skip to Main Content

Ecuador
Haciënda Zuleta in de Andes

Presidentiële kamer Hacienda Zuleta in de Andes

Op 1,5 uur rijden van de hoofdstad Quito ligt het koloniale verblijf Haciënda Zuleta in de Andes van Ecuador. Het is een bijzondere accommodatie met een indrukwekkend verhaal over de historie en cultuur van Ecuador en uitermate geschikt als u tot rust wilt komen in de natuur met de bergen om u heen. Wij delen graag met u onze persoonlijke ervaring.

De historie van Haciënda Zuleta in de Andes

Haciënda Zuleta is een koloniale boerderij gebouwd door de koning van Spanje aan het einde van de 16e eeuw. Een groot deel van de constructie van de haciënda is afgerond door de Jezuïeten in 1691. In 1898 werd Haciënda Zuleta gekocht door de Lasso familie, een rijke familie die eigenaar was van ruim 9 haciënda’s. Galo Plaza Lasso was de president van Ecuador van 1948 tot 1952 en hij erfde de haciënda van zijn moeder. Zuleta behoort nu tot de vijf dochters van Lasso; Elisa, Luz, Rosario, Marcela en Margerita en zijn zoon Galo Junior. Fernando Polanco, een kleinzoon, is de general manager van de haciënda en heeft zijn eigen huis op het erf. De familieleden zijn komen graag de haciënda bezoeken.

Een huiselijke sfeer in de koloniale boerderij

Wij krijgen een rondleiding door de prachtige haciënda Zuleta in de Andes en het lijkt alsof we door een museum wandelen. Onze gastheer Santiago laat ons alle verblijven zien waaronder de presidentiële kamer, de eetkamer, de woonkamer en de kapel. In de kapel word twee keer per jaar een evenement georganiseerd door de lokale community Zuleta, op 24 juni met Inti Raymi en tijdens oud & nieuw. De haciënda heeft een huiselijke sfeer. In ieder vertrek is er een heerlijke zithoek met banken voor een knapperend haardvuur waar u kunt lezen over de historie van de Haciënda, de familie Lasso en de communidad Zuleta. Overal in de haciënda staan verse rozen wat het tot een kleurrijk geheel maakt. Zin in koffie, thee of verse fruitsap? In de woonkamer staat dit voor u klaar. Liever iets sterkers? Er is volop keus aan likeuren.

Vers bereide maaltijden met lokale producten

De maaltijden bij haciënda Zuleta zijn van uitstekende kwaliteit en worden vers bereid met ingrediënten vanuit de eigen tuin. Ze verbouwen 17 verschillende soorten groente en 5 verschillende soorten fruit. Er is ook een Pizza tuin, medicinale tuin en Andes tuin. Er worden geen chemicaliën gebruikt dus alles is puur natuur. Benieuwd? De gastheer of gastvrouw leidt u graag rond in de organische tuin. Iedere ochtend is er een kleinschalig ontbijt buffet waarbij er volop keuze is aan vers fruit. In de ochtend worden de opties doorgegeven voor de lunch en het diner zodat u kunt kiezen wat u graag wilt eten. De dames dragen de prachtige traditionele kleding van de communidad en serveren alles vers vanuit de keuken. Wij vonden het iedere keer een feestje om aan tafel plaats te nemen.

Proef de lekkerste kazen van Ecuador!

Zuleta heeft ruim 2.000 hectare grond waar ook een kaasmakerij is. Samen met Santiago bezoeken we de kaasmakerij en hij legt ons uit hoe het proces werkt. Er is ruim 6.000 liter melk per dag nodig om de kazen te produceren. De melk komt niet van de koeien van de haciënda, maar van de koeien van de communidad Zuleta. Dit geeft inkomsten aan de communidad en de kaasmakerij zorgt ook voor voldoende werkgelegenheid. Er werken ruim 14 medewerkers in de kaasmakerij. De kazen worden verkocht in Ecuador en worden zelfs internationaal geëxporteerd. Wilt u de kazen proeven? Iedere dag is er om 18:00 uur een kaasproeverij in de haciënda waar u bij een knapperend haardvuur geniet van de lekkerste kazen van Ecuador!

Paardrijden en wandelen door de Andes

Haciënda Zuleta heeft 54 paarden en wij maken samen met Don José een paardrijtocht door de bergen. Het is genieten van de prachtige omgeving met de bergen overal om ons heen. Onderweg komen we lama’s tegen en we eindigen de tocht bij het Condor project van Zuleta. Hier worden Condors opgevangen en beschermd. Tip: neem uw verrekijker mee om de Condors te spotten! Vanaf het Condor project wandelen wij terug naar de haciënda samen met de honden van Zuleta; Mambo en Bruno. We trekken een uur door de bergen, een vrij makkelijke trail. Rondom de haciënda zijn verschillende trails uitgezet die u op eigen gelegenheid of samen met een gids kunt bewandelen. De ene trail brengt u naar omliggende watervallen terwijl u bij een andere trail gaat vogel spotten. Er is voor ieder wat wils!

Ontdek zelf deze bijzondere accommodatie

Haciënda Zuleta vertelt een bijzonder verhaal en is uitermate geschikt als u meer wilt weten over de historie en cultuur van Ecuador. Daarnaast geniet u van de rust en de natuur om u heen. Meer weten? Neem contact met ons op en wij helpen u graag met een bijzonder verblijf in haciënda Zuleta.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top