activiteiten dat u kiest. Een budget programma van 5 dagen eilandhoppen begint vanaf €1.350 euro per persoon (exclusief vlucht en entree voor het nationaal park). Informeer gerust wat de kosten zijn voor uw reiswensen, daar help ik u graag bij.

Ga zelf op vakantie naar de Galapagos!

De keuze is reuze wat betreft de Galapagos, dus ik kan mij goed voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Laat mij weten wat uw reiswensen zijn en dan spar ik graag met u mee wat voor u de beste optie is: cruisen of eilandhoppen. Ik help u kiezen met de juiste boot, vaarroute en het aantal dagen of stel een compleet programma voor eilandhoppen op maat voor u samen.

Uiteraard zijn er nog veel meer bijzondere diersoorten op de Galapagos te zien. Heeft u een bepaald diersoort die u graag wilt zien en staat deze niet in bovenstaande lijst? Laat het ons weten en we vertellen u graag op welk eiland u het dier kunt zien!

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top