skip to Main Content

Galapagos
De beste reistips voor de Galapagos

De beste reistips voor de Galapagos

De Galapagoseilanden is één van de mooiste plekken in Ecuador. Inmiddels heb ik de eilanden al 5 keer bezocht en daarom deel ik in deze reisblog graag de beste reistips voor de Galapagos. Wat is de beste reistijd en welke dieren zijn er te zien op de Galapagos? Kiest u voor een cruise of gaat u eilandhoppen op de Galapagos? Ook deel ik enkele bijzondere accommodaties op de Galapagos en geef ik tips waar u kunt duiken op de Galapagos.

Vulkanische eilanden met unieke flora en fauna

De Galapagoseilanden liggen 1000 kilometer uit de kust van Ecuador en zijn bekend geworden door de wereldberoemde evolutietheorie van Charles Darwin. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en hebben een uniek ecosysteem met vele bijzondere planten en dieren die er voorkomen. Het is niet alleen voor biologen een interessant gebied om te bezoeken maar ook voor de echte natuur- en dierenliefhebber.

Beste reistijd voor de Galapagos

Er is niet specifiek een beste reistijd voor de Galapagos te benoemen, het hele jaar door is de bestemming goed te bezoeken. De Galapagoseilanden liggen midden op de evenaar en het hele jaar door is het er tropisch warm. In de maanden december t/m mei kan er soms een regenbui vallen. Tijdens de overige maanden is het iets koeler maar het regent dan nauwelijks. Bent u flexibel in uw reisperiode? Dan raad ik aan om de Galapagos tussen februari en mei te bezoeken. Het zeewater is warmer en de zee is ook kalmer doordat er minder wind staat. Om te snorkelen is dit een ideale periode! Het landschap is in deze periode ook vaak mooi groen gekleurd. In de maand september waait het vaak flink en dan gaan ook de meeste boten de dok in voor onderhoud en reparatie.

Dieren op de Galapagos

Voor veel reizigers zijn de unieke flora en fauna de reden om naar de Galapagos te reizen. Omdat de Galapagoseilanden nooit verbonden zijn geweest met het vasteland en de voorouders van de planten en dieren van andere bestemmingen zijn ‘aangespoeld’ kennen de dieren op de Galapagos geen natuurlijke vijanden. Hierdoor kunt u de dieren van dichtbij, op een afstand van 2 meter, bewonderen. De reuzenschildpadden zijn één van de beroemdste dieren van de archipel. Ze kunnen wel 170 jaar worden en er leven tegenwoordig 25.000 reuzenschildpadden op de Galapagos. U kunt ze bewonderen op Santa Cruz, San Cristobal, Floreana en Isabela. Andere diersoorten die u kunt zien zijn de landleguanen, de zeeleguanen, aalscholvers, darwin’s vinken, de Galapagos pinguïn, zeeleeuwen, blauwvoet jan van gent, havikken, lava hagedissen, fregatvogels, albatrossen, flamingo’s, haaien en nog veel meer. Lees in mijn reisblog over dieren op de Galapagos meer over waar u de dieren kunt bewonderen!

Maak een Galapagoscruise

Op de Galapagos is het mogelijk om de eilanden per cruise te bezoeken of te gaan eilandhoppen. De cruises zijn er in allerlei soorten en maten. Ze variëren van toeristklasse tot aan luxe klasse. Ook kunt u kiezen voor het aantal dagen, variërend van 4-, 5-, 6-, 8- tot zelfs 15-daagse cruises. Ons reisadvies voor de Galapagos is om te gaan voor een kleinschalige cruise met maximaal 16 passagiers aan boord. Op deze manier geniet u optimaal van de activiteiten die u gedurende de dag onderneemt. De cruises hebben vaste vertrekdata en vaarroutes gekregen van het nationaal park Galapagos en  hier wijken ze niet vanaf. Een voordeel van het cruises is dat u op veel plekken komt waar u tijdens een dagtour met het eilandhoppen niet kunt komen. U vaart tijdens de nacht en daardoor is er overdag alle tijd om de afgelegen plekjes te verkennen.

