skip to Main Content

Noord Mexico
Kennismaking met de Tarahumara in de Copper Canyon

Bergketens Copper Canyon

Hotel Mirador in Posada Barrancas

Na onze stop in Bahuichivo reizen we met ‘El Chepe’ verder richting Posada Barrancas. Dit keer doet de trein de Latijns-Amerikaanse mentaliteit eer aan en vertrekken we een uur later dan gepland. Maar het uitzicht tijdens de reis is er niet minder om; we passeren wederom groene bergketens, diepe kloven en watervallen. Na twee uur rijden komen we aan in Posada Barrancas, onze derde stop tijdens de treinreis. Het hotel waar we verblijven heet ‘Hotel Mirador’ en is gebouwd tegen de klif van de bergketen. Vanaf onze kamer genieten we van een adembenemend uitzicht op de Barrancas del Cobre, oftewel; de Copper Canyon. Vanaf ons eigen balkon genieten we uren van dit uitzicht, het lijkt wel een schilderij waar we naar kijken, zó mooi!

Het leven van de Tarahumara in de Copper Canyon

Na onze aankomst maken we kennis met Diego, hij behoort tot de Tarahumara die in de diepe kloven van de Copper Canyon wonen. Samen met Diego maken we een wandeling in de nabije omgeving. Onderweg genieten we van de oneindige uitzichten en schieten we talloze foto’s. Diego vertelt hoe hij met zijn familie leeft in de Copper Canyon, een eenvoudig leven waarbij ze vooral gebruik maken van natuurlijke elementen. Ze leven in grotten omdat dit hen warmte biedt, vooral tijdens de koudere periode. We nemen een kijkje in een van de woningen van de familie van Diego; een matras, handgemaakte kachel, wat keuken spullen en een klein tafeltje met een stoel is de inventaris. Zo simpel; ‘meer hebben we toch niet nodig?’, zegt Diego.

Marathonlopers in de Copper Canyon…

Naast een eenvoudige leefwijze staan de Tarahumara ook bekend om hun kwaliteiten als marathonlopers. Met gemak rennen ze 80 kilometer door de Copper Canyon. Voor ons een ogenschijnlijk wonder; het is een en al bergachtig gebied met stenen en rotsen. Een traditioneel spel voor de mannen is dat ze in teams een balspel spelen waarbij ze de bal meters vooruit gooien en er vervolgens achteraan rennen. Van tevoren word er een doel afgesproken waarbij ze aangeven wat het minimaal aantal rondes en kilometers moet zijn dat iemand moet hardlopen. Dit kan bijvoorbeeld 30 rondes zijn en hierdoor duurt het spel dag en nacht. Degene die het doel het eerst behaalt is de winnaar met zijn team. De inzet? Kleding, eten en drinken. De winst is dus een belangrijk!

Tarahumara van Amerika naar Creel…

We vervolgen onze reis vanuit Posada Barrancas naar Creel. We combineren de transfer van een uur met een tour zodat we direct de hoogtepunten van de omgeving zien. Ook in Creel leven er nog Tarahumara’s in grotten. We brengen een bezoek aan Nathalia en haar familie, vlakbij het dorp Creel. Nathalia begroet ons met een vrolijke glimlach en het valt ons op dat ze er ‘anders’ uitziet dan haar familie van de Tarahumara. Zo draagt ze traditionele kleding maar met een moderne twist en heeft ze make-up opgedaan. Nathalia vertelt ons dat ze als 4-jarig meisje door een Amerikaans koppel is geadopteerd en dus een leven had opgebouwd in Amerika. Voor haar een mooie kans op een betere toekomst, maar toch heeft ze besloten om uiteindelijk terug te keren naar haar familie om bij hen in de grot te leven. Hier wonen ze met tien personen; oma, vader, moeder, kinderen en kleinkinderen. Nathalia verwelkomt iedere dag met een grote glimlach de reizigers die hen komen bezoeken en biedt hen zelfgemaakte koffie aan (die overigens heerlijk is!). Ze leeft een eenvoudig leven maar is gelukkig op deze manier. De prestatiedruk en stress zoals ze deze in Amerika heeft ervaren, past niet bij haar. Het is indrukwekkend om te zien hoe trots Nathalia is op haar afkomst en zorgt voor haar familie.

De kleine dingen in het leven…

De kennismaking met de Tarahumara cultuur in het noorden van Mexico deed ons weer beseffen dat de kleine dingen in het leven minstens zo belangrijk zijn. Het leven van natuurlijke elementen en weinig inventaris hebben is een eenvoudig bestaan, maar ze zijn er niet minder gelukkig om. Integendeel zelfs, dat hebben Diego en Nathalia ons wel laten zien…

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top