skip to Main Content

Brazilië
Carnaval in Rio de Janeiro

Brazilie carnaval rio de janeiro_credit Stefano_Paterna (21)

Wie aan Rio denkt, denkt aan Carnaval. Het is het belangrijkste feest voor de Cariocas en ze kijken er ieder jaar naar uit tot het zover is. Vast en zeker dat veel carnavalsvierder zich herkennen in dit gevoel van de Cariocas. Maar wist u ook dat er achter het Carnaval in Rio de Janeiro een bedrijfsleven schuilt gaat? Ik had er geen idee van. Toen mij werd voorgesteld om een kijkje te nemen bij één van de grootste sambascholen van Rio “Académicos do Grande Rio” had ik mijn twijfels. Het leek mij nogal toeristisch en ik was juist op zoek naar een lokale beleving. Niets bleek minder waar te zijn…

Het hart van de Samba…

Bij aankomst in het cultureel hart van de Samba begroet Felipe mij enthousiast. Hij vindt het ontzettend leuk om mij rond te leiden in ‘zijn’ sambaschool en alles te vertellen over wat hier gebeurt. Hij verontschuldigt zich voor zijn ‘slechte’ Engels (waarvan ik persoonlijk denk dat het vele malen beter is dan bij de meeste Brazilianen) en we gaan naar binnen. Ik merk op dat er buiten een lange rij mensen staat, “Komen zij ook voor een rondleiding”? vraag ik. “Nee, zij komen hier om hun maandelijkse betaling te ontvangen”, antwoord hij. Betaling? Ik kijk hem vragend aan. Hij lacht; “dat leg ik je zo uit”.

Glamour kostuums en praalwagens…

Verbaasd kijk ik om mij heen, wat een gigantische creaties staan er voor mijn neus! Trots vertelt Felipe dat dit de wagens zijn van het afgelopen carnavalsfeest, daarom mag ik best foto’s maken en filmen. Anders is dit niet toegestaan, het moet namelijk top secret zijn waar iedere sambaschool aan werkt en voor welk thema is gekozen. Het is onderling een vriendschappelijke concurrentiestrijd, maar het word uiterst serieus genomen.

Iedereen heeft een belangrijke rol…

Vanaf juni start het proces rondom de carnaval. Er wordt gewerkt aan een thema en vervolgens gaat het creatieve team helemaal los. Ze bedenken welke kostuums er moeten komen en hoe de uitstraling van de praalwagens. Na goedkeuring van de president kan er gewerkt worden aan ieder detail. In totaal werken er ruim 3000 mensen voor de sambaschool. Sommige mensen werken maandenlang aan hetzelfde detail voor een kostuum, bijvoorbeeld het opzetten van schitterende sterren op het pak of het verven van een masker. Ik kijk mijn ogen uit bij alle mooie creaties die ik voorbij zie komen en langzaamaan dringt het tot mij door dat ik hier niet op bezoek ben bij een gezellige carnavalsvereniging, nee het gaat hier om een goed lopend bedrijf.

Een bedrijf met een missie…

Het is een hiërarchie waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft van president tot creative director, van lasser tot naaister. Het wordt mij duidelijk waarom er een lange rij mensen buiten stond te wachten; zij kwamen inderdaad hun loon in ontvangst nemen. Het bedrijf ontvangt geld door middel van sponsors en donaties en kan op deze manier iedereen een inkomen garanderen. Als men het tijdens de grote parade goed doet, dan kan er zelfs een bonus worden verdient.

Van favela naar de sambadrome…

Felipe legt mij uit dat de sambascholen anders werken dan commercieel gerelateerde bedrijven. Ze hebben een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en zijn ontstaan vanuit de tradities binnen de favela’s van Rio de Janeiro. Zo heten de sambascholen van oudsher ‘blocos’ en vind je deze op iedere hoek van de straat gedurende de carnaval. De kinderen uit de favela’s die het leuk vinden worden van jongs af lid van de sambaschool. Er word hen van alles geleerd zodat ze kunnen deelnemen aan de grote parade in de sambadrome. Er is dan ook een speciale optocht voor kinderen.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top