skip to Main Content

De hoofdstad van Ecuador verkennen? Maak een fietstour in Quito

Quito_monument_van_onafhankelijkheid

Na 5 jaar werd het tijd om terug te keren naar het land waar ik met zoveel plezier heb gewoond en gewerkt, Ecuador. Samen met Sergio vlieg ik van Amsterdam in 12 uur rechtstreeks naar de hoofdstad Quito. Het is even wennen bij aankomst, want de stad ligt op 2.850 meter hoogte. Voor vertrek hebben we bedacht om de hoofdstad van Ecuador eens op een andere manier te verkennen, namelijk per fiets. Lees mee en ik vertel je graag over onze fietstour in Quito.

De fiets op!
Na het ontbijt vertrekken we vanuit ons hotel naar het kantoor van Adventure Journeys en worden we vrolijk begroet door onze gids Jorge. Hij neemt ons vandaag mee op fietstour door Quito. Het kantoor van Adventure Journeys ligt op ongeveer 10 minuten rijden van het toeristencentrum La Mariscal. Een leuk begin van de tour want op deze manier fiets je dus van noord naar zuid in de stad. We fietsen over de Avenida Amazonas door het Parque El Ejido en Parque La Alameda. De Quiteños zijn al druk bezig om hun marktkramen uit te stallen. Leuk om te zien want zo proeven we direct iets van de lokale sfeer! We passeren ook het Atronomisch Observatorium, dit museum is één van de oudste observatoria in Zuid-Amerika.

Ontdek het historisch centrum van Quito
We fietsen naar het historisch centrum van Quito dat bekend staat om zijn koloniale gebouwen en kerken. Eén van de bekendste pleinen is Plaza Grande waar je het monument van onafhankelijkheid en het Palacio de Gobierno ziet. We fietsen kris kras door de straten en genieten van het zicht op de Virgen del Panecillo. Via Plaza San Francisco fietsen we naar de beroemde Basilica van Quito die we tot het hoogste puntje beklimmen. Hiervandaan hebben we een spectaculair uitzicht over de stad. Houd er trouwens wel rekening mee dat het fietsen in Quito bestaat uit pittige klimmen, maar daarna natuurlijk ook weer heerlijk afdalen… (en als het echt niet lukt, dan wandel je een stukje)

Onze favoriete stop; Calle de La Ronda
Een van onze favoriete stops tijdens de fietstour in Quito is de straat “La Ronda”. In deze straat vind je de oude ambachten terug. Zo word er een workshop chocolade maken (én proeven) gegeven, leer je hoe de panamahoed is gemaakt en kun je ambachtelijke ijsjes proeven bij de beste ijswinkel in town; Dulce Placer. Er zijn ook volop artistieke shops en galerijen waar je heerlijk kunt rondsnuffelen op zoek naar een uniek souvenir. Op vrijdagavond geniet je van livemuziek onder het genot van de traditionele gerechten en drankjes. Een absolute aanrader!

Belangrijke ins & outs over de fietstour in Quito
Voor deze fietstour heb je wel een goede conditie nodig want Quito is heuvelachtig dus je bent van een aantal keer pittig klimmen verzekerd! Ook goed om te weten; er zijn geen fietspaden in Quito. Daarom is het dus belangrijk dat je samen met een gids gaat. Jorge van Adventure Journeys heeft ons uitstekend begeleidt en kent de weg in de stad op zijn duimpje. Hierdoor fietsten we een fijne route waarbij er rekening werd gehouden met het verkeer en voorzichtig oversteken op drukke punten. Tip: als je op zondag in Quito gaat fietsen dan heb je geluk! Vroeg in de ochtend word er een weg van noord naar zuid in de stad afgezet voor de locals die willen sporten en hebben auto’s geen toegang. Dit is dus ideaal als je een onbezorgde fietstour wilt maken zonder het risico van het drukke verkeer in de stad. De gemiddelde duur van de fietstour in Quito is ongeveer 3 tot 4 uur. Begin je rond 09:00 uur in de ochtend dan ben je rond 13:00 uur weer terug bij het kantoor van Adventure Journeys.

Lekker eten & drinken na afloop? Hierbij enkele tips!
De fietstour eindigt weer bij het kantoor van Adventure Journeys aan de Avenida de República. Goede kans dat je daarna trekt hebt gekregen. Onze tip? Ga een hapje eten bij één van de foodtrucks aan de overkant van de straat. Er is een ontzettend leuk pleintje ingericht met allerlei foodtrucks, van sushi tot aan hamburgers en lokale Ecuadoraanse gerechten. Geen zin in een foodtruck? Wandel dan in 10 minuten richting La Mariscal waar je een scala aan mogelijkheden hebt; Fusion, Frans, Italiaans, Ecuadoraans… er is keus te over.

Combineer de fietstour met een bezoek aan de evenaar
Jorge had na de fietstour nog een leuke verrassing voor ons in petto; een bezoek aan de evenaar oftewel Mitad del Mundo. Vanuit Quito is het ongeveer een uur rijden naar het monument en het Intiñan museum. We krijgen een rondleiding door het museum waarbij we meer leren over de cultuur, de lokale bevolking en de tradities van de Inca’s. Om te laten zien dat je op de evenaar staat zijn er een aantal leuke proefjes die je kunt doen zoals het balanceren van een ei op een spijker. Na een uur rijden we weer terug en zit onze tour door Quito en de omgeving erop.

Wij vinden het ontdekken van een stad per fiets erg leuk dus wat ons betreft is de fietstour in Quito een absolute aanrader. Wil je meer weten over deze tour of over Quito? Neem dan gerust contact met ons op.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top