Eilandhoppen op de Galapagos

Een andere manier om de eilanden te verkennen is door te gaan eilandhoppen op de Galapagos. Dit is over het algemeen een goedkopere optie dan het maken van een Galapagoscruise. U verblijft op de 3 bewoonde eilanden van de Galapagos, namelijk Santa Cruz, San Cristobal of Isabela. Hiervandaan maakt u onder begeleiding van een gids tours naar de nabij gelegen plekjes. Zo zijn er bijvoorbeeld wandelactiviteiten zoals naar de Sierra Negra vulkaan op het eiland Isabela of kunt u gaan snorkelen bij Kicker Rock op San Cristobal. Ook kunt u een dagtour maken naar enkele eilanden, welk eiland u dan bezoekt is afhankelijk van het regelement van het nationaal park. U overnacht op de eilanden en heeft hierbij de keuze uit een budget-verblijf of luxe accommodaties. De programma’s voor het eilandhoppen zijn op maat voor u samen te stellen.

Bijzondere accommodaties op de Galapagos

Als u kiest voor het eilandhoppen zijn er verschillende opties om te overnachten. Wij bieden de budget-mogelijkheden aan maar ook de bijzondere accommodaties. Een aanrader op San Cristobal is het luxe Golden Bay Hotel & Spa. Gelegen aan de baai van Puerto Baquerizo Moreno met een fantastisch uitzicht over de zee en spelende zeeleeuwen op het strand voor het hotel. Op Santa Cruz is een overnachting in het Galapagos Habitat Hotel aan te raden. Het hotel ligt aan het einde van de boulevard in Puerto Ayora en is omringd door mangrovebos. Vanaf het terras heeft u een mooi uitzicht op de Academy Bay en op de haven van Puerto Ayora. Ook is er plek voor de dieren van de Galapagos, zo is er een speciale lounge, waar de zeeleeuwen en leguanen graag komen rusten. Ook pelikanen en blauwvoet jan van genten komen regelmatig een bezoekje brengen aan het hotel.

Glamping in de hooglanden van Santa Cruz

Een unieke accommodatie op Santa Cruz is Galapagos Safari Camp. De safari-traditie uit Afrika is door de eigenaren naar de hooglanden van Santa Cruz gebracht. Er zijn 9 luxe glamping tenten die u een schitterend uitzicht bieden over de groene heuvels en de oceaan met de kleinere omliggende eilanden zoals Daphne Mayor en Daphne Menor. Vanuit het Safari Camp onderneemt u activiteiten op Santa Cruz en maakt u uitstapjes naar de eilanden in de omgeving. Galapagos Safari Camp weet te verrassen met culinaire hoogstandjes en heeft persoonlijke service hoog in het vaandel staan.

Duiken op de Galapagos

Naast het snorkelen is de Galapagos archipel ook één van de beste plekken ter wereld om te duiken, aldus de PADI community. Als u wilt gaan duiken op de Galapagos kunt u een speciale duik-cruise boeken of ervoor kiezen om vanaf San Cristobal of Santa Cruz een dagtour met duiken te doen. Vanwege het samenkomen van verschillende warme- en koude oceaanstromingen is er een grote diversiteit in de onderwaterwereld. De eilanden Darwin en Wolf staan bekend om de grote scholen hamerhaaien, manta’s en dolfijnen. Ook kunt u bij het eiland Wolf naar Shark Point om te duiken met walvishaaien. Vanuit Santa Cruz kunt u een dagtour maken naar Gordon Rocks om te gaan duiken met hamerhaaien. Uiteraard dient u wel in het bezit te zijn van uw duikbevret om te kunnen duiken op de Galapagos. Wel fijn om te weten; ook met het snorkelen kunt u al veel van de prachtige onderwaterwereld zien!

Zelf de Galapagos ontdekken?

De Galapagoseilanden zijn voor mij een pareltje in de Stille Oceaan en blijft één van de mooiste plekken die ik ooit heb bezocht. Wilt u dit ook graag ontdekken? Neem contact op en dan kijken we samen welke optie om de Galapagos te bezoeken het beste bij u past.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top