skip to Main Content

Brazilië
Carnaval Experience in Rio de Janeiro

Carnaval Experience in Rio de Janeiro

Wilt u een groot, bijzonder en traditioneel feest ervaren in Brazilië? Dag mag u de carnaval experience in Rio de Janeiro niet missen. Wie aan Rio denkt, denkt aan carnaval. Het is het belangrijkste feest voor de cariocas en ze kijken er ieder jaar naar uit. Naast het feestvieren schuilt er ook een bijzonder verhaal achter de carnaval experience in Rio de Janeiro. Ik nam een kijkje bij één van de grootste sambascholen van Rio: Académicos do Grande Rio. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik een toeristische attractie had verwacht, maar niets bleek minder waar te zijn.

Welkom in het carnavalshart van Brazilië!

Bij aankomst in het cultureel hart van de Samba wordt u enthousiast begroet Felipe. Hij vindt het ontzettend leuk om reizigers rond te leiden in ‘zijn’ sambaschool en alles te vertellen over wat hier gebeurt. U bewondert de prachtige en gigantische creaties waar veel cariocas maandenlang in het diepste geheim aan werken. Praalwagens en kostuums in allerlei kleuren, u ziet het hier allemaal! Het maken van foto’s en video’s is alleen toegestaan als er praalwagens en kostuums van het afgelopen jaar staan, van de huidige creaties is dit niet toegestaan, dit is top secret. Iedere sambaschool werkt in het geheim aan een bepaald thema en onderling heerst er een vriendelijke maar competitieve strijd die uiterst serieus wordt genomen.

Iedereen heeft een belangrijke rol bij de Carnaval Experience

Vanaf juni start het project van de Carnaval Experience in Rio de Janeiro. Er wordt gewerkt aan een thema en vervolgens gaat het creatieve team helemaal los. Ze bedenken welke kostuums er moeten komen en hoe de uitstraling van de praalwagens eruit komen te zien. Na goedkeuring van de president kan er gewerkt worden aan ieder detail. In totaal werken er ruim 3000 mensen voor de sambaschool. Sommige mensen werken maandenlang aan hetzelfde detail voor een kostuum, bijvoorbeeld het opzetten van schitterende sterren op het pak of het verven van een masker. U kijkt uw ogen uit bij alle creaties die voorbij komen! En u zult beseffen; Carnaval in Rio is een serious business…

Carnaval in Rio is serious business

De sambascholen zijn organisaties waarbij iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid heeft. Van president tot creative director en van lasser tot naaister. Op deze manier wordt er werkgelegenheid gecreëerd voor de cariocas. De sambascholen ontvangen geld door middel van sponsors en donaties en kunnen op deze manier iedereen een inkomen garanderen. Doet men het goed tijdens de grote parade in de Sambadrome? Dan kan er zelfs een bonus worden verdient!

Van favela naar Sambadrome

Felipe vertelt dat de sambascholen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en zijn ontstaan vanuit de tradities binnen de favela’s van Rio de Janeiro. Zo heten de sambascholen van oudsher ‘blocos’ en vind je deze op iedere hoek van de straat gedurende de carnaval. De kinderen uit de favela’s die het leuk vinden worden op jonge leeftijd lid van de sambaschool en er wordt hen van alles geleerd zodat ze kunnen deelnemen aan de grote parade in de Sambadrome. Er is een speciale optocht voor de kinderen.

Wilt u Carnaval in Rio ervaren?

Als u op vakantie in Rio de Janeiro bent neem dan ook een kijkje achter de schermen bij het beroemdste carnaval van Brazilië. Bewonder de glamour kostuums, praalwagens en leer over de geschiedenis van de carnaval vieringen. Neem contact met ons op en wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top