skip to Main Content

Brazilië
De 3 ecosystemen van Matto Grosso

38_1000x670

Voor een vakantie in Brazilië denkt u wellicht aan de stad Rio de Janeiro of de prachtige witte stranden in het noorden van het land. Maar als u een natuurliefhebber bent mag een bezoek aan de provincie Matto Grosso niet ontbreken!

Amazone, Savanne en Pantanal

De provincie Matto Grosso is onder te verdelen in 3 natuurgebieden; de Amazone, de Savanne en de Pantanal. In twee weken tijd reis ik af naar de Amazone en de Pantanal. Als ik het vliegtuig in Alta Floresta uitstap voel ik de tropische temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Het is het einde van het regenseizoen, de zon staat hoog aan de hemel en schijnt fel. In het vliegtuig heb ik kennis gemaakt met Oscar, de enige Engelssprekende Braziliaan tot nu toe en hij is enthousiast over mijn bezoek aan de Cristalino Lodge in de Amazone. Zijn vriend Markus werkt daar en inderdaad, niet veel later staat verwelkomt een vrolijke Markus mij. Om bij de lodge te komen gaan we eerst nog een uur per auto rijden en daarna volgt een tocht per gemotoriseerde kano. Kom maar op, ik ben er klaar voor en kan niet wachten om het paradijs van de vogels te gaan ontdekken.

Cristalino State Park: het vogelparadijs…

We rijden een onverharde weg op en ik kijk om me heen, het doet me niet direct denken dat ik nu in een Amazone gebied ben? De vegetatie is groen maar vrij laag. De hoge bomen met de grote canopy die ik eerder heb gezien herken ik niet. Markus stelt me gerust; wacht maar totdat je in het privé reservaat van het Cristalino State Park bent, dan waan je je middenin de natuur. Hij heeft gelijk, een goed uur later zit ik in de kano en is de vegetatie alweer compleet anders. Mijn hart maakt een sprongetje; wat zie ik daar? Beweegt daar iets door het water? Markus tikt op mijn schouder, inderdaad ik heb het goed gezien; we hebben de zeldzame rivier otter gespot! Ongelooflijk, ik zit nog geen 5 minuten in de kano of ik spot al de eerste dieren. Wauw, mijn verblijf kan nu al niet meer stuk!

Een luxe verblijf middenin de natuur…

De Cristalino Lodge ligt midden in een privé reservaat en vanuit hier onderneem ik verschillende activiteiten. Zo maak ik wandelingen, ga kajakken over de Cristalino rivier en zie ik de Amazone ontwaken tijdens een zonsopgang vanaf een van de uitkijktorens. Het is indrukwekkend hoe hoog de biodiversiteit is in dit gebied. Qua vogels heb ik alle kleuren van de regenboog voorbij zien komen en daarnaast ook nog springende apen om de lodge. De combinatie van het comfortabele verblijf bij de lodge maakt het tot een onvergetelijke ervaring. Kan de Pantanal dit nog wel overtreffen? ik vraag het mij af…

Op safari in de Pantanal…

Nadat ik van Alta Floresta terug ben gevlogen naar Cuíaba wordt ik begroet door Susan. Een Braziliaanse dame die aan een stuk door kletst. Als ik even slaperig was door het reisritme, dan is dat bij deze voorbij, alle focus op Susan met haar verhalen. We starten de reis over geasfalteerde wegen maar naarmate de reis vordert houd dit op en vanaf het stadje Ponocé rijden we verder via een onverharde weg. Ik zie hoe anders de vegetatie is dan in de Amazone, lage bomen omringd door weidse grasvelden en we kruisen meer dan 10 bruggen waaronder water loopt. Was ik bij de Amazone al enthousiast over het zien van de rivier otter, hier is het niet minder met het wildlife gesteld. Overvliegende toekans, papegaaien, kaaimannen langs de weg… het is ongelooflijk maar ik heb het gevoel alsof ik mij in een dierentuin waan zonder kooien voor dieren. Susan moet lachen als ik haar vraag naar het verschil tussen de Amazone en de Pantanal, “you will see my darling, you will see…” en inderdaad, bij aankomst zie ik het al!

Een rustieke lodge omringd door dieren…

De komende dagen verblijf ik in de Araras Lodge, gelegen in het noorden van de Pantanal. De lodge heeft een rustieke uitstraling. De eigenaren zijn een Braziliaanse man en energieke dame uit Slovenië genaamd Ahkila. Tijdens de lunch klets ik met Ahkila over de historie van de lodge, de omgeving die zoveel indruk op mij maakt en het reizen in Matto Grosso. Ze overtuigd mij ervan dat het echt de moeite waard is om nog eens terug te komen. Ze hebben namelijk ook de Jaguar House Boat waarmee je op zoek gaat naar de Jaguar. Dit is echt een avontuur en klinkt mij aantrekkelijk in de oren! Zonder 15 andere boten naast je, maar echt alleen in de natuur op zoek naar dit prachtige dier.

Op nachtsafari en paardrijden door de wetlands…

Gedurende mijn verblijf in de Araras Lodge onderneem ik diverse activiteiten zoals het wandelen naar de uitkijktoren, een nachtsafari en een van de hoogtepunten is het paardrijden. Omdat het regenseizoen op z’n einde loopt is het nog steeds op veel plekken vol van water. Maar dit speciale paardenras is gewend aan het lopen door drassige gebieden zoals de Pantanal. De man van Ahkila is groot fan van paarden en verderop hebben ze een grote ranch waar de Panineiros de paarden trainen. Susan neemt mij mee naar de ranch en we gaan samen een mooie tocht maken. Het is een enerverende tocht en daarna is het tijd om te genieten van een prachtige zonsondergang in de Pantanal. Uitkijkend op een reusachtige boom zie ik hoe steeds meer vogels zich hier nestelen om te genieten van een goede nachtrust. Een bijzonder fenomeen in dit natuurgebied.

De volgende dag maak ik samen met Susan nog een kajak tocht over de nabijgelegen rivier. Hierna start de reis terug naar Cuiaba waar ik mijn vlucht pak naar de volgende bestemming; Salvador de Bahía. Ik neem afscheid van de gezellige Susan en bedenk dat ik 1 ding zeker weet; wat een indrukwekkend natuurgebied, hier keer ik zeker weten weer terug!

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top