skip to Main Content

Mashpi Lodge: Een vogelparadijs en unieke accommodatie in Ecuador

Mashpi Lodge is door National Geographic benoemd tot één van de meest unieke lodges ter wereld. Helemaal terecht, vinden wij. Een bijzondere natuurplek waarbij duurzaamheid en luxe hand in hand gaan. Benieuwd naar de accommodatie en activiteiten? Wij hebben 3 dagen doorgebracht in de Mashpi Lodge en delen graag onze ervaring dus lees mee!

De reis naar de Mashpi Lodge
Vanaf Casa Gangotena vertrekken we onder begeleiding van een chauffeur en Engelssprekende gids in een mini-van met 6 personen naar de Mashpi Lodge. Onderweg passeren we diverse hoogtepunten zoals Mitad del Mundo, Nanegalito en Tulipe. Bij Tulipe bekijken we de archeologische zwembaden en het museum waar de gids ons vertelt over de historie van deze plek. We rijden 2,5 uur over een geasfalteerde weg door het Andesgebergte. Langzaam zien we de vegetatie veranderen en het laatste uur rijden we over een onverharde weg steeds dieper de groene oase in. Op slechts 3 uur rijden van de hoofdstad Quito wanen we ons in een compleet andere wereld en staan we aan de poort bij de Mashpi Lodge!

Een verfrissend welkom!
Hotelmanager Ana heet ons hartelijk welkom met een grote glimlach en heeft voor iedereen een verfrissend doekje en drankje. Heerlijk, want met de hoge luchtvochtigheid is het wel zweten! Ze nodigt ons uit om eerst te gaan lunchen. De Mashpi Lodge serveert ontbijt en lunch in buffet-vorm en het diner a-la-carte. Er is een uitgebreid buffet van soep, salades, fruit, warme gerechten met vlees, vis, lokale groente en een selectie aan desserts. De buikjes zitten dus goed vol dus met voldoende energie zijn wij klaar voor de eerste activiteit.

Wandelen naar de Copal waterval
Aan het einde van de middag beginnen we met onze activiteit. Gewapend met een regenponcho en rubberlaarzen gaan we op pad, want het regent flink. Dat mag de pret niet drukken, want het is evengoed genieten in deze prachtige natuur. We wandelen een route naar de Copal waterval. Een korte wandeling van een half uurtje naar beneden. Enigszins verbaasd zijn we over de plastic cola kratjes die zijn aangelegd op de weg. De gids legt ons uit dat dit is gedaan uit veiligheid voor de gasten, zodat we niet wegglijden naar beneden. Makes sense! Beneden bij de waterval waait het flink en het water komt met een flinke kracht naar beneden. Een verfrissende duik zit er niet in, maar indrukwekkend is het wel.

Fietsen door het nevelwoud
We wandelen verder naar een van de meest besproken attracties van de Mashpi Lodge; de Sky-bike. De fiets is gemaakt voor 2 personen en laat je door de boomtoppen van het nevelwoud fietsen. De achterste persoon trapt, terwijl de ander geniet van het uitzicht. Het is ongeveer 15 minuten trappen totdat je aan de overkant bent. Hier worden de stoelen omgedraaid en dus ook de fiets-rollen omgedraaid. Moet je even wachten op je beurt? Beklim dan in de tussentijd de uitkijktoren en geniet van het uitzicht over het groene woud.

Leer over de amfibieën en camera traps
In de avond worden er lezingen georganiseerd door de gidsen van de Mashpi Lodge. Iedere avond is er een ander thema. Wij hadden tijdens onze avonden een lezing over de amfibieën en de camera traps in het reservaat. Onze gids geeft uitleg over de endemische amfibieën en reptielen die in dit natuurreservaat voorkomen. Mashpi werkt samen met vrijwilligers en biologen die continu onderzoek doen naar de bijzondere diersoorten. Zij gebruiken ook camera traps om de dieren te bestuderen. Naast amfibieën en reptielen zijn er ook vele andere diersoorten op de camera traps vastgelegd, zo weten ze dat er zelfs poema’s in dit gebied voorkomen.

