skip to Main Content

Argentinië
Wandelen in natuurgebied Los Huemules

Argentinië_los huemules trekking7

Onze lokale partner in Argentinië is onlangs naar het natuurreservaat van Los Huemules geweest. Zij delen graag hun ervaringen over de wandelingen in dit natuurgebied met ons. De foto’s zijn prachtig en laten goed zien dat dit nog een stukje onontdekt natuurgebied in Argentinië is.

Waar ligt Los Huemules?
Los Huemules is een particulier 5.800 hectare groot natuurreservaat, zo’n 20 km ten noorden van het dorp El Chalten. Het ligt ingeklemd tussen het Los Glaciares National Park in Argentinië en het uitgestrekte Bernardo O’Higgins National Park in Chili. Het natuurreservaat is vernoemd naar de huemul, het zuidelijke Andes hert dat het nationale dier van Chili is. Vanuit het reservaat Los Huemules heeft u uitzicht op de meest beroemde attractie van de regio, de Cerro Fitz Roy. Ook passeert u de Gorra Blanca en de Marconi-gletsjers tijdens de wandelingen.

Het landschap en de dieren in Los Huemules
Achter het bezoekerscentrum liggen twee beboste valleien oplopend naar de Andes met meer dan 5000 hectare beschermd en ongerept Patagonisch landschap. Hier zijn meer dan 25 km uitstekende wandelpaden en een overvloed aan zoet water en dieren in het wild, waaronder eenden, de Magelhaense specht, condors , Andesherten, rode vossen en poema’s.

Wat is het voordeel van wandelen in Los Huemules?
De paden in Los Huemules zijn zeer goed onderhouden en bewegwijzerd. Bent u een ervaren wandelaar? Dan is een gids niet nodig. Alhoewel de gids natuurlijk veel meer biedt dan alleen de weg te wijzen, hij of zij vertelt veel over de natuur dus dit is altijd aan te bevelen. In dit natuurreservaat zijn, in tegenstelling tot de meer bekende routes uit El Chaltén, een zeer klein aantal bezoekers – het is nog steeds ons geheim!

Rodger: “Toen wij in dit park gingen wandelen zagen we slechts 4 andere wandelaars, twee bij de ingang die een ander pad bewandelde, en twee aan het eind van de dag op het Laguna Verde-parcours. Op dezelfde dag hebben naar schatting enkele honderden mensen het Laguna de los Tres-parcours bewandeld en in januari komt dit aantal gemakkelijk in de duizenden. Het is duidelijk dat Los Huemules geleidelijk beter bekend zal worden, dus ga er nu heen en geniet van dit mooie gebied helemaal voor uzelf!”

Wandelen in Los Huemules
Er zijn vier hoofdwandelingen in Los Huemules;

  • Laguna del Diablo
  • Laguna Azul en Laguna Verde loop
  • Loma del Diablo
  • Río Electricó   

Laguna del Diablo
Rodger beveelt dit aan als een perfecte route voor een dag wandeling: “het is een eenvoudige 5-6 uur durende wandeling naar de Laguna del Diablo, door oude lenga en ouden bossen. Een mooie wandeling en geschikt voor alle leeftijden, mijn 10-jarige zoon kon het met gemak aan. U wordt beloond met een geweldig uitzicht op de Cagliero-gletsjer”. Er is een modern trekking-toevluchtsoord bij Laguna del Diablo, genaamd de Puesto Cagliero, waar u geniet van een lunch of zelfs de nacht kan doorbrengen. Op de terugweg heeft u de mogelijkheid om de lus rond Laguna Azul en Laguna Verde toe te voegen, dat zorgt voor wat extra variatie.

Laguna Azul en Laguna Verde Loop
Dit is een prachtige 2 uur durende wandeling die een fantastisch uitzicht op de Fitz Roy-berg biedt. Tijdens de wandeling loopt u langs twee kleine meren; een meer met een verrassend groene kleur (Laguna Verde) en een meer met transparant blauw kleur (Laguna Azul). Als u deze lus tegen de klok in wandelt, heeft u continu zicht op Fitz Roy als u er naartoe loopt langs Laguna Azul. Het beste moment om de prachtige blauwe kleur van Laguna Azul te zien is in het ochtendlicht. Dus als u de combinatie wandelt van deze Laguna Loop met de Laguna del Diablo, is onze aanbeveling om eerst de Laguno Loop te doen en daarna het pad op te lopen naar Laguna del Diablo.

Loma del Diablo
Dit is de moeilijkste wandeling in dit natuurgebied van ongeveer 7 á 8 uur. Deze wandeling gaat niet omhoog naar de top van Loma del Diablo, want die ligt buiten Los Huemules en er is geen pad, maar gaat wel via de heuvelrug naar de rand van het reservaat en biedt een prachtig uitzicht. Heen en terug wandelt u op hetzelfde pad.

Río Eléctrico
De Río Eléctrico grenst aan het reservaat aan de zuidkant en er is een pad aan beide zijden van de rivier. Er is een populaire schuilplaats genaamd Piedra del Fraile aan de andere kant van de rivier, buiten Los Huemules. Dus terwijl u andere wandelaars niet ziet, hoort u misschien wel groepen aan de andere kant van de rivier. Dit is een makkelijke wandeling van ongeveer 5 uur heen en terug en biedt uitzicht op het Lago Eléctrico en de Marconi-pas en kan ook worden gecombineerd met de wandeling Laguna Azul / Verde.

Avontuurlijk wandelen op de gletsjer?
Dat kan! Ga bijvoorbeeld ijswandelen op de Cagliero-gletsjer. In een klein internationaal gezelschap gaat u onder begeleiding van een gids op pad. De wandeling is in het begin hetzelfde als de wandeling naar Laguna del Diablo. Vervolgens wandelt u rond de noordrand van de Laguna omhoog met behulp van metalen kabels om de voet van de gletsjer te bereiken. Hier kan de ijstrekking beginnen! U trekt de ijsschoenen aan en wandelt over de gletsjer. Het is een intensieve dag dus een goede conditie is van groot belang!

Heeft u ook zin gekregen om op pad te gaan in de ongerepte natuur van Los Huemules en er op uit te trekken? Neem dan vrijblijvend contact op. Graag help ik u met het samenstellen van een maatwerkreis in Argentinië!

Nicole heeft ruim 10 jaar ervaring met reizen in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dit continent is begonnen in Ecuador waar ze een aantal jaren heeft gewoond in Quito en werkte bij een lokaal reisagentschap. Graag deelt ze haar insider tips en verborgen pareltjes mét kwaliteit.

Back To Top