skip to Main Content

Ecuador
Quilotoa Loop: de mooiste trekking in Ecuador

Quilotoa Loop in Ecuador

Mijn eerste kennismaking in Ecuador was tijdens een afstudeerstage bij een lokaal reisagentschap. Hierdoor kreeg ik de kans om de diversiteit van Ecuador te ontdekken en vele reizen te maken. Het wandelen in Ecuador door de natuurparken was, en is, nog steeds één van mijn favorieten activiteiten. Graag deel ik met u mijn ervaring over de mooiste trekking in Ecuador: de Quilotoa Loop!

De Quilotoa Loop in Ecuador: een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt

Het Andesgebergte heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Het landschap is zo anders dan wat wij gewend zijn; de grootsheid van de immense bergen, besneeuwde toppen van de vulkanen, een boer die op het land aan het werk is, de zuivere lucht, de roofvogels die door de valleien zweven, de azuurblauwe kratermeren, de lichamelijke inspanning om een berg op te klimmen en dan vervolgens te genieten van een prachtig uitzicht, ik geniet er intens van. Voor mij was de Quilotoa loop in Ecuador dan ook één van de hoogtepunten van mijn verblijf.

Beklim de Cotopaxi Vulkaan en ga down-hill mountainbiken

Voordat u start met de 3-daagse Quilotoa Loop brengt u eerst een bezoek aan het nationaal park Cotopaxi. Hier gaat u een stuk van de Cotopaxi vulkaan beklimmen tot een hoogte van 4.865 meter. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunt u zelfs tot aan 5.000 meter wandelen waar sneeuw en soms ijs ligt. Vanaf het pad dat u omhoog wandelt heeft u een prachtig uitzicht (mits het niet bewolkt is) op de vallei beneden en de omliggende hoogtes en pieken. Na een warm drankje in de refugio wandelt u weer naar beneden en gaat u down-hill mountainbiken. U fietst door het Nationaal Park en eindigt aan een prachtige lagune aan de voet van de Cotopaxi.

Overnacht op een belangrijke Inca-site

Na de avontuurlijke tocht op de Cotopaxi vulkaan wordt u naar uw accommodatie gebracht, Haciënda San Agustin de Callo.  Deze haciënda bevindt zich op één van de twee meest belangrijke archeologische Inca-sites in Ecuador. Het is bezocht door bekende mensen waaronder de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt en de Engelse bergbeklimmer Edward Whymper. De Hacienda is van historisch monument omgetoverd tot een exclusief hotel. Geniet van het knapperend haardvuur op uw kamer terwijl u uitkijkt over het indrukwekkende Andes landschap.

De mooiste trekking in Ecuador: een tocht dwars door de bergen en valleien

Vanuit het Nationaal Park Cotopaxi vertrekt u met een internationaal gezelschap naar Isinlivi, een klein bergdorp midden in de Andes. Hier overnacht u in de ecolodge Llullullama, een traditionele boerderij omgetoverd tot een uniek plekje om te genieten van de prachtige omgeving. U begeeft zich tussen de locals en het traditionele leven van de Andesboeren. Er wordt heerlijk gekookt door de locals en ’s avonds is het genieten van de warmte bij de open haard, lekker knus en sfeervol.

Wandelen van Isinlivi naar Chugchilan

De volgende dag start u  met de Quilotoa Loop; u vertrekt richting Chugchilan. De komende 6 uur wandelt u een route door bergen en valleien met groene uitzichten. Een goede conditie heeft u wel nodig aangezien er soms pittige beklimmingen tussen zitten, maar het is het dubbel en dwars waard! Onderweg is er voldoende tijd om te stoppen voor foto- of video-momenten en te genieten van de prachtige natuur. De bagage wordt alvast vooruit gestuurd met transport dus hier hoeft u zich geen zorgen over te maken.

Wandelen van Chugchilan naar Quilotoa

De derde dag van de Quilotoa Loop wandelt u in 5 uur van Chugchilan naar het Quilotoa kratermeer. Een route die u naast de overweldigende natuur ook kennis laat maken met de cultuur want u wandelt langs kleine bergdorpjes. Het voelt alsof u teruggaat in de tijd. De vriendelijkheid van de mensen is ongekend en sta dan ook niet vreemd te kijken als u ergens wordt uitgenodigd voor een kopje thee. Na een pittige klim komt u aan bij de kers op de taart:  het Quilotoa kratermeer.

Het smaragdgroene Quilotoa kratermeer

Door de zonnestralen kleurt het Quilotoa meer prachtig azuurblauw met groentinten. U maakt een wandeling aan de rand van de krater en geniet van de rust en stilte. Wilt u naar het water in de krater wandelen? Dan kan dit uiteraard ook, houd er wel rekening mee dat u dan ook weer naar boven moet klimmen. Overnachten doet u in de buurt van het kratermeer en de volgende dag wordt u naar uw volgende bestemming gebracht.

De Quilotoa Loop in Ecuador is een aanrader voor iedere natuurliefhebber en sportieveling. De mooiste trekking in Ecuador die u kennis laat maken met het indrukwekkende Andesgebergte en de lokale cultuur.

Bent u geïnspireerd?

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top