Vogels spotten in het natuurreservaat van Mashpi
De Mashpi Lodge is bij uitstek geschikt voor natuur- en vogelliefhebbers. Wij staan dan ook te popelen om vroeg in de ochtend (lees om 05:00 uur) op te staan en op pad te gaan om de meest bijzondere vogelsoorten te spotten. Bij de ingang van het reservaat vliegen de vogels letterlijk en figuurlijk om onze oren. We zien onder andere de kolibrie, trogon, toekan, blue-gray tanager, fly-catchers en nog veel meer. In totaal spotten we ruim 64 verschillende vogelsoorten deze ochtend! Het is een must om een goede verrekijker mee te nemen op reis als je naar dit soort gebieden reist, het verrijkt je ervaring enorm. Na een wandeling van 3 uur door het natuurgebied maken we een stop bij de hummingbird garden en genieten we van een ontbijt terwijl er tientallen kolibries om ons heen vliegen, zó bijzonder.

Vlindertuinen en nog meer vogels in het Life Center
In de middag wandelen we vanuit de Mashpi Lodge in ongeveer 45 minuten naar het Life Center. Een makkelijke wandeling, redelijk recht toe recht aan, zonder pittige klim. We hebben geluk dat het Life Center overdekt is want het regent hard. Vanaf het dek van het Life Center spotten we wederom 20 extra vogelsoorten. Ze worden gelokt met bananen, anders werd de kans om ze te zien wel erg klein. De meest kleurrijke vogels laten zich fotograferen en filmen, we genieten enorm. Naast de vogels zien we nog een andere bijzondere diersoort; de agouti. Dit is familie van de cavia en lijkt een op de capibara. We krijgen van de gids uitleg over de biologische projecten zoals het kweken van orchideeën. Er zijn 250 verschillende orchidee soorten in het natuurreservaat van Mashpi. Ook bezoeken we de vlindertuin en krijgen we uitleg over het vlinderproject. Een middag volop in de natuur waar wij intens van genieten!

Zweven door de boomtoppen van de Mashpi
De volgende ochtend wandelen we in 10 minuten naar het vertrekpunt van de andere unieke attractie van de Mashpi Lodge; de Dragon Fly. Met 4 personen en de gids nemen we plaats in een open bak aan een kabelbaan. We zweven letterlijk door het beboste natuurreservaat van de Mashpi, het is in 1 woord spectaculair! We dalen van 1400 naar 700 meter en zweven tussen de boomtoppen en wolken. De Dragon Fly heeft verschillende stations waar je uit kan stappen en wij besluiten uit te stappen bij station 6. We wandelen naar een overdekte hut en genieten van het uitzicht terwijl we ontbijten. Ook hier spotten we weer allerlei vogels. Na het ontbijt zweven we weer met de Dragon Fly naar het eerste station. Een heerlijke activiteit om in de ochtend te doen!

Handige extra’s bij de Mashpi Lodge
Duurzaamheid en luxe gaan hand in hand bij de Mashpi Lodge. Dit merk je ook aan de handige extra’s die er voor de gasten zijn. Als welkom staan er op onze kamer 2 bidons en een tasje klaar. De bidons vul je gratis bij met water voor iedere activiteit die je onderneemt. De tas is handig om spullen in mee te nemen of ter bescherming van de camera tijdens de regen. Ook heeft de Mashpi een droogruimte voor de poncho’s en rubberlaarzen. Natte kleding lever je gratis in bij de receptie en dezelfde avond ligt dit weer droog in je kamer. Het zijn kleine details die het verblijf in de Mashpi Lodge extra comfortabel maken.

Wil je meer weten over een verblijf in de Mashpi Lodge? Neem contact met ons op en wij delen graag onze ervaring.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top